GENTSE WINTER 2021-2022 20 januari 2022  De veertiende editie van deze rubriek is getiteld ‘Zoals het klokje thuis tikt’ en bevat nieuwsjes uit de geschiedenis: van d’oude tijd tot gisteren…

Zwijnaardsesteenweg – zicht op Normaalschoolstraat  – hoek Ottergemsesteenweg – Lezeres Agnes Crispyn over haar jeugd aan de Heuvelpoort-Zwijnaardsesteenweg-Ottergemsesteenweg… “De wijk Heuvelpoort is waar ik geboren ben, ik heb er gewoond op verschillende adressen, Zwijnaardesteenweg, Ottergemsesteenweg, Vlierstraat en Herfststraat. – pic ‘Het Gent van toen
Als kleine uk heb ik de eerste Bevrijdingsfeesten meegemaakt. Ik herinner mij dat ik meeliep in de stoet, verkleed als kleine prima ballerina. Daar was ook de groep ‘De schoolkinderen’. In de Ledeganckstraat had je nl. de lagere school, maar ook de Normaalschool (enkel voor jongens). De groep had ook twee reuzen: ‘Tjoak’ en ‘Ivo’. Daar hoorde ook een liedje bij: “Tjoak woar es Ivo/ Ivo woar es Tjoak/ Tjoak es in den gracht gevalle/ Ivo weet van niemendalle/ Tjoak woar es Ivo/ Ivo woar es Tjoak
Er wordt in historisch Gent nog altijd dingen ontdekt. 😉 Zo ook “de bron van de Hundelgemsesteenweg”. In dat geval is het wel een beetje “her”ontdekt.
Een groepje Gentse fietsers pedalleerde naar Hundelgem, deelgemeente van Zwalm. Ook wij hebben ons al afgevraagd waarom in Gent een Hundelgemsesteenweg is…
In onze rubriek ‘GENTSE WINTER’ van 05 december 2016 – ruim vijf jaar geleden – ging persblog.be al op zoek naar de “bronnen” van de Hundelgemsesteenweg,en ook van de Ottergemsesteenweg… (pic uitklikbaar)
Ottergemsesteenweg, vanaf de hoek Herfststraat rechts, richting stropstraat en Normaalschoolstraat. In de verte ziet men nog de top van het Sint Pieterskerk op het Sint-Pietersplein. Lezeres Agnes Crispyn heeft nog een bijzondere herinnering aan de Ottergemsesteenweg. “De steenweg leidt naar een hoeve met de naam ‘Ottergem’, gelegen op het grondgebied van Zwijnaarde. De hoeve stond er al in de 13de eeuw en werd vernietigd tijdens de oorlog in 1940. Deze steenweg is dus een heel oude baan.” – pic ‘Het Gent van toen
Zandpoortstraat – hoek Sint-Martensstraat – Dit hoekhuis is vastgesteld bouwkundig erfgoed. Het heeft een zweem van neoclassicisme en dateert uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. De hoektoren springt in het oog.
Zandpoortstraat – Appartementen met voorkant aan de Recollettenlei.

Inventaris Onroerend Erfgoed heeft nog een mooie geschiedkundige anekdote voor ons in petto over de Zandpoort… of “Zottepoort”
“Straat voorheen genaamd Korte Violettenstraat en thans naar de nabijgelegen Zandpoort, een stadspoort op de Houtlei of middeleeuwse stadswal die parallel met de Zandpoortstraat liep. In 1605 verkregen de Grijze Zusters van Nevele toelating van de schepenen van de stad Gent om hun tehuis voor zwakzinnigen onder te brengen in de stadspoort, vandaar dat de desbetreffende poort ook “Zottepoort” genoemd werd; de afbraak ervan werd begonnen in 1844 en in 1862 waren de laatste resten ervan verdwenen.”

Karel De Stoutestraat – ‘Huis van vertrouwen‘ staat er op de gevel. Je denkt eigenlijk meteen aan de vrt… Ook in het Frans. Zouden ze zich bij RTBF ook zo omschrijven? Het achterliggend pand is verbouwd tot lofts. De gevel is intact gebleven, omwille van de art-déco-invloed?
Hans De Witte in Belgiumview.com: “Was vroeger een handel in bouwmaterialen te samen met de overkant langs de Ter Platen kaai. Vooreerst ‘Bouwmaterialen Fa Bentein’ vervolgens ‘bouwmaterialen Fa Notredamme’ overgenomen in 1936 door ‘bouwmaterialen De Witte Gebrs.’ uit Wetteren die er hun bijhuis oprichtte tot 1946, waaruit de ‘Oost-Vlaamse Bouwmaterialen’ ontstond.”
Recollettenbrug – achtergrond Koophandelsplein – Yo, de mannen. Ze vormen een sterk team van vijf tot occassioneel een tien vaklui. Naast het bouwen van pool houses en andere houtskeletbouw zijn ze vooral bezig met dakvernieuwing. In Gent zag je hen de laatste twee maanden aktief in Onderbergen en aan de Recollettenlei, waar ze telkens een dubbelherenhuis van een nieuw dak voorzagen. Vorige dinsdag sloten ze daar af. Vanaf midden februari vind je hen terug in het zuiden van de stad. Op de foto: Arne, Kenny, Tom, Stijn en Seba.
Ter Platen – bijzondere gevelversieringen: allerlei geveltegeltjes die naar katten verwijzen. (pic uitklikbaar)
Papegaaistraat – Brunchbar GUST. Je kan er tijdens de sluitingsdagen ook privévergaderingsruimte boeken, in combinatie met een brunch.

Tussen-Bermen – Hemelsblauwe voordeur en raam vrolijkt de gevelrij wat op. Achter de berm loopt de spoorlijn Dampoort – Gent-Sint-Pieters.
Poortakkerstraat, Sint-Denijs-Westrem – Op de vroege ochtend je caravannetje bij SABT laten keuren…

Vorig jaar werd het boek ‘Honger naar Gent‘ van auteurs Dirk Holemans en Noël Callebaut uitgebracht bij uitgeverij Skribis. Het is een wandelgids en die heeft voedsel als centraal thema. 
De tochten ind e gids leiden je door de stad tijdens – voornamelijk – de veertiende eeuw en de negentiende-eeuw. Over die periodes informeert het boek over hoe de inwoners van de stad gevoed werden, waar de levensmiddelen toekwamen en hoe ze aan de man werden gebracht.
Meer op de blog van Dirk Holemans – pic STAM

Bea De Vos, medewerkster van deze blog, postte op haar facebookpagina een prachtige foto van de Blaisantkerk. Tot voor kort ‘Maria Gorettikerk’, officieel ‘Kerk Onze-Lieve-Vrouw Koningin’.
Lezer Patrick Roose wist hierover op facebook nog een pittige anekdote te vertellen. “Als jong misdienaartje was ik aanwezig bij de eerstesteenlegging van de kerk. Het is nooit een zelfstandige parochie geweest, maar een hulpkapel van Heilig Kerst. Vlakbij de kerk woonden twee paters Jezuïeten (…) die als pastoor en onderpastoor fungeerden voor de Blaisantwijk. Maar [een van hen] gooide “zijn kappe over d’hage” en trouwde met een leidster van de Chirogroep.”
Sint-Pietersnieuwstraat – Wandelen in de horeca – café Kunstencentrum Vooruit
De Pintelaan, hoek Koekoeklaan – Restaurant brasserie Montmartre staat er al bij te verkommeren sinds de eerst lockdown van begin 2020. Inmiddels werd een aanvraag voor afbraak, samen met een bouwaanvraag tot flats met commerciële ruimte verworpen.
Francisco Ferrerlaan – hoek Palinghuizen – De muurschildering doet dromen van de zomer…
Veldstraat – In onze negen-delige reeks over de telgen van de familie Van Rysselberghe kan je lezen dat Octave de architect is van het warenhuis Dutry-Colson in de Veldstraat.
Weinigen zullen weten dat dit warenhuis een pakhuis had achter de winkel. Wie kent vandaag niet restaurant Pakhuis in de Schuurkenstraat? Met dank aan Beatrijs De Vos
Ferdinand Lousbergskaai – Dezelfde bijdrage over de familie Van Rysselberghe, meer bepaald die over Octave, ontlokte ook nog bij lezer Gert Defever de volgende opmerking in facebookgroep ‘Dat és mijn Gent‘: “De twee zuilen naast het beeldje van Koningin Astrid in het gelijknamige park komen uit de voorgevel van het warenhuis Dutry-Colson.”
In datzelfde verhaal over Octave Van Rysselberghe 
staat dat hij in Brussel een gebouw ontwierp voor Paul Otlet. Die bibliograaf – die leefde van mid 19de tot mid 20e eeuw – wordt soms wel meewarend ‘de voorloper van het internet‘ genoemd.
Zijn hele leven stond in dienst van het openbaar maken en delen van kennis. Hij ontwierp daarvoor een mechanische database en systemen van telecommunicatie.

Een facebookpost van twee beelden die aan de Kraanlei staan/ gestaan hebben, ontlokte lezersreacties. We leerden eruit dat een beeld, genaamd ‘De Duiker‘ – van kunstenaar Philippe Timmermans – bovenaan een gevel in de Lindelei staat.
Lindelei – De foto van de duiker op de gevel is van Werner Bockstaele.

Beneluxplein – Onze foto van een tentje in het parkje aan het Beneluxplein, deed lezeres Geertrui Praet in haar pen kruipen: “Staat vol in Gent. (…) In de Morekstraat in Wondelgem, rechtover ‘Ali Baba’ staat er ook een tent met gerief onder de bomen. Je kan er overal vinden. Er zijn zeer veel daklozen.” Ze postte deze reactie in facebookgroep ‘Ge zijt van Gent als ge…
Onze foto verscheen in de vorige editie van deze rubriek

Woodrow Wilsonplein – “De verwoestingen aan de Zuid” ten tijde van de afbraak van de hotels, cafés, restaurants, cinema, Coliseum… ten behoeve van het Urbiscomplex, waarin het winkelcentrum ‘Shopping Gent Zuid’ gevestigd is. De bouw startte in 1991. Op de achtergrond zie je de Krook met de opslagplaats van Redoutey. Daar staat nu de nieuwe bibliotheek. Redoutey deed Renault en had voor haar tweedehandswagens een succursale aan de Tentoonstellingslaan, waar thans een grootwarenhuis in zit. De merkverdeling van Renault ging later naar Mahy. Laatst genoemde zat toen achter het Redoutey-gebouw: in het Wintercircus.

Sabine de Poorter postte deze prachtige foto in facebookgroep ‘Ge zijt van Gent als ge…

En het klokje? Dit is van mijn grootvader geweest. Hij werd 126 jaar geleden geboren.

Lees meer op deze blog:



Terug naar hoofdpagina

Naar Facebook