Gentse Winter 2023-2024 – 01

GENTSE WINTER 2023-2024 18 oktober 2023 Dit is de eerste editie van deze dubbelrubriek in het nieuwe “winterseizoen” (herfst en winter).

Limburgstraat – Zicht op Lieven Bauwensplein. Wie was Lieven Bauwens?
Veldstraat – In een reactie op ons artikel over de ‘Ancienne Belgique‘, variétéhuis van weleer, schreef Nadine Lotigiers op facebook: “Een stel internationaal bekende artiesten kwamen er optreden. “Vedetten als Petula Clarck en Udo Jurgens, en later Adamo en Dave Berry” dixit de krant ‘De Standaard‘ op 20 mei 2009. Zo ook Henk De Bruin, Louis Neefs, Jenny Tanghe, Rosa Geinger, Jean-Pierre De Decker (de latere Arca- en NTGent-directeur). Zelfs de jonge ‘Will Ferdy‘ (die eind vorig jaar overleed) startte er zijn carrière.”
Lees ons artikel over de ‘Ancienne Belgique’ ofte ‘Oud België’.
Zwaanstraat, Patershol – “Mooier dan de werkelijkheid” zo dachten menigen toen ze die foto moesten helpen localiseren. Het hielp dat er retro-lantaarnpalen op te zien zijn, want die staan naast het Prinsenhof, ook in het Patershol.
Dan was er dat hoog dak. In het Prinsenhof is dat niet aanwezig… dus voilà. Nu moest enkel nog een van de (minst bekende) straatjes van het Patershol geselecteerd worden.
De foto is van Jaap van Atten en werd geplaatst in facebookgroep ‘Gent in oude foto’s en afbeeldingen‘.

STAD – Jean Caufrier postte op facebook een oude ansichtkaart van Gent, waarop onder andere de ‘Monterey’ muziekkiosk in het citadelpark te zien is. Zalig! Hij deed dit nadat we van Gert Defever en van VD William respectievelijk een nieuwe en een oude foto van de kiosk toonden in de vorige
editie van deze rubriek.
Ook postte hij een eigen oude foto, en meldde: “Spijtig: de mooie balustrade met de waaiers is weg.”
OLDTIMER – Vorige zondag op N60: Lancia Aurelia cabriolet Pininfarina uit de jaren 1950.
 ↓


x


NIET OP DE AFSPRAAK – ‘Le tombeau du géant‘. Scribent moet een jaar of tien geweest zijn toen hij hier samen met zussen en ouders bij ‘het graf van de reus‘ zat. We schrijven eind de jaren ’60. Het betreft een meander in de rivier Semois, in de buurt van Bouillon. Die meander maakt een U-bocht omheen een plateau, waardoor het lijkt – met de nodige fantasie – dat er een graftombe in het water ligt. En die zou dan nog toegewezen worden aan een reus. 
In Kringwinkel in de Getouwstraat/ Maisstraat vonden we – godbetert – een affiche van Léon Degrelle. Hij was een Waal afkomstig van Bouillon, en de grootste Belgische nazi van zijn tijd. Hij noemde zichzelf “le fils d’Hitler“. Zijn wens was om na zijn dood uitgestrooid te worden…
jawel, op de “tombeau“… Of dit ooit gebeurd is, weet niemand. Hij stierf in 1994 in Spanje, waar hij al decennia in ballingschap leefde.
/o_half_last]

VOLK – ‘Stad Gent’: “Voor een nieuwe promofilm voor onze stad ging een dappere casting director samen met 2 assistenten op zoek naar dé Gentenaar die de rol van… ‘Gent’ kan spelen. Een resem kandidaten passeert de revue. Maar onze stad blijkt té eigenzinnig en veelzijdig om in 1 personage te vatten.” Dit is humor! Zalig!


x


CURSIEF – Het is herfst: tijd om even te “wurtelen” … met Corneel van het Bureel, ons huistypetje  😉

Het moet het eruit: ergernis! …  Wég met de lawaaimakers!

“Het lawaainiveau in mijn straatje is oorverdovend gestegen. Hoe klein het straatje zijn mag, het lawaai is er constant op de achtergrond én op de voorgrond. Nooit is er een stil moment.

Momenteel vliegt die decibelvretende helicopter van de flikken weer boven de huizen. Hij gaat weer een uur rondjes draaien, naar slechte gewoonte. Allicht is er een voetbalmatch. Zo-even stond de vismobiel van dat veel te duur visboerke weer haast op mijn stoep. Tijdens het stationeren braakt zijn voertuig een krakend lawaai vanuit de koelingsbak.

Hoe klein ook het belendende straatje, het lijkt alsof de bewoners aldaar nooit genoeg krijgen van verbouwen. Is de ene klaar, dan arriveert weer een camionette met vakman voor de andere bewoner. En dat ze zich botvieren met hun snerpende slijpschijven, hun jammerende zaagmachines en hun drillende boorkoppen! Geluiden van gereedschappen allerlei, gieren een eind in het rond, maar het is niet van het lachen.

Als het even stil is, komt één of andere nutsvoorziening het troittoir openbreken met een drilboor. Ook die plegen een aanslag op je trommelvlies.
Zelfs ’s nachts is het niet stil. Vlakbij ligt een spoorwegjunctie en daar wordt elke nacht aan de sporen gelast en soms komt daar zelfs gedonder van die spoorweg de berm afgerold.
Tegen de ochtend komen in de verte de autostradegeluiden binnen langs het venster-op-een-kier. En dan hebben we het nog niet over de ambulances met hun loeiende lampen, want het ziekenhuis is dichtbij.
Vergeten we ook niet: het aan- en afrijden van de bestelwagens van de Belgische en Nederlandse koeriers, de ‘fresh food delivery’…”

“Filip, kom hier aub een verkeersbord tegen overmatige decibels plaatsen!” 

Lezers van het “eerste uur” herinneren zich allicht nog ons typetje ‘Corneel van het Bureel’. Onder zijn naam verschenen in onze dubbelrubriek ‘Gentse Winter/ Gentse Zomer’, korte cursiefjes, zoals dit hier in 2018:


x


Bij Sint-Jacobs – ‘Prondelmarkt‘. Bekijk een reportage op deze blog over deze brocantemarkt 


x


VOLK – René De Schepper, alias ‘Dille’, werd afgelopen zaterdag begraven in de Sint-Jacobskerk. Dille was stadsgids en liep gekleed als een ‘kroakemandelswijveke‘. Ze was een baanbreker in Gent op het vlak van travestie. – pic Jean Coppens
Lees meer over Dille op deze blog  
– pic Véronique Van Ro

 


  • 'Gentse Zomer 2016'

Terug naar hoofdpagina

Naar Facebook