GENTSE ZOMER 2021 02 juli 2021  De vijftiende editie van deze rubriek heet ‘Rode duivelse bessen’. Met o.a.: Ape 50, Stroppendragers, Boomtown, Copacobana, Voortman, Dorpsplein Oostakker, Boekenmarkt, Middeleeuwen, Hoveniersberg, Citadelpark, Huize Temmerman, Onder de Draak…

Krijgslaan – Ape 50 – Nog niet zo lang geleden zagen we zo’n driewieler op de Korenmarkt.


Weet je nog? Er zijn géén Gentse Feesten dit jaar. Maar op vrijdag 23 juli 2021 om 20u30 zal een livestream de ‘Rondgang van de Stroppendragers‘ uitzenden. Lees meer. De foto is uit 2019
Kouter – Nochtans zijn er géén Gentse Feesten, maar… Het festival ‘Boomtown‘ – dat in normale omstandigheden tijdens Gentse Feesten te zien is – zou eind augustus naar de Kouter komen. Dit meldde HLN. De foto is gemaakt tijdens BoomTown op de Kouter: ‘The Girl Who Cried Wolf’. De foto is uit 2016
Copacobana keert terug naar het Rozebroekenpark, en mikt op 10.000 bezoekers per dag. Dat zijn er – bewust – een pak minder dan in 2019.” Dixit HLN . Bekijk een eerdere editie van dit festival op deze blog. De foto is uit 2018

Ook géén Gentse Feesten op het Sint-Baafsplein dit jaar, maar de vzw ‘Onder de draak‘ heeft een alternatief klaar onder de vorm van concerten in de UGent-tuin aan de Tweekerkenstraat achter het Sint-Pietersplein, tegen de Muinkschelde.

Ferdinand Lousbergkaai – Dit boekenstalletje is een mini-bibliotheek voor de buurt. In de editie ‘M.E.I.’ kwamen we een groot formaat van dit concept tegen in Drongen. Eerder zagen we een klein stalletje in de “Boerse Poort”.

De Stad Gent en FARYS richten het dorpsplein van Oostakker en de onmiddellijke omgeving opnieuw in. De werken zijn er volop bezig. Het hele centrum is opengebroken.
Tijdens het volgende weekend (3-4 juli) is het daar kermis. 🙁
Blaisantvest – Vogelenzang – HNB/De Gentenaar weet dat de tuin van Villa Voortman open is voor het publiek. Voortman was een belangrijke textielfamilie in Gent. Enkele jaren geleden werd hun villa omgebouwd tot seniorenverblijf.
Lees over de familie Voortman
Ajuinlei – Predikherenlei – De zondagse tweedehands boekenmarkt was vorig weekend terug, na acht maanden afwezigheid wegens COVID-19.

Van Eyck, salut en de kost!‘ was de titel van onze video over het middeleeuwse feest in het Koning Astridpark van afgelopen weekend. Met het Sint-Jansfeest, waar het middeleeuwse feest onderdeel van was, sloot het Van Eyckjaar af.


Lezeres Martine Watteeuw voegde twee foto’s toe aan onze fotocollectie van het middeleeuws feest: één over een “freule” die ambachtelijke kunst vervaardigde tijdens de happening.
Daar bovenop postte ze ook een foto van een workshop in open lucht tijdens hetzelfde gebeuren.
Lammerstraat – Johan Heldenbergh, vader in de film ‘Mijn vader is een saucisse‘ fietst, met zijn dochter achterop, langsheen het Wintercircus.
Korenmarkt – De kermisattractie en de Sint-Niklaaskerk.
Kortrijksesteenweg – Barbier Tom had zwaar te lijden tijdens de lange periode van sluiting n.a.v. de beperkende COVID-19-maatregelen.

In de kelder van ‘Hotel Ligny’ in Onderbergen bakte Katrien Vandermaelen vanaf 1870 haar fameuze ‘Katrienspekken’. Elsa Guyssens trad in haar voetsporen.
De traditie van de ‘spekken’ werd later nog levendig gehouden in het winkeltje ‘Huize Temmerman’ aan de Kraanlei. Die werden daar verkocht onder de benaming ‘Gentse Trientjes’. Bij benadering smaakten die ‘Trientjes’ als de ‘Katrienspekken’. De foto’s zijn van Anita Hoste, beheerder van de facebookgroep ‘de leutige smirop bende ..van GentLees meer over KatrienspekkenIn het Citadelpark werd een kunstwerk van kunstenares Clara Spilliaert onthuld ter ere van de 50 jaar oude vriendschapsbanden tussen de stad en het Japanse Kanazawa.
Met vijftig windklokken verwijst de kunstenares naar de windgongen die de Japanse huizen en tuinen sieren bij de start van de zomer. Lees ook op deze blog: Kijk je ogen uit in het Citadelpark

De onthulling is meteen ook het startschot van de openluchtexpo ‘Publiek Park‘.

Op het Sint-Pietersplein wordt opnieuw een ‘Zomerfoor‘ gehouden: van 16 tot 25 juli.
Op het domein van Kasteel Slotendries in Oostakker loopt een zomerbar tot begin oktober: ‘Vreiland‘. We hadden het o.a. in de vorige editie al uitvoerig over zomerbars in Gent.

Bij de Hoveniersberg hoort een beluik, en dat is nog behoorlijk mooi bewaard. Dit kleine straatje daalt af naar de Muinkschelde en eindigt in de Ugent faculteit Economie. Tot
ergens in 1930 was heel de buurt daar bezaaid met beluiken: aan de Voetweg, het De Vreesebeluik (thans Blandijn-Rozier, het Batavaiabeluik (thans Rozier-Plateaustraat).
Het station in een verhaal: een verzamelplaats voor de mensen aan het einde der tijden, volgens Simon Vestdijk

In de Gentse Gidsen nieuwsbrief van eind juni staat persblog.be eervol vermeld met bijdragen over ‘In Verapaz moet niemand werken‘, een verhaal dat tot stand kwam dankzij Tina De Gendt,
Onderbelichte gangmakers van UCO: Fernand en zus Aline‘. De nieuwsbrief van de  Gentse Gidsen wordt uitgegeven door Mieke Thienpont.

x
Lees meer op deze blog:

Terug naar hoofdpagina

 

NAAR ARCHIEVEN

 

Naar Facebook