GENTSE ZOMER 2020 07 september 2020  “Het septembert in Gent” is de titel van de twintigste editie van deze rubriek ‘Gentse Zomer 2020’. 

Even je geheugen opfrissen. Dit is geen toonbeeld aan de bevolking om een mondmasker te dragen . Dit beeld dateert van voor COVID-19, eind vorig jaar om precies te zijn. De monddoek rond het standbeeld van Lieven Bauwens – ook andere standbeelden – zou een protest kunnen lijken tegen de besparing van de Vlaamse regering op cultuur. Echter, die besparingsaankondiging kwam pas later. Het bleek een zet van 11.11.11. Even later werd de actie onbedoeld gelijk een aanklacht tegen de besparingen. Een slecht voorteken, die monddoek? Kijk eens welke ravage het virus nu aangericht heeft in de sector… Uit een eerdere editie van deze rubriek
Op stap met Tina De Gendt in de Rabotwijk op zondag. De straten achter de Gebroeders De Smetstraat herbergen een plek waar zowel ooit gelegen hebben: een kerkhof, een tractiestation voor trams, een Clubhuis met zwembad (El Paso) – en nu een moskee. Meer info:
Een vroegere editie van Gentse Zomer (mei 2019): tractiestation bij Gebr. De Smetstraat. Een vroegere editie van Gentse Winter (november 2019): zwembad/Clubhuis/kerkhof bij Gebr. De Smetstraat. Lees ook op deze blog: Kanttekeningen bij de Rabotwijk

Onze zaterdagse tocht doorheen het Gravensteen. Ooit een versterking tegen de Vikingen, daarna een stenen kasteel. We liepen er doorheen. Bekijk onze video.  Lees meer over verschillende facetten van het Gravensteen: Gravensteen: eerst in hout, dan in steende glorie,  het volledige verhaal van Gravensteen naar Prinsenhof
Een paar dagen geleden zagen we een heus zeewaardig yacht liggen bij de Lindelei tegenover de Ketelvest. Het gebeurt niet zo vaak dat die grote zo diep in de stad te zien zijn.
Vrijdagmarkt: markt op vorige vrijdag
Vorige week op de eerste schooldag in de Voskenslaan: daily life

Doornzelestraat richting Handelsdok en Stapelplein, twee zaterdagen geleden. Lees ook op deze blog over “Gentrificatie” 
Koningin Maria Hendrikaplein – Koningin Fabiolalaan – busstation aan Sint-Pieters. Daar waar de busbezetting tijdens de congé erg mee viel, is die bij het begin van het schoojaar vaak dramatisch – in termen van COVID-19-gevaar

Aan de Kortrijksesteenweg in Sint-Denijs-Westrem kon je veilig naar de Don Bosco school – dankzij of samen met – Willy Naessens! Deze gerespecteerde ondernemer verkondigde eerder al zijn boodschap over ‘SODAplus‘. Dit is een overheidsprogramma voor jongeren, arbeidsethiek en stages/ vakantiejobs.
Nog op de Kortrijksesteenweg is het gezellig toeven in de nieuwe snackbar B-strootje
Met deze eigen bedachte slogan zullen we nooit als reclamemaker in dienst genomen worden bij betreffende bakkerij: “Voor een pateeke klein en fijn, moet je bij Aernoudt zijn” Woeha!

Facebookbeheerder ‘Gent- oud en heden‘, Marcel Vanderhaeghen, over de Lucifersfabriek ‘Caussemille’. “Wist u dat Gent van 1875 tot 1935 de grootste luciferfabriek had van België?
In Gent, een stad waar de textielnijverheid lange tijd het ritme van werk en leven bepaalde, wordt wel eens vergeten dat ook de lucifersindustrie een belangrijke rol speelde. De Gentse fabriek Caussemille et Roche, nabij de Grote Lys en de Brugsepoort, was een van de grote onder de lucifersfabrieken.”. De gebouwen zijn gesloopt.”
Nog een reactie op ons artikel over lijkkoetsen naar gelang je sociale klasse. Lezer Patrick Roose schreef: “Destijds was dat een gangbare praktijk – ook in de kerk, die in principe voorstander zou moeten zijn geweest zijn van sociale gelijkheid!. Eind jaren ’70 werd ik organist in een Gentse kerk en het verschil tussen een uitvaartmis van 9 uur en ene van 11 uur was nog opvallend! De organisten spraken bij een mis van 11 uur wat oneerbiedig over “een vet lijk” – omdat daar veel meer aan te verdienen viel dan aan een dienst om 9 uur. Zo was een mis om 9 uur met slechts 1 priester en met enkel de organist. Daar tussenin zaten alle gradaties (9.30u, 10u, 10.30u) en voor een dienst om 11 uur moest een hele lijkbaar opgesteld worden (“katafalk” in ’t Gents), 6 kandelaars errond (ipv 4 om 9 u), en de mis door 3 priesters. Om 10 uur: organist + 1 zanger, om 11 uur: organist en 2 zangers. Die zangers, dat waren meestal gepensioneerde mannetjes die op deze manier nog een centje konden bijverdienen. Dat is gelukkig verleden tijd, in de kerk is ’t nu “voor iedereen gelijk”!”

