GENTSE WINTER 2020-2021 22 januari 2021  Deze zestiende editie heet ‘Gaga, Lady & Radio’ en bevat, mocht het een flacon zijn, meer dan vijf nieuwsdosissen… Helemaal onderaan deze rubriek vind je het antwoord op de vraag: droeg Lady Gaga een haarband in de vorm van een Gentse Strop tijdens de inauguratie van Biden; en waste Trump zijn haar met Tierenteyn? En veel meer.

De Gentse ‘Radio Gaga‘ maakte vorige week een special voor het zorgpersoneel van het UZ. Van donderdag tot en met zondag verbleven Joris Hessels en Dominique Van Malder in de caravan van Radio Gaga op het gras van het UZ.

Je herinnert je zich misschien nog dat de foorreizigers al aan het opbouwen waren vorig jaar toen het stadsbestuur besloot dat de Halfvastenfoor niet kon plaats vinden wegens de COVID-19-problematiek. Dit jaar is de beslissing al gevallen: geen foor in 2021.
Op de foto; Sint-Pietersplein – Halfvastenfoor stond quasi klaar op zaterdag 14 maart 2020
Het beluik aan de Heinislaan is gedeeltelijk gesloopt. Het ligt vlakbij het kruispunt met de Forelstraat. Lees op deze blog meer over beluiken in Gent

Inventaris Onroerend Erfgoed over een merkwaardige woning in de Ekkergemstraat, achter de Sint-Martinuskerk, beter bekend als “Ekkergemkerk”: “Aanvankelijk behorend bij het voormalige “Klooster van Deynze” (…). In 1965 ingericht als tehuis voor bejaarde dames. (…) voorzien van inscripties “Anno 1504” (de stichtingsdatum van het klooster van Deynze) en “Anno 1937″ (bouwdatum van het huidige gebouw).”
Reeds in 966 noteerde men de deze hoofdstraat in de wijk Ekkergem als ‘Akkergem’. De straat herbergde “(…) eertijds het klooster van de Marollen of Marikolen. Zij vestigden zich hier in 1672-76. De orde werd opgeheven in 1796” aldus Inventaris Onroerend Erfgoed. De vroegste elementen in de huidige Sint-Martinuskerk dateren slechts uit het laatste kwart van de 12e eeuw. Niettemin zou ze veel eerder opgericht zijn.

De komst van de Verapazbrug ten noorden van de Dampoort zal ervoor zorgen dat de verkeersstromen op de Dampoort wijzigen. De brug zal zorgen tussen de verbinding van de Muidelaan, over het Handelsdok naar de Koopvaardijlaan. Vanaf het voorjaar start het Agentschap Wegen & Verkeer met werken aan de Dampoort. Lees ook in deze blog: In Verapaz moet niemand werken

Lezersopmerking van Robert Declerck over ons Verapazverhaal: “Een belangrijke figuur wordt niet vermeld in dit verhaal:: Adolf Papeleu, de boomkweker naar wie een park genoemd is in Ledeberg. Hij stond indertijd een tijdlang aan het hoofd van activiteiten in Guatemala.”
Inderdaad, in een biografie lezen we: “In 1839 startte hij, samen met Louis Van Houtte, een nieuw tuinbouwbedrijf op in Gentbrugge…
“Robert Declerck: “Ik vul graag aan dat de term kolonie niet echt correct is. De Belgen kregen een vergunning van de Guatemalteekse Senaat voor dat terrein. (…)”

Leopold I had zijn Verapaz in Guatemala. In diezelfde periode had Napoleon III zijn Mexico. Lezersopmerking Kathleen Kerckvoorde over ons Verapazverhaal: “Ook in Mexico liggen veel Belgen begraven. Zij gingen hun prinses [Charlotte, dochter van Leopold I en echtgenote van de Habsburgse Aartshertog] achterna, samen met de Fransen. Tot Napoleon III hen daar weghaalde en de Belgen in de steek liet. Gevolg een dode Habsburger en een geesteszieke prinses terug in ons land. (…).”
Meer over die geschiedenis

