GW 2022-2023 – 02

GENTSE WINTER 2022-2023 7 oktober 2022 In deze tweede editie – getiteld ‘GW 2022-2023 – 02’ – hebben we het o.a. over: Herman Pillaert, Paula Marckx, Prondelmarkt, Vrijdagmarkt, huren is te duur, en meer…

STAD – De campagne/ volksraadpleging/ petitie over betaalbaar wonen, genaamd ‘Te Duur’ is al maanden aan de gang. De actievoerders presenteerden zich op alle rommelmarkten en andere evenementen om handtekeningen te verzamelen, ten einde het stadsbestuur te overtuigen actie te ondernemen m.b.t. het thema.
De actievoerders zijn heel herkenbaar gezien ze zo goed als altijd begeleid worden door een reuzengroot beeld van Vrouwe Justitia. 
Op de foto zie activiste Ann tijdens de ‘Student Kick-Off’ op de Blandijnberg, want ook studentenkoten zijn duur. Een publieke vergadering hierover vindt plaats op 8 november. Deze wordt gehouden op de Kantienberg, in de Artevelde Hogeschool.
VOLK/ STRATENHerman Pillaert (1938 – 2000) werd “Priester onder de Turken” genoemd.
Een nieuw park achter de Maria Gorettikerk, aan de Blaisantvest, krijgt zijn naam. Nochtans woonde Pillaert niet in die buurt. Wel: waar nu het Zondernaampark ligt. Daar was niet zo lang geleden een groot beluik. Het dateerde uit de jaren 1860 en werd pas eind jaren 1970 onbewoonbaar verklaard. Priester-arbeider Herman Pillaert woonde daar onder de nieuwe Gentenaren. Bron
Om te illustreren welk soort man het betrof, citeert historica Tina De Gendt (en o.a. auteur van het boek Turkije aan de leie‘) uit de verhalen die ze over hem gesprokkeld heeft. (pic hierboven uitklikbaar)
“Op een nacht in de winter van 1975 zag Herman hoe het dak van zijn overburen (in het beluik Zondernaamstraat/ Metselaarsstraat) onder een hevige regenbui bezweek. De priester-arbeider snelde ter hulp, maar het mocht niet baten: het water bedekte de vloer en stroomde van de muren, terwijl de wind door spleten en ramen naar binnen gierde. (…) 
Nog diezelfde avond bracht hij de vader, moeder en drie kinderen over naar zijn eigen huisje aan de droge, want ietwat hoger gelegen kant van het beluik. Het huis telde zelf maar twee kamers: een benedenverdieping van vier bij vier meter en een bovenverdieping van dezelfde afmetingen. Niet groot, maar wel droog en proper.
Zodra de kinderen sliepen, haalde Herman zelf nog snel een deken uit de kast en overhandigde de sleutel van het huis aan de verbijsterde vader van het gezin. ‘Het is nu van jullie’, zei hij, en zonder er verder woorden aan vuil te maken, trok hij de deur achter zich dicht.” Bron: blog van Tina De Gendt
VOLK/ STRATEN – In Sint-Denijs-Westrem aan de Poortakkerstraat is er voortaan een Paula Marckxstraat, naar het Antwerpse feministische boegbeeld Paula Marckx (1925-2020), vooral bekend van het ‘arrest Marckx’. Dankzij dat baanbrekende arrest uit 1979 hebben kinderen van ongehuwde ouders in ons land dezelfde rechten als kinderen van getrouwde koppels. (…) Bron: Stad Gent

Ook werden nog andere plaatsnamen vastgelegd. Aan de Santosstraat in de Muide is er nu een Bijzeriggepad te vinden, naar de naam van een molen die er vroeger stond, en voor een nieuw pad in Sint-Denijs-Westrem werd de naam Meteorietpad gekozen omdat er in 1855 een meteoriet insloeg. Bron: Stad Gent

VOLK/ STRATEN – En het stopt niet. Om de verkeerssituatie voor de brandweer duidelijk te houden – ook na de herontwikkeling van de Leopoldskazerne – krijgt een stukje Kattenberg een nieuwe naam. Gentenaars kunnen kiezen tussen Gravenbolwerkstraat, Glacisstraat, Modeste de Noyettestraat of Louis Henri Capazzastraat. Wordt vervolgd. Bron: Stad Gent

Bij Sint-JacobsProndelmarkt op vrijdag. Bekijk een reportage over de Prondelmarkt op deze blog.

VrijdagmarktMarkt op vrijdag. Bekijk een reportage op deze blog en leer over een zwarte bladzijde geschiedenis van de Vrijdagmarkt.

Sint-Michielsstraat – Ze liggen niet dik gezaaid in de Kuip, die Ferrari’s Monza, maar ze worden wel verkocht in Sint-Martens-Latem.

Groentenmarkt – ‘Café ’t Galgenhuis‘ zo staat er nu weer op de gevel. Zo heette het al een tijd officieel, en niet meer ’t Galgenhuisje.
Oktrooiplein, bij Dampoortstation – Deze Ford Transit Mark I (bouwjaren 1965–1977) 
heeft dubbele wielparen achteraan.
Alfons Braeckmanlaan, Sint-Amandsberg – Dicht bij de gemeentegrens met Destelbergen ligt dit café Haeseveld dat voorheen een brouwerij was. En dit is in de gelagzaal nog duidelijk te zien.
Korianderstraat – Opgetekend van Jean-paul Dhossche in facebookgroep ‘Gent in oude foto’s en afbeeldingen‘… In de genoemde straat – grofweg tussen Minardschouwburg, Krook en Wintercircus – was er ‘Gloeikousjesfabriek Emile Schulze‘. De industriële gebouwen zijn er nog steeds. Daar werden gloeikousjes gemaakt om in gasstraatlantaarns te gebruiken. Die bestonden uit kunstvezel en dienden om de lichtsterkte te verhogen. De gloeikousjes werden ontwikkeld door de scheikundige Carl Auer van Welsbach in 1891.
Antwerpenplein, bij Dampoort – De rommelmarkt van ‘Sogeha’ zal plaats vinden op zaterdag en zondag 1 en 2 oktober 2022 stond er verkeerdelijk in de vorige editie. De rommelmarkt vindt plaats op zaterdag en zondag 8 en 9 oktober 2022. De foto is uit 2021.

Brusselsesteenweg, Melle – ‘Maxi Zoo‘ – dierenwinkel. “Staon de konijntses mee uldere neuze tegen den droad”? Wat dit ook nog betekent vind je in ons artikel over volkse Gentse uitdrukkingen.

EVENTFlanders Technology’s come back. Flanders Technology, de tweejaarlijkse internationale technologiebeurs die in de jaren ’80 en ’90 plaatsvond in Gent Expo, wordt nieuw leven ingeblazen. 
Volgens de Vlaamse Regering in vrt nws worden in 2024 grote publieksevenementen gehouden, in de vorm van beurzen over energie en klimaat, gezondheid en voeding, levenslang leren, data en media en entertainment. Noteer: dit zal niet alleen in Gent in het geval zijn, zoals in het verleden.
Bekijk ook op deze blog: Je bent jong en je wilt wat
Op de foto: FT-1983 – pic .tijdvoor80.be
BLOG – Op deze blog hebben we aangetoond hoe populair het thema ‘oude cinema’s in Gent‘ wel is onder de Gentenaars. Telkens we het thema “te berde halen” gooien we hoge ogen. In het voorjaar van 2019 ontleedden we de scriptie van Lies Van de Vijver en publiceerden we ons artikel.

Samen met Guy Dupont en Roel Vande Winkel publiceerde de genoemde auteur van de scriptie, tweeënhalf jaar later, haar boek over oude cinema’s in het najaar van 2021. Het werd voorgesteld op de vorige ‘Film Fest‘. Het nieuwe loopt van 11 tot 22 oktober 2022.

EVENT – Het Gentse “product” Floraliën vond zijn weg naar ’t Stet.  De Floraliën streken neer in Antwerpen, in het historische rococopaleis op de Meir. De eigenaars waren niet de minste, bv.: Napoleon en Willem I
De bloemenpracht kan nog aanschouwd worden tot zondag 9 oktober 2022. De foto is van Bart Vandesompele.
Bekijk ook op deze blog: Hoera, daar zijn de Floraliën weer!

Stapelplein – Afgelopen zaterdag kwamen Indische dansers naar Gent om het Lichtfeest ofte ‘Diwali‘ te vieren. Dit gebeurde in hun ‘Shoonya danscentrum’, wat in het grote gebouw op het genoemde plein gevestigd is.
‘Diwali’ is een van de belangrijkste feesten in het hindoeïsme. De video is van Piyush Jain.
Bekijk ook op deze blog: Indisch Feest onder de Stadshal

STAD – Afgelopen zaterdag en zondag vond opnieuw ‘Klinkeroever‘ plaats. Alles wat links van de Leie ligt, van Papegaaistraat tot Prinsenhof, wordt omschreven als linkeroever. Als er muziek bij te pas komt, zoals nu weer het geval was met het jaarlijkse festival, wordt het ‘Klinkeroever’.
Het hele weekend waren meer dan 40 concerten. Op de foto zie je café De Loge aan de Annonciadenstraat.
In het filmpje zie je artiest Freddy Webber, een Engelse zanger die in Gent woont. Hij trad zaterdagnamiddag op in het Papegayparkje. Dit is op de hoek van de Papegaaistraat met Twaalfkameren.

  • 'Gentse Zomer 2016'

Terug naar hoofdpagina

Naar Facebook