persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina
“Hoekjes en kantjes van de stad”
Een artikelenserie met foto’s van Eric Jansen
Als je maar vaak genoeg en lang genoeg doorheen de stad stapt, weg van de betreden paden, kom je ze tegen: de onverwachte “wow-straatjes” in de hoekjes en de kantjes van de stad. Eric Jansen, geboren in Ledeberg, deed het… vooral in 2016-2017. Veel van zijn “ontdekkingen” legde hij vast op foto. Héél veel zelfs.
We maakten een selectie en brengen die in een aantal afleveringen op deze blog.
STRATEN – 03 januari 2025 – Onder Minnemeers, bij de Achterleie, liggen straatjes waar minder passage is. Bijgevolg zijn die straatjes minder bekend… Neem nu bv. de Gelukstraat en de Willem de Beersteeg. Eric Jansen maakte er curieuze zichtjes van een oude stad, in een stadsdeel dat de “Waterwijk” wordt genoemd. Waarom dit zo is, wordt beschreven in een blog.
Over de Willem de Beerstraat…
Willem de Beer was hoofdman en eerste schepen van de ‘Keure’.
Dit was een belangrijke politieke stadhuisfunctie. Een burgemeester, alvorens dit ambt zo werd genoemd. Hij bekleedde dit begin de jaren 1300…
De steeg is bekend voor haar arbeidershuisjes en een verdwenen fabriek. De steeg loopt dood op de Achterleie…
In een oude prent zien we (aan de linkerkant van de Achterleie) een trap die toegang gaf tot de steeg.
Als je de naam van de steeg al gehoord hebt, is de kans groot dat dit komt door ‘Cirq‘, die er tijdens de ‘Gentse Feesten’ sinds jaar en dag haar opvoeringen laat plaats vinden.
Waarom de Gelukstraat zo heet, is niet bekend. Wél, dat ze al bestond in de jaren 1300…
Even verderop heb je de Goudstraat. Hier weet evenmin iemand waarom dit zo is. In 2017 ging persblog.be zelf ook op wandel in de buurt. We maakte toen een foto van een beluikje in de Gelukstraat. En van enkele grotere woningen. Ook in de Goudstraat maakten we foto’s.
Wie over de “Waterwijk” spreekt, mag de Sint-Katelijnestraat niet vergeten te vermelden. Daar ligt het statige herenhuis ofte stadspaleis ‘Huis de Pelikaan’ uit 1701. Het kreeg een vermelding in het dossier over Stadspaleizen in deze blog.
Je leert er waarom de heer des huizes in de-tijd-van-toen zo immens rijk geworden was, wat hem in staat stelde om dit paleis te laten bouwen. Het had met het (in opdracht) innen van belastingen te maken.
Ook Oudevest behoort tot de “Waterwijk”. Het ligt achter het ‘Industriemuseum‘. Dit museum is eigenlijk de oude fabriek van ‘Desmet-Guéquier’. Op deze blog maakten we een portret van deze fabriek.
Alvorens de fabriek er kwam – in de late 19de eeuw – was die plek vooral bebouwd met steegbeluiken. Eric Jansen’s oog viel daar op een Mariakapelletje tegen een oude gevel.
Lees de aflevering in DEEL II: BRUGSEPOORT
Lees de aflevering over “Linkeroever” (Deel III)
Lees de aflevering over Muide-Meulestede (Deel IV)
Lees de aflevering over de Sint-Lievenspoortbuurt (Deel V)
Op de uitvergrote foto bovenaan deze pagina zie je de Willem de Beersteeg gemaakt door Eric Jansen
Elk jaar start persblog.be met een artikelenreeks of -serie. Bekijk die van de vorige jaren:
2024 – Vrijdagmarkt, huizen en geschiedenis: 6 delen
2023 ‘Het Verhaal van Vlaanderen’ met focus op Gent: 10 delen
STAD – Tom Waes vermeldde grafheuvels in Sint-Bernadettewijk
2022 – Familie van Rysselberghe: 9 delen
2021 – Gent, met haar veranderende skyline: 3 delen
STAD – Gent, met haar veranderende skyline – Deel I: noordelijk
Lees ook op deze blog: