GENTSE WINTER 2017-2018 – Het broeide in de Sphinx

header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

Huidige editie
Vorige: Is het nu winter?

GENTSE WINTER 2017-2018  18 oktober 2017 – Curieus om te weten te komen wat er broeide in de Sphinx tien jaar geleden, halfweg oktober 2007? Scroll dan vlug naar onderaan deze pagina. Verder: Handelsbeurs, UZ-Nobelprijs, Film Fest, Plateau & prijs, Het Volk, De Pierkes, nazomeren in ’t stad, Gent in 1977, Sint-Pietersabdij, ridder Wenemaer, Overpoort, Geestig Gent, en meer. 

Kouter – Handelsbeurs
Handelsbeurs – jobbeurs

KouterIn de Handelsbeurs vond op dinsdag een jobbeurs van VDAB en Stad Gent plaats. Ondanks de naam, is het houden van een beurs niet de regel op die locatie. Die is eigenlijk uitgegroeid tot een concertzaal en vormt een geheel met haar belendend café-restaurant HA’Tijdens de 18e eeuw verbleven de Oostenrijkse keizerlijke wachttroepen in het hoofdgebouw. De concertzaal werd er later aan toegevoegd. 

Terug naar hoofdpagina

Corneel Heymanslaan
Eén Nobelprijs voor UZ: Corneel Heymans

Corneel HeymanslaanUGent,  mag dan 200 jaar bestaan,  UZ Gent – ooit eraan ontsproten, nu zelfstandig – toont met graagte dat ze al één Nobelprijs rijk is. Corneel Heymans kreeg in 1938 de Nobelprijs voor de fysiologie en de farmacologie van de ademhaling, de bloedcirculatie, het metabolisme en meer. De autoweg langsheen het UZ werd naar hem genoemd. Be good and tell it!

Terug naar hoofdpagina

Ter Platen – Kinepolis – Film Fest 2017
Gella Vandecaveye en Eddy Vinckier – pic Steven Hendrix

Ter Platen – Laat het een geruststelling zijn voor de native Gentenaar. De volgende import uit West-Vlaanderen heeft net niet de stadsgrens overschreden. Op de trappen van de Kinepolis – uiteraard op Film Fest – ontwaarde fotograaf Steven Hendrix niemand minder dan Olympisch-goud-judoka Gella Vandecaveye uit… Melle (voorheen: Kortrijk), samen met haar ex-coach Eddy Vinckier uit… Lochristi (voorheen: Staden). Ze vallen dus buiten de “stadsmuren”, ongelijk de Cafmeyer’s (Torhout), Kowlier’s (Izegem), De Vadder’s (Rekkem), de Vandeursen’s (Brugge), de Watteeuw’s (Moorslede) en meer import uit de Westvlaamse wereld. 😉

Terug naar hoofdpagina

Bob Cantré rechts – pic sincfala.be
Begijnhofdries rommelmarkt – “De grootste krant ter wereld”

Forelstraat – Hij verscheen uit het niets op internet: een foto waarop Bob Cantré figureert – journalist bij dagblad Het Volk tijdens de jaren ’60, ’70, ’80. Hij staat er als Voorzitter van de Persjury van het Cartoonfestival 1979 in Knokke-Heist. Hij was gastdocent ‘media’ aan het HIBO, en meteen ook docent van scribent. (Lees ook op deze blog: Jos Willems, pionieren met een hogeschoolopleidingToen men de leescijfers zag dalen aan de Forelstraat, ondernam het aldaar gevestigde journaille een poging om een record te vestigen met de creatie van “de grootste krant ter wereld”. Daar vonden we nog een exemplaar op de rommelmarkt van de Begijnhoffeesten van vorig jaar. 

Terug naar hoofdpagina

Ajuinlei – boekenmarkt
De Pierkes

Ajuinlei – PredikherenleiOp zondagochtend verzamelt er zich traditioneel boekenminnend volk om er in Bouquinistes-stijl oude boeken te beduimelen. Wie daar als een beetje een vreemde eend op de Leie-oever staat, is Paul Beké, co-scenarist van de Pierke Pierlala-stripverhalen. Paul staat daar geheel belangeloos strips te verkopen ten voordele van het KinderkankerfondsAllen daarheen op zondag! (Lees ook op deze blog: “Zwaarbehaarde koningin…”)

Terug naar hoofdpagina

Joseph Plateau – pic Ugentmemorie.be
Fenakistiscoop – pic Ugentmemorie.be

Ter Platen – Jozef PlateaustraatTijdens Film Fest is opnieuw de jaarlijkse Plateauprijs uitgereikt. Die ging naar Johan Leysen, hoofdrolspeler in Resurrection van regisseur Kristof Hoornaert. Jozef of Joseph Plateaugeboren in 1801 en gestorven in 1883 – be-leefde zowat de hele 19e eeuw als natuurkundige en wiskundige aan Ugent. In 1832 slaagde hij er in om bewegende beelden te produceren met behulp van zijn ‘Fenakistiscoop’. Lees wat dit is in Ugent MemorieHiermee legde hij de basis voor de cinematograaf en de filmindustrie. En daarom wordt de Plateauprijs naar hem genoemd.

Terug naar hoofdpagina

Korenmarkt – Food scooter
Groentenmarkt – bierkar

Groentenmarkt – KorenmarktDruk, druk, druk. Over de koppen lopen is veel gezegd, maar zaterdag kuierde toch wel een heel grote massa volk door de stad. Er werden ook veel toeristentalen gehoord. Eten uit de food scooter of drinken op de bierkar hoorde er ook bij. En ook: het was flink aan het nazomeren!

Terug naar hoofdpagina

Veldstraat – verkeersdrukte
Verkrotting

STAD – Veertig jaar geleden kloegen bewoners dat Gent een onleefbare stad was. In een tv-uitzending in 1977 gaven experts hun ideeën voor een stadsrenovatie. Ons artikel deed vele facebookleden van Ge zijt van Gent, als ge... vorige zondag in hun facebook-pen kruipen. (Lees op deze blog: Kleine halve eeuw geleden was Gent onleefbaar)

Terug naar hoofdpagina

Sint-Pietersplein – Sint-Pietersabdij – Team Gent
Team Gent – Rudy Coddens

Sint-PieterspleinIdeeën verzamelen voor een betere stad” was de bedoeling van de get together van sympathisanten van groen en rood in de Sint-Pietersabdij op zaterdag. Wat niet wegneemt dat ze al een flinke bundel aan beleidsintenties neergepend hebben. Ze verzamelden onder de noemer ‘Team Gent‘. In de gangen vonden alle thema’s die leven ter linkerzijde een stek in informatiestands. Onderwijl verzamelde de Gentse politieke rechterzijde in de Vismijn. (Lees ook op deze blog: “Blijf kwik, eet vis”… van de Oude Vismijn!)

Terug naar hoofdpagina

Poortakkestraat – Cobot vzw – pic Arne Depreitere
pic Arne Depreitere – timmerwerkendp.be

Poortakkerstraat, Sint-Denijs-WestremNieuwe terrassen voor de ontspanningsmomenten van de cursisten bij Cobot vzween centrum voor de opleiding en tewerkstelling van textielarbeiders.

Terug naar hoofdpagina

Wenemaergodshuis – pic inventaris.onroerenderfgoed.be

Sint-Veerleplein – GeldmuntIn een gedicht van Karel Lodewijk Ledeganck komt de historische figuur Willem Wenemaer voor. Hij was van 1321 tot 1325 burgemeester van Gent, kapitein van de Gentenaars in hun strijd tegen de Bruggelingen… en in 1323 stichter van het Wenemaershospitaal of het Sint-Laurentius gasthuis aan het Sint-Veerleplein, dat verdween met de overdekking van de Oude Vismijn. Van het hospitaal is nog een gevel en de poort bewaard gebleven. Deze ridder kreeg een straat naar hem genoemd: tussen Ter Platen en de straten die verwijzen naar de Gentse Zoo.

Terug naar hoofdpagina

Autodelen – pic scriptieprijs.be
Autodelen

VOLK/ STAD – Dean Messany, Ellen Decock, Leen Standaert, Lorenzo Risack en Natasja Vandenberghe studenten rechtspraktijk aan de Arteveldehogeschoolonderzochten de voorwaarden van vier autodeelplatformen. Hun brochure, gebaseerd op hun gelauwerde scriptie, handelt over verschillende deelplatformen inzake juridische, fiscale en verzekeringsaspecten. Te downloaden via scriptieprijs.be

Terug naar hoofdpagina

Overpoortstraat – Decadance
Overpoortstraat – pic Het Nieuwsblad/ De Gentenaar

OverpoortstraatDe nacht van vorige week woensdag op donderdag vatte de politie post aan beide uithoeken van de straat en aan de zijstraten Stalhof en Voetweg. Officieel werd Decadance niet geviseerd… Wel, wist de dancing eerder te ontsnappen aan een strafmaatregel. Lees het verslag over deze controle-zonder-precedent in Het Nieuwsblad. Later op de week werd ook Kompassklub het voorwerp van politiecontrole.

Terug naar hoofdpagina

Sint-Pieterskerk
Kopie van Italiaans orgel

Sint-Pietersplein – Wie heeft er in de Sint-Pieterskerk de kopie van het 17e eeuwse Italiaanse orgel uit Lucca al gezien? Het werd begin ’90 nagebouwd door Jan Boon en er staat er in bruikleen van HoGent, afdeling muziekinstrumentenbouw. 

Terug naar hoofdpagina

Woodrow Wilsonplein – Geestig Gent – Jan Matthys
Geestig Gent – Nic Baltazar

Woodrow Wilsonplein, ’t Zuid Vorige week woensdag zagen we hem al van verre staan: de kleine caravan van Radio Gaga. Filmregisseur Nic Balthazar – die daar om de hoek woont – zat er in en had het over de ‘vriendelijke sfeer’ in de stede Gent. Ja, het was ‘Geestig Gent‘ en bedoeld voor jongeren. Meer bepaald:  de geestelijke gezondheid van jongeren. Even verderop stond Jan Matthys zich op te warmen aan gesprekken met collega’s en medewerkers, alvorens zijn ding op het podium te gaan doen. En om gang te gaan maken voor de rappers van Rauw en Onbesproken.

Terug naar hoofdpagina

Korenmarkt – 14 oktober 2017
Korenmarkt – 12 oktober 2015

Vrijdagmarkt – Op de cover van de vorige editie van deze rubriek vroegen we het ons al af: is het nu herfst of zomer? Anderhalve week geleden kwam eerst de omslag van zomer naar herfst. Dan kwam de zomer plots terug. Twee jaar geleden was het in oktober ook nog warm. (Lees in het Archief 2015 van deze blog: Gentse “Oudewijvenzomer”)

Terug naar hoofdpagina

Sint-Michielshelling – Sphinx cinema en café
Korenmarkt – Het Damberd

EVENT/ STADSTAAT  – Tien jaar geleden broeide er wat in De Kuip. We schrijven eind oktober 2007. In café de Sphinx – dat van de gelijknamige cinema quasi naast de McDonalds tegenover de Korenmarkt – ontkiemde er aan de toog een stoute gedachte in de hoofden van jonge Westmalle-consumenten. Hun hersenspinsel: Gent moest een onafhankelijke stadstaat worden! In de nacht van 26 en 27 oktober schreven de jonge rebellen op het terras van café het Damberd een officiële beginselverklaring. Met o.a: de nationalisering van de Volvo, de Sidmar en de Charlatan. In een volgende fase werden de West-Vlamingen tot zondebok uitgeroepen. Vervolg in episodes in deze rubriek! F.D.

Volgende editie

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook

 

Lees ook op deze blog:

GENTSE WINTER in 2017-2018 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2016_2017 in ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2016-2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2016 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2016 – ARTIKELOVERZICHT