Numero Dertien

GENTSE ZOMER 2022 03 juni 2022 In deze dertiende editie – getiteld ‘Numero Dertien’ – hebben we het over: ROA in Malmar beschadigd, Villa Voortman te koop, Opblazen oud postgebouw, Excentrieke Georges Martens, Gravensteenpaviljoen-saga, ‘Klein Gent’, meer

Nijverheidstraat, Bijgaardepark – De oude Malmarfabriek, die binnen haar oude muren een ‘ROA’  verborgen houdt, over welke je ook in deze blog al kon lezen, lijkt door de werken aldaar, onherroepelijk beschadigd. Recent werd ons een foto toegeschoven waarop – godbetert – een regenpijp dwars door het kunstwerk loopt. Quo vadis? De foto is van Yves De Bruyckere 27 mei 2022
In 2017 vonden we deze mural nog gaaf. Als eerste dan nog, een primeurke! Wie herinnert er zich nog de zoete woorden toen het co-housingproject werd voorgesteld: alle waardevolle kunstwerken zouden worden geïntegreerd? Met dank aan Bea De Vos om dit te melden.
Vogelenzang, Blaisantvest – Het was opnieuw Bea De Vos die het eerst erop uit kwam: het herenhuis van Voortman is te koop.
Lees op deze blog over de familie Voortman

De villa werd volledig gerenoveerd. Hier zie je hem nog bij de start van de renovatie, in mei 2017.
Godshuizenlaan – de leerlingen van ‘Richtpunt Campus Gent‘ – een onderwijsinstelling van de Provincie – hadden afgelopen zondag hun toon- en verkoopmoment, middels een stand aan de voordeur van het STAM. Ze verkochten T-shirts met origineel opschrift.
Nieuwe Wandeling, Groenevallei – De rommelmarkt, genoemd naar die plek, en die vorige week zaterdag plaats vond, bracht een kleinood op: een koerswagen van Kuifje uit het album ‘De sigaren van de Farao‘. Bekijk ons beeldverslag van de rommelmarkt van vorig weekend

Vlierstraat – Naar aanleiding van onze foto in de vorige editie van deze rubriek, waarin we een foto toonden van vijf mannen aan de praat op de vijfhoek, ter hoogte van de Vlierstraat bij de Zwijnaardsesteenweg, kwamen reacties los van de huidige en oude buurtbewoners.
In de facebookgroep ‘Ge zijt van Gent als ge‘ postte Martien Smekens een zwartwit klasfoto uit het 4e leerjaar. Etienne Fruyt, een buurjongen, staat er op: tweede van links, onderste rij. Het was toen 1955-’56.
Ook Edith Vandamme bezorgde een klasfoto uit de Sint-Coletaschool uit de tijd van toens. Lees ook op deze blog over de gebuurtefeesten in de Bommelstraat en de Vlierstraat
LammerstraatVOKA krijgt van sogent, als exploitant, voor 75 jaar de sleutels van het vernieuwde Wintercircus. Lees over de geschiedenis van het Wintercircus

Sint-Pietersplein – Jongeren van ‘Victoria Deluxe‘ houden in de Sint-Pietersabdij een tentoonstelling over hun inzichten in de publieke ruimte. Ze brengen getuigenissen, tonen foto’s en video’s over de stad.
De expo loopt onder de roepnaam ‘ESPACE PUBLIEK’, van 2 juni tot 18 september 2022. Gratis toegang, geen reservatie nodig.

VOLK – Dominique Willaert, oprichter en artistiek leider van Victoria Deluxe, neemt afscheid. Zijn gedrevenheid heeft het verschil gemaakt voor de werking van dit cultuurhuis dat dit socio-culturele projecten op touw zet.

STAD – ‘Klein Gent‘ is ‘Nieuw Gent’ niet, is zelfs Gent niet. Klein Gent is een gehucht van Beervelde, een deelgemeente van Lochristi. Het beperkt zich tot een kruispunt en een doodlopende straat bij de autostrade, waar een oude hoeve staat.
Bij het kruispunt staat de vervallen feestzaal ‘Navajo’. Ondanks het huidige toestand, zegt iets ons dat het hier ooit roemrijk geweest is.

