Schooltje ‘Het Geraarke’ getuigt nog van roemrijk verleden


header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

De erfenis van de ‘Wereldtentoonstelling 1913’

EVENT/ STAD 12 september 2024Vandaag, zaterdag is het opendeur bij ‘Het Geraarke’, een winkeltje met tweedehandskledij en een voedselbank. Deze is gevestigd in een 111 jaar oud schoolgebouw. De Sint-Gerardusschool was onderdeel van een ‘modern dorp’ uit de ‘Wereldtentoonstelling’ in 1913 en is één van de weinige intacte gebouwen ervan die overeind bleven.

Modelschool uit ‘Wereldtentoonstelling 1913’. Thans tweedehandsspullen en voedselbank

Het schooltje ligt ligt aan de overzijde van de Corneel Heymanslaan, gezien vanuit het UZgent.

De ‘WT 1913’ bestond uit majestueuze nepgebouwen – waaronder ook een heus dorp  ‘Oud Vlaanderen’ – het prestige van ons land en van Gent moesten onderstrepen. Die openlucht tentoonstelling strekte zich uit van het Citadelpark, over het huidige “Miljoenenkwartier” tot aan het schoolgebouwtje, in de buurt van welke toen de spoorlijn Gent-Kortrijk liep.

WT 1913 grondplan – pic wikimedia (uitklikbaar)

Het schoolgebouwtje was één van de weinige duurzaam gebouwde constructies op de tentoonstelling. Het staat er nog altijd.
Er is in het recente verleden al eens geopperd om het gebouwtje af te breken. Echter diverse administraties en de wijkbewoners spraken zich uit voor het behoud. Ook al aarzelen die overheden al eens met subsidies… voor een broodnodige renovatie.

Het Geraarke

Er werd al eens gespeculeerd om het schooltje af te breken en even verderop herop te bouwen. De naastliggende Aldi zou dan haar plek ruilen met het schooltje. Maar hoeveel waarheidsgehalte het gerucht bevat, is maar de vraag.

Tot hiertoe is daar niets van gebleken. Het schooltje staat waar het stond, het is een permanent winkeltje voor kledij en voedsel(bank), en elk jaar organiseert de uitbatende vzw een opendeur, zij het rommelmarkt.

Opendeur (met rommelmarkt): tussen 10 en 15u. Adres: Harelbekestraat, buurt UZ. Zie facebook

 

Overblijfselen van de ‘WT 1913’ zijn, naast de Sint-Gerardusschool, de begijnhofpoort (oorspronkelijk Oud Begijnhof, thans Bijloke), het
Flandria Palace Hotel en de Floraliënhal, Je leest het ook breed uitgemeten op de website van wijlen Jos Billen.

Website van wijlen Jos Billenpic uitklikbaar

Dat het niet al goud is dat blinkt, lees je in ons artikel over de perikelen tijdens en na de ‘WT 1913’. Er vielen zelfs doden.

 

Bekijk ook op deze blog:

De zwarte bladzijde van de Wereldtentoonstelling in 1913

STAD – Wereldtentoonstelling: echte en “valse” edellieden

Leopoldskazerne opende de deuren op ‘Open Monumentendag’

Terug naar hoofdpagina

Naar Facebook

Lees ook op deze blog:

EVENT – ARTIKELOVERZICHT 2022-2023-2024
STAD – ARTIKELOVERZICHT 2022-2023-2024