GENTSE ZOMER 2018 – ‘Home and Away’

header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

Rubriek Gentse Zomer 2018 – nr 22 – ‘Home and Away’

Huidige editie

GENTSE ZOMER 2018 – 19 september 2018  

Gent-rand/ Blankenberge – Blankenberge-wondermooie-stad, ik-wou-dat-ik een-Blankenberge-in-mijn-tuintje-had…” dixit Hugo Matthyssen. Kijk naar de Noordzee vanop de duinen. Geniet van de “Blankenbergse vissen” in het Serpentarium. 


 

Gent-rand/ Blankenberge – Het werkt bevrijdend en inspirerend om nu en dan, met de kop in de zeewind en de blik op oneindig, te gaan staan op één of andere zeedijk. Ook in Blankenberge is Gent nooit ver weg. We deelden toevallig een terrastafeltje met een uitgeweken Gentenaar. In de kustprovincie aan het werk bij een arbitragebedrijf.   De veertiger kan afstand nemen van zijn stad. “Er verandert zo veel en zo snel”.

Times, they are changing

Hij voelt er zich niet meer thuis als weleer. Hij was het gewend om met de auto doorheen het centrum te crossen. Times, they are changing…

 

Flyover, Ledeberg – Het is goed om nu en dan de evidenties in vraag te stellen. Zo ook het razende verkeer over de fly over in LedebergMet je twee voeten op de rijweg gaan staan of met de poep op het beton in yogahouding, daar waar de auto in de regel koning is, brengt een ander perspectief in de dingen.

Noot: Kunnen we niet de auto nog verder weg duwen uit de stad dan nu al het geval is? In verkiezingstijd is dit zonder meer een hot issue.

Fly-over – pic Het Nieuwsblad


We kunnen opteren voor meer wandelbusje
s die de verbinding maken tussen de parkeerplekken en de winkelcentra. Ook het tramtracé over de Korenmarkt/ Groentenmarkt/ Veerleplein zou mogen veranderen. Dit wil zeggen: daar weg blijven. Wandelbusjes kunnen ook tramverbindingen aan elkaar breien.

 

Groentenmarkt – Vanop het terras van  het Galgenhuisje keken de kalanten even verbaasd op. Enkele look alike Soeurs Sourire maakten vorige week hun opwachting in gezelschap van een Father Gitar. Het betrof een ludieke georganiseerde wandeling van ’t Zoeksantse in de Kuip van Gent.

STAD – Zaterdag zette OdeGand weer haar vele muziekdozen open in de stad. Met de vingers aan je handen had je niet genoeg om de vele concerten te tellen die de Gentse ether vulden. Met een licht- en vuurwerkshow ging de doos weer toe. Onder een regen van muzieknoten opende OdeGand traditioneel het komende cultuurseizoen.

Odegand – pic Chris Gavel

Noot: Meer dan dat, want haar muzikale rentree opent ook het notenseizoen in oktober! 😉

Kouter – ‘Het cultuurseizoen op gang trekken’ is ook wat de Cultuurmarkt deed op zaterdag – even traditioneel. Je kon geen standje bedenken dat niet op de plaveien van de Kouter te vinden was. Voor de sportievelingen onder de cerebralen was er zelfs een standje waar je in een stamboom kon klimmen!

Noot: We waren al wat gewend sinds het Poeziecentrum een paar jaar eerder een ‘dode poëet‘ had opgevoerd.

Klim in een stamboom – pic Felix Waldack

Gent-rand/ Blankenberge – In tegenstelling tot grote broer Oostende, hebben we nooit ten volle beseft dat deze kleinere stad-aan-zee zo veel art nouveau kunst en architectuur uit de Belle Epoque heeft meegepikt. 

Ga eens een virteel kijkje nemen in het Museum van de Belle Epoque.

Belle Epoque woning in Blankenberge

Baudelopark – Nog op zaterdag feestte ‘Het Baudelohof’. “Ten voordele van Enchanté”, dat mensen ondersteunt binnen een brede waaier van problematieken – van dakloze tot eenzame. Initiatiefnemers Marie en Rebekka krijgen hiervoor de support van een netwerk van handelaars.

Noot: Na een flinke vertraging wordt het Baudelopark heraanglegd. Tegen de volgende Gentse Feesten moet het park tot aan de Leie reiken.

Enchanté – Marie en Rebekka – pic Sandro d’Agostino

Arbedpark – Spelen en koersen: de volkskoers ‘Zeswijkse in Arbedpark‘ démarreerde op zondag in gastwijk Gentbrugge. Helaas voor Lies Delmulle bezorgden de naweeën van de fietstocht haar een bitterballennasmaak. Haar mountainbike werd ’s avonds gestolen in de Kerkstraat in Gentbrugge, tegenover frituur ‘De Goeie Goeste‘!

Mountainbike foetsie – pic Lies Delmulle

Maria-Hendrikaplein – Zwervers in het station. Deze “aangespoelden” liggen al niet meer wakker over het feit dat de uitkeringsgerechtigden €45/maand verliezen, met dank aan de tax shift. Hoe meet je nu weeral de graad van beschaving van een maatschappij?

Maria-Hendrikaplein – station Gent-Sint-Pieters – zwervers

Kraanlei  – Ze stonden in het nieuw, de Gentse Mannekes Pies. 
Ze kregen afgelopen zaterdag een nieuw kleedje aangemeten in de Schotse modetraditie. Dit, naar aanleiding van een manifestatie in de stad van dit rokkendragende volkje. 

Lees over Manneke Pies in het Archief: Gent telt drie “Mannekes Pis” en twee “Meiskes Pis”  

Kraanlei – Schots rokje voor Manneke en Meiskes Pies

Botermarkt – Hoe zou het nog zijn met Corneel van het Bureel? We hebben hem enkele prangende vragen te stellen met betrekking tot beschaafd en gepast taalgebruik, vertrouwend op zijn expertise van stadhuisklerk.

Zou je mensen die een hond of een kat in het dierenasiel gaan zoeken, ook ‘asielzoekers’ mogen noemen? Of is dit strafbaar?

Zou je mensen die de papieren rompslomp – aan leveranciersfacturen en belastingaangiften en stedelijke aanvragen – vervangen door elektronische betalingen en door elektronische loketten, ook ‘mensen-zonder-papieren’ mogen noemen? Of is dit laakbaar?

We wilden deze vragen voorleggen in een telefoongesprek aan Corneel van het Bureel aan de Botermarkt. Helaas gaf onze ambtenaar niet thuis. Uit goede bron vernamen we dat hij op dat eigenste ogenblik even zelf een ‘Achilleszoeker’ geworden was, gezien hij zijn vermiste kat Achilles in het asiel was gaan zoeken. Achilles – een notoir musschefritter – is een kat-zonder-papieren, aangezien ze gechipt is. Corneel daarentegen is niet gechipt, maar voorlopig wel geflipt door haar onrustwekkende verdwijning.

Corneel van het Bureel aan de Botermarkt

Na het pennen van een ochtendlijk mailtje dat ik dan maar naar Corneel heb gestuurd, vond ik de eerste mega-spin in de living. Mannetjesspinnen komen in september uit hun hol, op zoek naar een hol van vrouwtjesspinnen. Mijn spin was dus een transmigrant, op weg van de ene kamer naar de andere. Gelukkig heb ik hem snel naar Engel-land geholpen!

Het spinnenseizoen is dus al begonnen. In oktober ook nog het seizoen van de Plejaden, godbetert!

Lees over ‘Kobben in huis‘ in het Archief

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook

 

Volgende editie

 

 

Lees ook op deze blog:

GENTSE ZOMER in 2018 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2017-2018 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2016_2017 in ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2016-2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2016 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2016 – ARTIKELOVERZICHT