L’Oiseau bleue‘ is de naam van dit burgerhuis aan de Patijntjesstraat… Lezeres Bea Lisa: “…verwijzend naar het gelijknamig toneelstuk van Maeterlinck.”
Lees op deze blog: De gedaanten van de Patijntjestraat
– pic inventaris.onroerenderfgoed.be
Zo zul je ze niet lang meer zien in het straatbeeld… Hier een voormalige kruidenier, annex beenhouwerij aan de Voskenslaan
Patrick De Graeve, beheerder van de facebookgroep ‘Gisteren nog vandaag‘ over het Leeuwenhof van keizer Karel in het domein van de Paters Ongeschoeide Karmelieten. “De Gentse stadshistoricus Daniel Lievois bestudeerde oude rekeningen van de stad Gent en de ontvanger van Oost-Vlaanderen uit de regeerperiode van Karel V. Hij stuitte op verbazingwekkende informatie. Het Leeuwenhof telde op het hoogtepunt tot negen leeuwen met namen als Austria, Bourgoigne en Flandria. Er was sprake van zeker één beer in een berenhok, van papegaaien en lynxen. Leeuwenwelpen werden geboren en in speciale koffers gestuurd naar verwanten van de Habsburgse dynastie, naar Keizer Maximilliaan of Maria van Hongarije.
Een resem werklieden en verzorgers stonden op de loonlijst, een niet geringe uitgave. Voor een verzorger die luisterde naar de naam Cornelis liep het in 1549 slecht af na een beet van een leeuw.
De leeuwen leefden in hokken met valdeuren en hadden een open park met een houten afsluiting.
Er was zelfs sprake van een tribune van waar gasten de dieren konden bekijken. Een latere kroniek beschrijft hoe er dierenspelen werden georganiseerd.”

63 studenten werden verwelkomd in ‘Whey Upkot’ aan de Melkerijstraat. Het gloednieuwe studentenkamercomplex achter UZ Gent is het 12de project van studentenhuisvestingsbedrijf Upkot in Gent.
Bron hln.be
Op onze foto zie je een andere Upkot-resalisatie: ‘Mia‘ aan de Voskenslaan. Wie ‘Whey’ is, konden we voorlopig niet achterhalen. Achter het station echter, heet een Upkot-residentie ‘Timi(cheg)’, dit is de naam van de Filipijn die tijdens de Gentse WT 1913 gestorven is in het ‘Filipijns dorp’.

Rozenbroekpark – Sint-Amandsberg – Terwijl de organisatie van een late Cultuurmarkt naar àf werd gevoerd, kwam het festival Copacobana met een late versie op de proppen: 18-20 september
Bekijk een eerdere reportage over Copacobana op deze blog.

Bij Sint-Jacobs – Prondelmarkt op vrijdag. Er heerst duidelijk ‘mondmasker moeheid” bij sommigen 😉

O ja, Wim Delvoye voegde nog een “zetpil” (in de Sint-Baafskathedraal) toe aan de nieuwerwetse collectie Gentse kunstwerken in de publieke ruimte, zoals we die al kennen: de palen aan de Korenmarkt. Er hangt nog steeds geen wasdraad tussen die twee palen, zodat de Stad daar haar vuile was kan naar buiten brengen. 🙂 Woeha!

De Westveldkerk in Sint-Amandsberg is gekocht door het veilinghuis Maison Jules uit de Dampoortstraat. Op 18 en 19 september zwaaien de deuren voor het eerst open, voor een expo. Want de veiling zelf gebeurt online, door corona. De opbrengst gaat naar een goed doel dat kwetsbare jongeren terug op weg helpt, én naar de artiesten zelf.” Uit: hln.be

x
Lees meer op deze blog:

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook