GENTSE ZOMER 2021 23 juli 2021  De zeventiende editie van deze rubriek is getiteld ‘Zomerse Sfeer’ en bevat: Oude cinemacultuur, stalletjes Groot Vleeshuis, Kiekenstraat, Nachtburgemeester, pergola,
Korte Straatje, Gent vroeger in tekeningen, Vieze Gasten, Superkelly, meer

Het verhindert niet dat er in juli en augustus 9 concerten in de binnentuin van het Huis van Alijn aan de Kraanlei plaats vinden…. werken aan het dak.
Het gratis festival ‘Jazz in ’t Park’ vindt dit jaar niet plaats in het Zuidpark zoals gewoonlijk. Van 2 tot 5 september vind je het event in het Frans Tochpark in Gentbrugge.
Dit is bij de Land van Rodelaan, vlakbij de viaduct van de E17.
Dit jaar sloeg Miramiro – letterlijk – haar tenten op – aan het Houtdok. Eén van de tenten was die van Circus Ronaldo.
Lees ook onze opinie in verband met de “mini Gentse Feesten”.

Er heerste een zomerse sfeer in de Veldstraat, bij de tramhalte aan de kant van de Korenmarkt.
Aan het uiterste stukje Korenlei, tegen de Sint-Michielskerk, ligt een politieboot uit Brussel. In normale omstandigheden ligt die hier enkel tijdens de Gentse Feesten… What’s up?

Er zijn géén Gentse Feesten dit jaar, maar wat normaal tijdens de feesten het ‘Luisterplein‘ is op het Laurentplein, vindt nu in kleinere versie plaats op de speelplaats van het Sint-Lievenscollege.
We blijven meldingen over de vele zomerbars aaneenrijgen… laatst nog in de vorige editie. Nu is er ook één in de Jan van Stopenberghestraat, genaamd: ‘Soho‘. Deze zijstraat van de Veldstraat bevat de achterkant van cinema Sphinx en van de McDonalds. De zomerbar ligt aan de andere kant van de straat.

Deze oude telefooncel staat in het Pierkespark bij het lokaal van ‘Bij De Vieze Gasten‘. De hele maand juli was het Pierkespark in de Brugse Poort vol leven. Daar vonden de ‘Tiny Park Sessions‘ plaats. Dat was een mini-festival vol concerten, theater en circus.
Op de hoek van de Drongensesteenweg met de Ooievaarstraat, in de Brugse Poort, werden we aangenaam verrast. Wij hadden deze nieuwe zaak in elk geval nog niet eerder gezien: brasserie Superkelly gevestigd in een voormalige autogarage
Eugène Felixdreef – Citadelpark – Voor de gebouwen in het Citadelpark liggen vele vernieuwingsplannen en -projecten op de plank. Ook de betonnen plaat bij het Floraliëngebouw/ velodroom ’t Kuipke moet aangepakt worden.
Noteer dat het eventPark Centraal‘ er tot 3 oktober loopt, met haar concerten, pop-up bars, tentoonstellingen en workshops… O.a. SMAK Gent, MSK Gent en GUM werken mee.
Lezer Marcel Demuyter maakt al jaren tekeningen over het Gent van vroeger. Hij hanteert daarbij een eigen stijl. Marcel heeft nog de affiche gemaakt voor het ‘Wereldkampioenschap Belleman’ in het jaar 2000, in opdracht van de Dienst Toerisme. We schreven er nog over in onze rubriek ‘Gentse Zomer’ van 06 juni 2021, toen we het  hadden over de  nieuwe Belleman…
Er zijn dit jaar géén Gentse Feesten, maar elke zondag tussen 11 en 13 uur kan je meezingen in ’t Galgenhuis met Charlène en Noël Fack, in het Gents. Bekijk onze video

Zo heet het echt: het Korte Straatje,  een zijstraat van de Lijnmolenstraat in Sint-Amandsberg. Nooit eerder hadden we gehoord van dit verborgen pareltje van rust.

Tiebaertsteeg – tussen Nederkouter en Leie – staat (meer dan) één pergola. Laatste maakte Bea Lisa een foto van eentje. 
Vergelijk die met onze foto uit februari 2020.
Deze Renault Estafette – op het kruispunt tussen Burggravenlaan en Krijgslaan – rijdt voor ‘bar Jules’. In de vorige editie van deze rubriek toonden we eenzelfde oldtimer die voor ‘bar Estafette’ reed. Ze zijn populair: de rijdende bars en snackbars. Vaak staan ze op festivals en in parken.

Wandelen in de retail sector
Brico aan de Vrijdagmarkt

De zogenaamde “Gents Nachtburgemeester” Edmond Cocquyt – elders in deze blog vermeld als één van de trawanten achter ‘Gent stadstaat‘ – heeft een week geleden een oude krantenkiosk op het plein Bij Sint-Jacobs gezet. Deze moest weer afgebroken worden omdat hij geen vergunning had. Spijts zijn ronkende verklaringen hebben zijn akties toch meestal als doel om spektakel te maken rond zijn persoon…

Jan van Stopenberghestraat – Het gebouw – ooit een van de eerste elektriciteitscentrales in de stad – staat meer leeg dan dat er ooit handelsaktiviteit was. Nu is er pizza Dough weer weggegaan.
Kiekenstraat, zijstraat van de Bevrijdingslaan – Sanitair Coussement rijdt/reed met die oldtimer camionettes in ’t bleekblauw! Je zult er vast al een gezien hebben. De Kiekenstraat werd in 1968 genoemd in een oud krantenartikel in verband met een caféoverval

Aan de Pensmarkt tegen het Groot Vleeshuis was er sinds lang maar één stalletje in gebruik: dat van het frietkot van Filip. Recent openden de twee overige ook.
Met eentje maakten we vroeger al kennis: ‘Pili Pili’. Het tweede verkoopt vleesspecialiteiten…. van Oost-Vlaanderen?
Lezer Luc Demuytere, in reactie op ons verhaal over de oude cinema’s in Gent: “Mooi beeld van de cinemacultuur in Gent. Het enige wat ontbreekt is een stukje over de vaak reusachtige reclamepanelen die aan de gevels hingen van sommige zalen. Die werden destijds bijna allemaal geschilderd bij Publiganda, een Gents reclamebedrijf. Het waren doeken die op houten kaders waren gespannen met daarop scènes uit de film. Vaak trokken de koppen van de hoofdrolspelers de aandacht van de passanten. Minder gekend is dat de figuranten in de films op die doeken dikwijls de gezichten kregen van een werknemer van Publiganda, zomaar een grapje van de kunstenaars. Als een film lang op het programma bleef, werden er meerdere sets gemaakt omdat de doeken door weer en wind te lijden kregen. Ook dit maakte deel uit van de kleurrijke historie van de cinemazalen van Gent.”

x
Lees meer op deze blog:

Terug naar hoofdpagina

 

NAAR ARCHIEVEN

 

Naar Facebook