Afgekondigd door het Stadhuis: “De voormalige katoenspinnerij ‘Filature Nouvelle Orléans’ moet over enkele jaren een nieuw leven krijgen.” Deze site uit 1896 wordt herbestemd tot een stadsontwikkelingsproject. Op 4 maart 1957 fusioneerde het bedrijf met de Anc. Ets. De Waele & Röthlisberger. In 1969 telde het bedrijf een kleine 700 werknemers. In 1972 werd het overgenomen door de UCO-groep. De Brusselse projectontwikkelaar Immoperel is sinds 1990 eigenaar van het gebouw. pic Gent-Geprent Lees op deze blog: ENTREPRENEUR – La Nouvelle Orléans

In het verhaal van de Nouvelle Orléans aan de Nieuwe Vaart – in onze reeks van oude textiliens – brachten we dankzij lezer Marc Bauwens aanvullingen aan voor wat betreft de oprichters van La Nouvelle Orléans. Tevens bleek dat enkele foto’s in het verhaal niet verwezen naar het genoemde bedrijf, maar naar het gebouw dat toebehoorde aan de Union Cotonnière. nabij Vynckier. Eerder behoorde dit vermoedelijk bij het bedrijf van de Hemptinne.  

Vorige donderdag bracht VRT NWS berichtgeving over Gent’s schouwvegersbedrijf ‘Rooftop Vermandel’. Zelfstandige ondernemer Franckie Georges Vermandel maakt mooie foto’s vanop Gentse daken. We publiceerden er al eerder van hem. Bekijk onze video: Gent vanop “dakhoogte”

Daar stonden drie VW t3 bij elkaar in Einde Were – waarvan twee in een Westfalia-uitvoering, terwijl die ook nog twee verschillende versies zijn. Eentje is een ‘Joker’, de andere heeft dubbele koplampen. VW maakte binnen haar modellen steeds een gamma van veel varianten.

De VW t3 is een kind van de jaren 1980 en wordt tot in 1992 in Europa geproduceerd, daarna enkel nog in Afrika. Voor het naaldje van de draad hierover: de geschiedenis van de t3. Bekijk ook onze video in deze blog over de VW in het Gentse straatbeeld

Op één van haar winterse wandelingen kwam lezeres Bea Lisa het volgende kunstwerk tegen in de Rembert Dodoensdreef. Dit is tussen Steendam en het Baudelopark. Dodoens was een plantkundige uit de 16e eeuw. De man heeft eigenlijk geen band met Gent.

Onze viervoetige vrienden – zowel honden als katten – verblijven nu al sinds juni 2019 in het gloednieuw asiel aan de Noorderlaan bij de Watersportbaan.

Onze iconische foto tijdens de volledige lockdown in de prille lente van vorig jaar: het Sint-Baafsplein is nagenoeg leeg.
Bekijk onze straatreportage van vorig jaar: COVID-19-wandeling

De eerste sneeuwval van vorige week: de Citadellaan

De eerste sneeuwval van vorige week: de Valkeniersstraat. Bekijk onze video, gemaakt vanuit De Lijnbussen: De eerste sneeuw, dinsdag 22 januari (2019)

Uit hln.be: “Zeven maanden nadat het stadsbestuur het standbeeld van Koning Leopold II liet verwijderen uit het Zuidpark, is beslist om ook de naam Koning Leopold II-laan te schrappen. Dat is één van de 30 adviezen van de ‘werkgroep dekolonisering’ waar de stad onmiddellijk op ingaat.” De laan ligt langsheen het Citadelpark – pic Google Eaerth. O.i. gaat dit te ver. Geschiedenis is geschiedenis.

Lezer Gert Defever heeft een nieuwe foto toegevoegd aan zijn facebookpagina over het hoekhuis bij het Bisdomplein en de voormalige Bisdomkaai, thans Willem I-kaai: ‘Hotel Hulin de Loo‘ (1862 – 1945). Hij was kunsthistoricus aan de UGent. Bij de vernederlandsing van de universiteit in 1930 weigerde deze professor zijn lessen in het Nederlands te geven, ook al sprak hij de taal goed. Hij was een telg uit een Waalse familie die zich in de 18e eeuw in Vlaanderen gevestigd had.

Een journalist van HNB rapporteerde dat sommige Gentse lezers dachten dat Lady Gaga op de inauguratie van de nieuwe Amerikaanse president een ‘Gentse strop’ in haar haar had. Naderhand moesten die toegeven dat het enkel een zwarte haarband betrof.
Wat niet in HNB stond: sommigen dachten allang dat de vorige president zijn haar waste met Tierenteyn en dat het daarom zo heerlijk geel-kleurvast was. Wat men allemaal niet denkt.

x

Lees meer op deze blog:

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook