Gentse Zomer 2024 – 10

GENTSE ZOMER 2024 14 mei 2024 Dit is de tiende editie van deze rubriek in het nieuwe zomerseizoen. Met o.a.: voorbije en komende evenementen, en méér 

Jef Vandermeulenstraat – Frederkik Burvenichstraat – Jozef Wautersstraat – Sint-Simonstraat, Gentbrugge – Afgelopen zaterdag vond er een rommelmarkt plaats.

x

Ledebergplein – Gespreid over twee dagen – donderdag en vrijdag – kon je hier de ‘Cultuurmarkt’ beleven. Niet te verwarren met de ‘Cultuurmarkt‘ die traditoneel op de Kouter wordt gehouden. Het betreft hier een treffen tussen de verschillende volksculturen die er in Gent te vinden zijn. In hoofdzaak waren de deelnemers van Turkse origine.

x

Korenmarkt – Klein Turkije – Emile Braunplein – Van midden vorige week tot en met zondag liep ‘Gent Smaakt‘, het grootste festival van straatvoedsel in Gent. Dit festival bracht het hele weekend veel volk op de been.

x

VOLK – Onze burgemeester brak zondag in in het vrt-tv-programma ‘De Zevende Dag‘. Met het volgende: Mathias De Clercq ontmoette vorige week de Oekraïense president Zelenski om te praten over de wederopbouw van Oekraïense steden. De Clercq is vicevoorzitter van het Europese stedennetwerk ‘Eurocities‘, het grootste stedennetwerk van Europa. Verschillende Oekraïense steden zijn lid van dat netwerk. Om veiligheidsredenen is de bijeenkomst in Kiev eerst geheim gehouden.
Bron: vrt 

Citadelpark, Amfitheater – Al sinds het begin van de maand liet het ‘NTG’ zich opmerken door haar ‘All Greeks Festival‘. Het is nog niet afgelopen. Het gaat verder tot in juni. 
Bekijk op deze blog de belangrijkste activiteiten tot hiertoe van dit ‘NTG’-straatevenement 
Lees op deze blog over het Citadelpark 

Achtmeiplein, bij Koning Albertpark – Zoals elk jaar was er op 8 mei de herdenking van het eind van WO II. – pics Frederik Sioen
pic Frederik Sioen

EVENT – Afgelopen zaterdag doorkruiste de ‘Propere Fanfare‘ de Brugsepoort in het kader van het lokale ‘BOM-festival‘ in het ‘Pierkespark’. – pics Tania De Mulder en Francine Vernack

x

VOLK – “Vrouwenvoorvechter Emilie Claeys krijgt gedenkplaat aan Vrijdagmarkt. Emilie Claeys was een Gentse vrouwenrechtenactiviste die pleitte voor gelijk loon en betere arbeidsomstandigheden.” Dixit Stad Gent. 
Lees op deze blog: Vroeg op de barricades voor vrouwen 

VOLK – “Een middeleeuwse boer in de textielfabriek of een Turkse arbeidsmigrant eeuwen later. Al hun verhalen maken deel uit van ‘onze’ geschiedenis, zegt Jan Dumolyn.” En dit zegt of schrijft hij in ‘De Standaard’ op vorige zaterdag 11 mei. “We zijn allemaal Vlaamse en Turkse boertjes in de grote fabriek.Lees het volledige verhaal (niet betalend) 

x

Muide-Meulestede – De jaarlijkse feesten in die wijk vinden plaats op zaterdag 18 mei 2024. Bekijk een reportage van vorig jaar 
 – De foto is van vorig jaar
Bij Sint-Jacobs – Er loopt een tentoonstelling met werken van 12 kunstenaars, samengesteld door Jan Hoet Junior, als eerbetoon aan zijn vader Jan Hoet. Nog tot 28 juli 2024 in Sint-Jacobskerk. – pic Tania De Mulder
Emile Braunplein, Stadshal – Op zaterdag 18 mei 2024 vindt daar de ‘Velomarkt‘ plaats.

 

Jules Persynstraat, Gentbrugge – In deze en omliggende straten vind op zaterdag 18 mei 2024 een grote rommelmarkt plaats. 
Bekijk een reportage van vorig jaar – De foto is van vorig jaar

STAD – Op zondag 19 mei 2024 wordt het historische centrum van Gent het decor voor een tramparade en historische publieksritten. De reden: de tram rijdt 150 jaar in Gent. Op zaterdag 18 mei 2024 kan je al voorproeven met diverse erfgoedtrams die de stad in alle richtingen zullen doorkruisen. 
Lees ook op deze blog: ‘Trams met eeuw verschil
Op de foto: Brusselsesteenweg, Gentbrugge – Met deze oude foto van de ‘MIVG’ – voorloper van ‘De Lijn’ – toonde Jean-Paul Dhossche ons de oude tram ter hoogte van de Schooldreef in 1972.
Perzikstraat, Peerstraat, Druifstraat en NekkersputstraatEr is dit jaar géén rommelmarkt met bijhorende buurtfeest, omdat er riolering- en heraanlegwerken gepland zijn. Bekijk de reportage van vorig jaar –  De foto is van vorig jaar

x

Emile Braunplein – De publicatie van de prent van ‘Archief Gent’ waarop een foto van de oude opstelling van “de pisserkes” te zien is, leverde commentaar op op facebook door o.a. Philippe Nicolas. “Dat hoekje met de ‘Gentse pissers’ en het monument ter ere van burgemeester graaf Emiel Braun vond ik toen best knap. Die huidige ingegraven tuin en restaurant hoefden er voor mij niet te komen. De stadshal, OK, maar mocht iets minder groot en de herstelde Klok ‘Triomfante’, erfgename van ‘Klokke Roeland’, mocht in een andere bijgebouw dan die lelijke betonnen uithangkoker op de hoek van de Sint Niklaaskerk… een echte kaakslag ! En de ‘serre’ op Klein Turkije mocht ook wat korter, dermate dat men nog drie van die eeuwenoude liliputhuisjes had kunnen bewaren, over hoe het een hele tijd was langs de gevels van grote middeleeuwse gebouwen, kerken en kastelen. Ten slotte, toen waren er tot een 25 tal jaren terug nog bloemperken met knappe eenjarige planten in het Gentse straatbeeld en in de Gentse parken. Bloemperken, groene bermen en parken zijn nu haast overal verschrikkelijk verwaarloosd (…)” Lees op deze blog over de recente geschiedenis van het plein – Foto (omstreeks 1940): Fontein Geknielden George Minne – pic Archief Gent

x

BLOG – In ‘GG Flits’, de nieuwsbrief van de ‘Gentse Gidsen’ – werd in de mei-editie ons artikel ‘Verdwenen en verminkte monumenten‘ opgenomen.
Eveneens werd in dezelfde editie van ‘GG Flits’ ons verhaal over brouwerij ‘Excelsior’ opgenomen.

x

  • 'Gentse Zomer 2016'

Terug naar hoofdpagina

Naar Facebook