
GENTSE WINTER 2021-2022 – 20 januari 2022 – De veertiende editie van deze rubriek is getiteld ‘Zoals het klokje thuis tikt’ en bevat nieuwsjes uit de geschiedenis: van d’oude tijd tot gisteren…

→


Een groepje Gentse fietsers pedalleerde naar Hundelgem, deelgemeente van Zwalm. Ook wij hebben ons al afgevraagd waarom in Gent een Hundelgemsesteenweg is…
In onze rubriek ‘GENTSE WINTER’ van 05 december 2016 – ruim vijf jaar geleden – ging persblog.be al op zoek naar de “bronnen” van de Hundelgemsesteenweg,en ook van de Ottergemsesteenweg… (pic uitklikbaar)



Inventaris Onroerend Erfgoed heeft nog een mooie geschiedkundige anekdote voor ons in petto over de Zandpoort… of “Zottepoort”…
“Straat voorheen genaamd Korte Violettenstraat en thans naar de nabijgelegen Zandpoort, een stadspoort op de Houtlei of middeleeuwse stadswal die parallel met de Zandpoortstraat liep. In 1605 verkregen de Grijze Zusters van Nevele toelating van de schepenen van de stad Gent om hun tehuis voor zwakzinnigen onder te brengen in de stadspoort, vandaar dat de desbetreffende poort ook “Zottepoort” genoemd werd; de afbraak ervan werd begonnen in 1844 en in 1862 waren de laatste resten ervan verdwenen.”

Hans De Witte in Belgiumview.com: “Was vroeger een handel in bouwmaterialen te samen met de overkant langs de Ter Platen kaai. Vooreerst ‘Bouwmaterialen Fa Bentein’ vervolgens ‘bouwmaterialen Fa Notredamme’ overgenomen in 1936 door ‘bouwmaterialen De Witte Gebrs.’ uit Wetteren die er hun bijhuis oprichtte tot 1946, waaruit de ‘Oost-Vlaamse Bouwmaterialen’ ontstond.”






De tochten ind e gids leiden je door de stad tijdens – voornamelijk – de veertiende eeuw en de negentiende-eeuw. Over die periodes informeert het boek over hoe de inwoners van de stad gevoed werden, waar de levensmiddelen toekwamen en hoe ze aan de man werden gebracht.
Meer op de blog van Dirk Holemans – pic STAM
Lezer Patrick Roose wist hierover op facebook nog een pittige anekdote te vertellen. “Als jong misdienaartje was ik aanwezig bij de eerstesteenlegging van de kerk. Het is nooit een zelfstandige parochie geweest, maar een hulpkapel van Heilig Kerst. Vlakbij de kerk woonden twee paters Jezuïeten (…) die als pastoor en onderpastoor fungeerden voor de Blaisantwijk. Maar [een van hen] gooide “zijn kappe over d’hage” en trouwde met een leidster van de Chirogroep.”







staat dat hij in Brussel een gebouw ontwierp voor Paul Otlet. Die bibliograaf – die leefde van mid 19de tot mid 20e eeuw – wordt soms wel meewarend ‘de voorloper van het internet‘ genoemd.
Zijn hele leven stond in dienst van het openbaar maken en delen van kennis. Hij ontwierp daarvoor een mechanische database en systemen van telecommunicatie.



Onze foto verscheen in de vorige editie van deze rubriek

Sabine de Poorter postte deze prachtige foto in facebookgroep ‘Ge zijt van Gent als ge…‘