Geldmunt – De stad stelt nieuwe plannen voor om toch maar een paviljoen bij het Gravensteen op te trekken, zij het een kleiner dan eerst gepland. 
Wouter Houtekamer van de actiegroep ‘SOS Gravensteen’ betreurt dat de Stad zijn aangepaste plan niet afwacht. Zo laat hij optekenen in ‘vrt nws‘. – pic ‘De Zevende Dag’
We belichtten de kwestie al een aantal keer in eerdere edities van deze rubriek. We gaven daarbij ruimte aan o.a. Jan Dumolyn, historicus-mediëvist bij UGent, in april 2021 en in februari 2021.
 – pic De Standaard (pic uitklikbaar)

Zwijnaardedorp – De ‘Zwijntjeskermis‘, wie heeft daar nog niet over gehoord? Het hele weekend: vanaf vandaag, vrijdag, tot en met maandagavond.
In 2019 ging het er nog stevig aan toe. Check het programma 2022. – pic Jan Vens

Wolterslaan – In deze en omliggende straten wordt nog tot zondagavond het traditionele buurtfeest en bijhorende rommelmarkt gehouden, onder de roepnaam ‘Scheldeoord’. Bekijk ons beeldverslag uit 2019 – De foto is uit 2018

Jules Persynstraat – Schooldreef – Maurice Verdoncklaan – Jules Persynstraat, Gentbrugge – Dit zijn de straten waar morgen, zaterdag, rommelmarkt wordt gehouden, onder de vlag ‘Gentbrugge Arsenaal’. De foto is uit 2017
Malpertuusplein, Brugsepoort – Morgen, zaterdag, vindt hier een buurtfeest plaats, incluis rommelmarkt.

Antwerpsesteenweg, Sint-Amandsberg – Leuk weetje in de ‘Week van de Begraafplaatsen’. Op ‘Campo Santo‘, zo leren we uit de brochure ‘Erfgoedwandelplan’ van de Stad, ligt het graf van rechter en weldoener Georges Martens-Sotteau (1861-1938) en daarover valt één en ander te vertellen. Bij testament had hij laten vastleggen dat de binnenkant van zijn graf in contact moest staan met de buitenwereld. Hij was er immers niet gerust in dat hij bij een vastgesteld overlijden ook daadwerkelijk dood zou zijn! Zijn graftoren bevat bijgevolg galmgaten, bronzen deuren met traliewerk… Zijn graf is een “eilandje” op een wandelpad. De onderkant van de map toont de Visitatiestraat. (pic uitklikbaar)
Godshuizenlaan – Het ‘STAM‘ bezit een schilderij van Engelbert Siclers waarop de ‘Negenmeimarkt‘ in Sint-Amandsberg wordt afgebeeld in de 18de eeuw. De ‘Negenmeimarkt’ gaat over paarden. Lees in deze blog: Rijk verleden inzake paardenmarkt en paardenworst (pic uitklikbaar)

Theresianenstraat, buurt Coupure Rechts – Daar is de zomer nog niet, maar… het druppelt al nieuws over zomerbars. Zo gaat de ‘Theresia‘ in de tuin van het gelijknamige slotklooster weer open, net zoals vorig jaar. Het is een tijdelijke invulling. Over een paar jaar komt daar een co-housingproject. Het klooster heeft afgelopen 15 jaar leeg gestaan.

Godshuizenlaan – Op de Bijlokesite vond afgelopen weekend ‘Côté Jardin’ plaats.
Bekijk ons beeldverslag – pic Francine Vernack

STAD – We kregen hem in de gaten dankzij lezer Geert Mareels: de video waarin de bouw van Gent-Sint-Pieters, het opblazen van de oude Post – inmiddels 15 jaar geleden – en het optrekken van het VAC Virginie Loveling is opgenomen. De video is van Geert Delmulle. We beperken ons hieronder tot het opblazen van… en verder.

Damstraat, Destelbergen – Een Amerikaanse oldtimer… van het merk ‘Rambler American‘. De autoconstructeur was ‘American Motors Corporation’ (AMC). Het merk werd geproduceerd tussen 1958 en 1969. Dit model is van de derde generatie, uit 1967.
AMC was, als gevolg van fusies, een relatief belangrijke autofabrikant in de V.S. Dit model was m.i.  hier, te lande, toch erg zeldzaam

Lees meer op deze blog:Terug naar hoofdpagina

Naar Facebook