Numero Zes

GENTSE ZOMER 2022 15 april 2022 In deze zesde editie – getiteld ‘Numero Zes’ – hebben we het over: Blauwe Kiosk, Eekhoorn, Romain, Tinnenpot, Gevaarlijke vrouwen, naamgenoot Geo Verbanck… meer

UPDATE 16.04.2022 – De ‘Blauwe Kiosk‘ staat sinds zaterdag opnieuw op de Kouter
Kouter – ‘De Blauwe Kiosk‘ – waar zo veel om te doen is geweest – wordt aanstaand weekend terug verwacht, zij het in een nieuw kleed en met een andere uitbater. De vorige episode, waarbij de veiling van de openbare eetgelegenheden door de stad de uitbater fataal geworden is, blijft een schaamtelijke bedoening.
Romain DeconinckpleinJa, da’s de naam van het trottoir vlak voor de Minardschouwburg – Op woensdag was het niet zo aangenaam warm weder als sommige dagen daarvoor. “Romain” – of beter: zijn standbeeld – was blijkbaar de enige terraszitter die dag. Lees ook op deze blog: Van De Fonteine naar Minard, naar Romain Deconinck 🙂
Citadelpark – Tania De Mulder op haar facebookpagina op vorige woensdag: “Kleine vriend tegengekomen in het Citadelpark deze voormiddag”. OMG!: eekhoorns in het park! Deze week zagen we nog op tv – in ‘Reizen Waes’ – hoe ze in Londen een plaag vormen en opgegeten worden!? Het zijn exoten, en niet die lieve bruine met een pluimstaart – Eigen eekhoorn eerst! 😉

Tinnenpotstraat – “De vroegere Wijngaerdstraat, werd omgedoopt in Tinnepotstraat, naar analogie met de brouwerij die zich daar in 1452 vestigde” aldus Inventaris Onroerend Erfgoed. Er werden heel wat arbeidershuisjes opgeknapt in de buurt. Hier vind je er een met een zeer bijzondere gevel en kunstig uitspringende dakkapel.
Gewad – Dit bijzondere burgerhuis heeft een art nouveau inslag. De gevel is bekleed met witte en groene geglazuurde baksteen. Het is van 1907.

Sint-Bernadettewijk, Sint-Amandsberg  – Muurschildering. Sla mij dood als dit geen ROA is. Guy Reynebeau nam de foto. 
Leuk: visitgent heeft een webpagina gewijd aan streetart in Gent‘: aan muurschilderingen dus. Zeker eens kijken!
Gontrodestraat, Gentbrugge – Meer jonge bewoners in de wijk ‘Moscou’… Dit vroeg om een nieuwe buurtkroeg waar gegeten en gedronken kon worden. ‘MosCow‘ moet het buurtleven bevorderen. – pic MosCow

Gouvernementstraat, hoek Oranjeberg – Hola: dit copywritingbureau zet een waarschuwing op haar etalage: ‘Vrouwen die schrijven zijn gevaarlijk‘. Heel zeker worden de vrouwen bedoeld die je binnen aan het werk ziet. Mooi geparafraseerd! Duitser Stefan Bollmann schreef de bestseller ‘Frauen, die lesen, sind gefährlich‘. Uit 2005.
Vogelmarkt, bij de Kouter – Dit pand staat te huur. De boetiek die er jarenlang was, is weg..
Om dat we geen ander woord vinden, zullen we de gevelbekleding gewoon ‘postmodernistisch’ noemen. We toonden het eerst in deze rubriek in 2017.

Bij Sint-Jacobs – ‘Prondelmarkt‘ op vorige zaterdag. Bekijk een oudere reportage

Sint-Margrietstraat – De Sint-Stefanuskapel wordt zoals we vernamen, ook Sint-Ritakapel  genoemd. Bea De Vos maakte er een heel vreemde foto. De kapel is geen Chinees restaurant, maar er staat wel vreemd genoeg een groot aquarium, dat daar aan doet denken! Toen ze het aquarium fotografeerde, kreeg ze de weerspiegeling van het brandglas achter haar, mee in de lens. Wat ons betreft, is dit de ‘meest bizarre foto van het jaar’.
Patershol – Ook Tania De Mulder maakte tijdens de zomer van drie jaar geleden een erg bevreemdende foto. Een heel tafereel, uitgestald in een “etalageraam“, leek door de interactie tussen cameralens en venster tot een weerkaatsing te leiden, waardoor de figuren op straat leken te staan. pic Tania De Mulder
Uit onze boekenkast: ‘Getyden van Maria’, drukkerij Ad. Van der Meersch, Gent, Aan de Appelbrug, 9 november 1841. Lezer Rudy Van Den Eeckhout meent te weten dat dit de benaming was voor de huidige Jan Breydelstraat. (pic uitklikbaar)
Jan Breydelstraat – De achterkant van de straat paalt aan de Lieve. Daar zie je – vanaf het Appelbrugje – de houten achtergevel. Het huis is, gelukkig maar, een beschermd monument. Het dateert van 1645!
Antwerpsesteenweg, Sint-Amandsberg – Eens we voet zetten op de gewijde bodem van “Campo Santo” blijven we er vaak hangen. Zoals vorige maandag. Het geluk was aan onze zijde. Hier heb je Nobelprijswinnaar Corneel Heymans. Naar hem werd de laan genoemd bij het UZ. Hij was hoogleraar en onderzoeker.
Antwerpsesteenweg, Sint-Amandsberg – Nog steeds op “Campo Santo“: een naamgenoot van de grote beeldhouwer Geo Verbanck !!! De man ligt hier samen met zijn madam: Georges Verbanck en Anna Wittebroodt.
Dé Geo” werd geboren in 1881 en stierf in 1961. Uit het grafopschrift blijkt dat die andere Georges dertien jaar jonger was en acht jaar eerder stierf.

Sint-Pietersnieuwstraat – Het blijft een pareltje: deze winkelpui in art-decostijl. Dit gebouw is van architect Theofiel Desmet.
Een foto van 2010 toont ons nog een pand, van welke zijn waarde toen totaal niet uit de verf kwam.
Het huis zal zo om en bij een eeuw oud zijn, maar blijkt een overblijfsel van een hoog gebouw aan het eind van de 18de eeuw. – pic Inventaris Onroerend Erfgoed
Sint-Pietersnieuwstraat – Ook de buurman aan de linkerkant – de voormalige drukkerij, uitgeverij, redactie van het dagblad Vooruit, thans studentenhome ‘Upkot’ – ziet er goed uit na de opknapbeurt van enige jaren geleden. Lees ook op deze blog: Dagblad ‘Vooruit’: Spijkers met koppen
Citadelpark – Er wordt al vele jaren schande over gesproken: de verloedering van de muziekkiosk in het Citadelpark – gekend als ‘Monterey‘. Deze zal nu eindelijk worden gerenoveerd. Dit betekent evewel dat er geen zomerbar komt op deze plek, in tegenstelling tot de voorbije jaren.

 

Kantienberg – Karoline Gesquière in facebookgroep ‘Gent by picture‘: “hedendaags versus historisch”. We zien “drie in één” foto: vlnr: het studentenhuis, het monnikenhuis (Sint-Pietersabdij)  en ‘De Geus van Gent‘, een eetcafé en vergaderzaal.

August Van Lokerenstraat, Ledeberg – We toonden ze al eerder, maar ze blijft intrigeren: deze vreemde would be-etalage die het opschrift draagt: “Ceci n’est pas un magasin“. 🙂

Tinnenpotstraat, pal tegenover het Tinnenpottheater – staat een huisje met een living die als would be-café is ingericht. De gevel werd midden de 19de eeuw aangepast.

Blaarmeersen – “De uitbaters van de nieuwe camping aan de Blaarmeersen, onder wie ondernemer Marc Coucke, krijgen van de stad Gent 700.000 euro steun voor hun investering in een vernieuwend project. De camping aan de Blaarmeersen krijgt een totale make-over. Naast Marc Coucke investeert ook ondernemer Parcifal Coeman, die gespecialiseerd is in camping- en glampingconcepten.” Dixit de krant De Standaard vorige woensdag. Er komen een restaurant, lodges en luxueuze safaritenten. Deze zomer zouden de eerste aanpassingen al te zien zijn. Het project zou in totaal 4 miljoen euro kosten (pic uitklikbaar).
Na de woelige afgelopen zomers aan de Blaarmeersen, waarbij telkens gevreesd werd voor schermutselingen met jongeren van buiten de stad, klinkt dit nieuws als een upgrading van dit ontspanningsoord. Door de grimmige berichten van de laatste jaren werden het strand van de Blaarmeersen door de Gentse jongeren meer en meer gemeden. 
De camping was de laatste jaren dan weer  verwaarloosd en een toevluchtsoord geworden voor daklozen, die er, tegen een vergoeding, een winterverblijf hadden. Tot slot: Stad Gent investeerde eerder al in een skatepark.
De nieuwsbrief van de Gentse Gidsen, ‘GG-Flits‘ vermeldde in haar jongste editie opnieuw een aantal bijdragen uit persblog.be, in het bijzonder: “Ledeganck”, waar de jungle in een serre leeft’  (pic uiklikbaar)
De mummie van het Pakhuis op de Korenmarkt‘  (pic uiklikbaar)
Wat had Napoleon met Gent te maken?
 (pic uitklikbaar)
Kraankindersstraat – Dixit muziektempel  ‘De Centrale‘ op haar website: “Na twee lange jaren van culturele drooglegging door Corona kan het eindelijk weer!” Samen met verschillende partners organiseerde ‘De Centrale’ opnieuw haar muzikaal familiefeest naar aanleiding van de internationale Romadag”.

Van de facebookpagina van Yilmaz Kocak

Lees meer op deze blog:



Terug naar hoofdpagina

Naar Facebook