Numero Zeven

GENTSE ZOMER 2022 21 april 2022 In deze zevende editie – getiteld ‘Numero Zeven’ – hebben we het over: het  Calefactorium, Ziekenhuis Vercauteren, De Kleine Sikkel, Mathilde Pede, Pink Flamingo’s, Jan Rooms, Marie Schellinck… meer

Kleinvleeshuissteeg, bij de Kouter – In de ‘Galerie Coutre‘ – verhuur van exclusieve vergaderingruimtes temidden kunst, en in een historisch kader – loopt tot 15 mei een gratis tentoonstelling rond bloemen naar aanleiding van de nakende ‘Floraliën‘.
Ook het middeleeuwse ‘Calefactorium‘ wordt daarbij open gesteld. Dit was een deel van de Wolweverskapel. In het Gentse stadsarchief worden documenten bewaard waarin reeds in 1360 sprake is van een “ospitale vander wevershuus staende an de Walpoorte in sinte Jans prochie“. De precieze oprichtingsdatum kon niet achterhaald worden maar het is aannemelijk dat de kapel toen ook reeds bestond. Thans is de kapel een winkel met toegang via de Kortedagsteeg.
Lees op deze blog: Wolweverskapel: ook vleeshal, theater, cinema en winkel
In het ‘Calefactorium‘ – dit is een ‘warmtekamer’: het management van ‘Coutre‘. Binnenkort komt er ook een Arne Quinze beeld, dat tijdelijk op de Kouter wordt gezet.
De staat waarin het gebouwtje zich bevond voor de renovatie. “Tegen de westgevel van de kapel bevindt zich een rechthoekig gebouwtje waarvan het zadeldak ontbreekt (…) – het zogenaamde calefactorium of warmtekamer – en dat vermoedelijk als keuken van het godshuis fungeerde.” Aldus wikipedia

Sint-PieterspleinTerug van weg geweest, omwille van COVID-19: Student Street Soccer – georganiseerd door de ‘Vlaamse Economische Kring’ (VEK). Dit was gisteren, woensdag. Zoals ze daar zelf zeggen: “Het grootste boarding toernooi voor en door studenten!”

Oktrooiplein, hoek Koopvaardijlaan – Weinigen zullen het zich herinneren: op die hoek lag tot ergens in de jaren ’60 een ziekenhuis van dokter Honoré Vercauteren Drubbel.
De foto werd door Patricio Ungaro op de facebookgroep ‘Gent in oude foto’s en afbeeldingen‘ gezet. We denken – aan de hand van de auto’s – dat we hier kijken naar een foto uit de jaren 1920. Lezers beweerden nog eind de jaren 1960 erin opgenomen geweest te zijn. We herinneren ons op die plek nog een gebouw waar later piano’s verkocht werden. Opzij werd het gebouw later ingenomen door Fedasil.

Bij-Sint-Jacobs – Trommelgeroffel, winkelgedruis en goodie bags. Dit mag je verwachten van (vandaag) donderdag tot zaterdag, tijdens het eventDe 48 uren Rond St.-Jacobs‘. 

Nederpolder – De renovatiewerken aan de middeleeuwse woning ‘De Kleine Sikkel‘ zijn door sogent afgerond. Er zullen kantoren in gehuisvest worden. Voorheen was dit deel van KASK & Conservatorium.

Ook de 13de-eeuwse kelder werd onder handen genomen. De kelder zal verhuurd worden voor socio-culturele activiteiten.
Meest verrassend is een nieuwbouw achter het “Steen” – aan de kant van de Biezekapel – met een cafetaria, een multifunctionele ruimte en dakterras.  Hierbij werd ook een steegje bloot gelegd. De foto’s zijn van Stad Gent

Antwerpsesteenweg, Sint-Amandsberg – Restaurant La Rustika
Heernislaan – Bijzondere lading: auto met remorque, waarop een bijzondere lading: oude eiken vaten temidden meubilair.

Boudewijnstraat – De geschiedenis van de straat in de jaren ’70-’80opgeschreven aan de hand van de getuigenis van Mario Van de Vorst – voerden we nog maar eens ten tonele – we brachten het verhaal al eerder. Het leidde opnieuw tot een lawine aan commentaren in diverse facebookgroepen. De meeste in ‘Ge zijt van Gent als ge…
We leerden bij uit de reacties. Over ‘The Sharks‘ bijvoorbeeld. Dit café lag naast ‘den Bounty‘ aldus Bob “van den Bounty” van de Velde. En we hebben geen enkele reden om aan zijn woorden te twijfelen. 🙂 We wezen er onze lezers op dat ons overzicht een momentopname betreft tussen ’70-’80. Vele cafénamen passeerden immers de revue sinds de jaren ’50. Sommige cafénamen zijn daarom niet vermeld. De foto’s zijn van Filip Verleye

Mathilde Pedestraat, zijstraat van de Braamstraat, Gentbrugge – De kans is groot dat je nog nooit van de straat hebt gehoord, laat staan dat je weet wie Mathilde geweest is… Seppe Schepens bezorgde het antwoord in facebookgroep ‘Gent in oude foto’s en afbeeldingen‘.
Mathilde Pede was een naaister en zangeres. Ze boekte met haar man een ticket op de Titanic, omdat ze wou emigreren naar Canada. Op de avond van de tragedie zong Mathilde Pede een hymne in de eetzaal. Haar man verdronk. Zij overleefde en bleef in Canada. Ze was afkomstig uit het De Vreese beluik, waar nu de Blandijnberg is. Lees op deze blog over Gentse beluiken 

Brabantdam – Mannen in een promotie-auto voor ‘Vedeka’ koffie rond 1960.
De auto is een Ford Thunderbird uit eerste helft van de jaren 1960. De wagen heeft als opschrift: ‘Café VeDeKa koffie‘. – pic Huis van Alijn
Brabantdam – Koffiebranderij en koffiebar Vandekerckhove

Walpoortstraat – Bouwput met boog in kelder
Sint-Baafsplein – Muzikant op Tweede Pasen

Serpentstraat – Een twee jaar geleden doken ze plotselling overal op aan gevels: de vreemde poppetjes, wat het werk bleek te zijn van een internationaal kunstenaar: AFt. Er zijn er nog een paar overgebleven.

Onderstraat – Het vroegere café ‘Pink Flamingo’s’ en, ernaast: café ‘Steen’. De eerstgenoemde stond al een paar jaar leeg en wordt nu een boetiek.
Onderstraat – Zo stond voormalig café Pink Flamingo’s er jaren bij…. Het café had naam gemaakt omdat Kamagurka er ooit stamgast was.

Antwerpsesteenweg – Visitatiestraat, Sint-Amandsberg – Aan de oude verbindingsweg tussen het Oud Gemeentehuis en Oostakker, langsheen “Campo Santo“, staan twee gekoppelde villa’s in art-nouveaustijl, opgetrokken in 1906.
De villa’s werden ontworpen door architect Jan Rooms. Geboren in Kemzeke, volgde Jan Rooms tegen de zin van zijn vader – die zijn zoon liever huisschilder ziet worden – de opleiding tot architect aan de Academie van Schone Kunsten in Sint-Niklaas. Nadat hij afstudeerde, volgde hij nog les in de Sint-Lukasschool aan de Oude Houtlei en vestigde zich in Sint-Amandsberg. Hij kreeg er een straatnaam aan de hoofdingang van het Groot Begijnhof. – pic Inventaris Onroerend Erfgoed
Vlakbij, in de Schoolstraat, bouwde hij in 1902 drie huizen, waarvan hij één zelf bewoonde.
Marie Schellinckstraat, Gentbrugge – Silvy-Anne Jacob meldt ons dat Gentbrugse Marie Schellinck de enige vrouw in het leger van Napoleon was. Er werd een straat naar haar vernoemd. Katrien Van Hecke schreef een boek over haar: ‘Soldaat Marie‘. 
Lees in deze blog onze reeks over ‘Napoleon en Gent’

Antwerpsesteenweg, Sint-Amandsberg – Nog steeds op “Campo Santo“. Op een begraafplaats kom je wel eens een opschriftje op een graf tegen dat de wenkbrauwen doet fronsen, zoals hier: ‘Heden Ik – Morgen Gij’. ’t klinkt zo gelijk: wacht maar af, jouw beurt komt nog!
Sint-Margrietstraat – Je herinnert je je misschien de bevreemdende foto van Beatrijs De Vos. In onze vorige editie brachten we een foto van de goudvissen in een aquarium in de Heilige Ritakapel ofte Sint-Stefanuskapel.
Werner Bockstaele postte het “volledige plaatje

Heilige Rita of Sint-Stefanuskapel in het Augustijnenklooster. De H. Augustinus heeft als attribuut een brandend hart, wat verwijst naar een passage uit zijn ‘Belijdenissen’.

STAD – Op ‘Goede Vrijdag’ toonde de facebook-nieuwsjager ‘Present in Gent‘ zeer merkwaardige beelden van vissers die over zeer gesofistikeerd ICT-materiaal te beschikken! Het waren precies geen klassieke “roestvissers”. Ze voerden metingen uit i.v.m. de bodemgesteldheid. 
We verkregen toestemmig voor het publiceren van de foto van Nadine Van Parys

Romain Deconinckplein – In onze vorige editie toonden we he standbeeld van Romain Deconinck aan een leeg terras. Door het matige weer toen, zat “hij” er alleen.
Op woensdag was het weer niet zo goed. Op vorige zaterdag brak de zon volop door en kreeg het standbeeld van Romain Deconinck veel gezelschap.

Sint-Dorotheastraat, Sint-Amandsberg – Dit is achter de ‘Potuit’. Op het huisnummer 21 staat een oude villa die er nogal vervallen uitziet… Zij doet mijmeren van sentmansbirg’s oude glorie als rijke bloemengemeente. Lees erover op deze blog

Paviljoenweg, Sint-Amandsberg – Dit is in dezelfde buurt. Een karaktervolle alleenstaande woning.
Gewad, zicht op Prinsenhof (-straat die naar het plein leidt); toen en nu. Je ziet op de oude foto en Opel Kadett van het type A, dat vanaf 1962 gemaakt werd.
Dit kan de plek zijn geweest waarover zanger Wim De Craene zong in het lied ‘Rozane‘. Zoals we vermeldden in een vorige editie van deze rubriek
.
Zwijnaardsesteenweg – Ter hoogte van de Diksmuidestraat staat de voormalige winkel ‘Smatch’ al een drietal jaren leeg. Rechts ernaast, in het neoclassicistisch herenhuis uit 1896 – Villa Buyck – zat de voormalige directie van die winkel. Links ernaast was het snookerpaleis ‘Arena Snooker’, gevestigd in een voormalige textielfabriek. Alle drie de gebouwen gaan tegen de vlakte ten voordele van de bouw van 128 nieuwe studentenhomes door Upgrade Estate met haar bekende merknaam ‘Upkot‘.

 

We scoorden een scoop-je dankzij een alerte lezer en onze vroegtijdige ontdekking van het nieuws op facebookgroep ‘Het eiland: Muide-Meulestede‘.  persblog.be publiceerde op 9 april 2022 in deze rubriek over de renovatie van het Geo Henderick-huis
De Gentenaar publiceert erover op 14 april 2022
Het Laatste Nieuws, eveneens: op 14 april 2022

Lees meer op deze blog:



Terug naar hoofdpagina

Naar Facebook