GENTSE ZOMER 2020 – 07 september 2020 – “Het septembert in Gent” is de titel van de twintigste editie van deze rubriek ‘Gentse Zomer 2020’.


Een vroegere editie van Gentse Zomer (mei 2019): tractiestation bij Gebr. De Smetstraat. Een vroegere editie van Gentse Winter (november 2019): zwembad/Clubhuis/kerkhof bij Gebr. De Smetstraat. Lees ook op deze blog: Kanttekeningen bij de Rabotwijk










In Gent, een stad waar de textielnijverheid lange tijd het ritme van werk en leven bepaalde, wordt wel eens vergeten dat ook de lucifersindustrie een belangrijke rol speelde. De Gentse fabriek Caussemille et Roche, nabij de Grote Lys en de Brugsepoort, was een van de grote onder de lucifersfabrieken.”. De gebouwen zijn gesloopt.”


Lees op deze blog: De gedaanten van de Patijntjestraat
– pic inventaris.onroerenderfgoed.be


Een resem werklieden en verzorgers stonden op de loonlijst, een niet geringe uitgave. Voor een verzorger die luisterde naar de naam Cornelis liep het in 1549 slecht af na een beet van een leeuw.
De leeuwen leefden in hokken met valdeuren en hadden een open park met een houten afsluiting.
Er was zelfs sprake van een tribune van waar gasten de dieren konden bekijken. Een latere kroniek beschrijft hoe er dierenspelen werden georganiseerd.”

Bron hln.be
Op onze foto zie je een andere Upkot-resalisatie: ‘Mia‘ aan de Voskenslaan. Wie ‘Whey’ is, konden we voorlopig niet achterhalen. Achter het station echter, heet een Upkot-residentie ‘Timi(cheg)’, dit is de naam van de Filipijn die tijdens de Gentse WT 1913 gestorven is in het ‘Filipijns dorp’.

Bekijk een eerdere reportage over Copacobana op deze blog.

O ja, Wim Delvoye voegde nog een “zetpil” (in de Sint-Baafskathedraal) toe aan de nieuwerwetse collectie Gentse kunstwerken in de publieke ruimte, zoals we die al kennen: de palen aan de Korenmarkt. Er hangt nog steeds geen wasdraad tussen die twee palen, zodat de Stad daar haar vuile was kan naar buiten brengen. 🙂 Woeha!

x
Lees meer op deze blog: