GW 2022-2023 – 21

GENTSE WINTER 2022-2023 19 maart 2023 Dit is de éénentwintigste editie – getiteld ‘GW 2022-2023 – 21’. Hij bevat: Graslei, Sint-Amandstraat, Azaleapark, Schoolkaai, Tolhuislaan, Pilorijnstraat, Prinses Clementinalaan, meer…

Graslei – Nog voor het postgebouw er was (in 1913) stonden aan de achterkant van ‘Het Pakhuis’ deze woningen. De foto werd gepost door Jonas Urmel in facebookgroep ‘Gent in oude foto’s en afbeeldingen‘. Lees ook op deze blog over het afgebroken ‘Pakhuis’.
Land van Waaslaan – Een meetpunt voor luchtkwaliteit van de VMM ofte Vlaamse Milieumaatschappij is hier discreet opgesteld tegen een gevel.

Azaleapark, Sint-Amandsberg – Zo zag de ‘9 meimarkt‘ eruit in de 18de eeuw. “Op de voorgrond zie je de paarden- en veemarkt, rechts op de achtergrond de Kapelleberg met de barokke Sint-Amanduskapel van het dorp en in de verte de torens van Gent.” Dixit ‘STAM‘.
Het schilderij is van Engelbert Siclers. Het tafereel situeert zich ongeveer ter hoogte van het huidige Azaleapark. De ‘9 meimarkt’ was de paardenmarkt. Met dank aan Tina De Gendt. Lees in dit verband op deze blog: Rijk verleden inzake paardenmarkt en paardenworst
Antwerpenplein – Op de facebookpagina van Johan Coppens –  ‘Gent verkend‘ – vonden we op het genoemde plein twee frituren. Daartussen zat café ’t Rolbaantje.
Johan Coppens beheert de website ‘Sint-Pietersdorp‘. 
Antwerpenplein – Thans zit op die plek: Feestzaal ‘Tek Tek‘ – pic via Johan Coppens

Tolhuislaan – Neuseplein – Nog op Johan Coppens’s facebookpagina ‘Gent verkend‘. Hij schrijft over de bovenstaande prent: “Drukte rond het Tolhuis in 1795. Merk hierbij op dat de Tolhuisbrug in die tijd de Blaisantvest over de Sassevaart verbond met het traject van de huidige kleine ring.” Op dit wintertafereel zie je Gentenaars hout kappen.
Lees ook op deze blog: Het Neuseplein: “de walletjes” van Gent
Pilorijnstraat, bij Antwerpenplein, Dampoort –  Er hangt een opvallende klok tegen de even opvallende gevel… De bekende brasserie ‘De Dampoort‘ zal op 31 maart sluiten. “De buurt is ontzield” verklaarde de gerant tegenover ons.
De wegenwerken, met de bedoeling om de ondergrondse doorsteek te maken onder het Okrooiplein, zijn tot op het Antwerpenplein voelbaar en gooien roet in het eten van de handelszaken.
De genoemde brasserie draait naar eigen zeggen slechts op 40% meer van haar capaciteit. De zaak ontstond veertig jaar geleden.

Brengen we in herinnering dat het gebouw waar de brasserie in huist, een bijzondere dakconstructie heeft. Meer bepaald: met behulp van de zgn. ‘Polonceauspant‘. We berichtten daar al over in een editie van deze rubriek in 2016.
Dit procédé werd ook toegepast in de Sint-Annakerk, en heeft als grote voordeel dat er daardoor geen steunzuilen in de kerk staan die het zicht belemmeren. De spant dient immers om grote ruimtes te overspannen. Waarom dit hier is toegepast, is onduidelijk.
Ze hebben daar een eethoek met treinmeubilair uit de gloriedagen van de spoorwegen en ‘art nouveau‘ in de zoldering.
Louis Schuermanstraat – hoek Heilig-Hartplein, Sint-Amandsberg – De renovatie van de pastorijwoning die dienst doet als buurtontmoetingsplaats is zo goed als klaar. – pic Stad Gent
Uitbatyer ‘vzw Pastory’ zal zorgen voor de verdere afwerking. Deze woning zal verbonden worden met de Heilig-Hartkerk die tevens een nieuwe bestemming krijgt in de buurtwerking. Deze foto is uit 2018 tijdens een buurtmeeting.

Dat 'de (Parochiale) Kring' dicht gaat, had je misschien al vernomen. We gingen er vijf jaar geleden al kijken.https://persblog.be/gentse-zomer-2018-lenteschoonmaak/
Dat ‘De (Parochiale) Kring‘ – even verderop, beneden de helling achter de kerk – dicht gaat, had je misschien al vernomen. We gingen er vijf jaar geleden al kijken. Uit een oudere editie van deze rubriek
VOLK – Ultraloper en tandarts Karel Sabbe gooide hoge ogen. Hij haalde afgelopen week de finish in de ultrazware ‘Barkley Marathons’ in de bossen van Tennessee, V.S. Karel Sabbe is nog maar de 17e loper in 37 jaar  die daarin slaagde.
Maar wist je dat hij tot voor enkele jaren een tandartspraktijk in Gent had?
In het bijzonder in ‘Immo Da Vinci’ aan de Sint-Denijslaan op de hoek met de Kortrijksesteenweg. Dit is achter het station.
Bijna vijf jaar geleden, lang voor hij de media over zich heen kreeg, met name op 3 oktober 2018, stond hij al in deze rubriek omdat hij toen, als Gents tandarts, de ‘Appalachian Trail‘ had overwonnen.

Buiten Gent/ Ronse – We brachten het al aan bod in een editie van deze rubriek in 2021: 
“Een schitterend idee voor stadsverfraaiing en educatief toerisme wordt ons aangereikt vanuit Ronse: een straatkijker op een statief, waarboven het identieke stadsbeeld in een oude foto.”
Vroeger
Huidig

Paul de Smet de Naeyerplein – Kortrijksesteenweg, Miljoenenkwartier – Het nieuws was op ‘AVS‘:
“De twee versnipperde groenstroken zijn nu met elkaar verbonden en vormen binnenkort één groot park. Het Paul De Smet De Naeyerpark is één van de 32 parken die het Gentse stadsbestuur tijdens deze legislatuur heeft aangepakt.”
Schoolkaai – Daar waar de de Pauw-vaart – tussen de zwaaikom aan het Oktrooiplein en Portus Ganda – overgaat in deze laatste, zit in de kaaimuur nog een steen van het beruchte Spanjaardenkasteel.
Keizer Karel liet de dwangburcht bouwen op de plek waar voorheen de majestueuze abdijkerk van de Sint-Baafsabdij stond. Dit wordt nog gesymboliseerd door de symmetrisch aangeplante heggen naast de ruïnes van de abdij.
Van 1827 tot 1834 werd het Spanjaardenkasteel gesloopt. – pic wikipedia Lees op deze blog over de Sint-Baafsabdij
Muinkpark – “Gent heeft terug een zoo! In het Muinkparkje leven nu (ik denk) beren, papegaaien, apen en een grote katachtige, allemaal in hout. “Aan het woord is Tania De Mulder, die op de historische plek waar vroeger een dierentuin stond, dit schouwspel gade sloeg.
Krokodil
Francine Vernack voegde daaraan toe: “Het Muinkparkje wordt heraangelegd met een link naar de oorspronkelijke functie: “de ZOO van Gent”.
Op zich een leuk concept, maar de realisatie ervan …daar heb ik mijn twijfels over…”
Lees ook op deze blog over de verdwenen Gentse dierentuin: Werd Betsie gebarbecued en is haar kop zoek?
Prinses Clementinalaan – Bea De Vos maakte een mooie foto van een detail van één van de vele ‘art nouveau‘ huizen aldaar. Die woning is de architectenwoning van Urbain Crommen. Ze staat beschreven in ‘Inventaris Onroerend Erfgoed‘.
Nijverheidsstraat – Historica Tina De Gendt, nog steeds voor het STAM aktief met haar project ‘De vierkante kilometerontdekte in de verlaten fabriek ‘Baertsoen-Buysse’ nog … textiel van toen! Lees op deze blog over die fabriek, die thans een cohousingproject is.
Sint-Amandstraat 64-66 – “Ter hoogte van dit plein, met uitzicht op de Sint-Pieterskerk en -abdij werd in 1898 in de Sint-Amandstraat de zogenaamde “Sint-Pieterstoren” opgetrokken met merkwaardige en kwaliteitsvolle art-nouveau-gevel
(gebouw rechts). Het was een cabaretzaal, naar ontwerp van architect A. Van Hoecke-Dessel, gesloopt in 1974, en vervangen door een nieuw flatgebouw.” Aldus ‘Inventaris Onroerend Erfgoed’.
Daar tegenover, in de rechterhoek van het Sint-Amandsplein,zaten de zaken dancing ‘Moulin Rouge’, en daarnaast, ‘café Kortrijk’ (pic uitklikbaar). Die gebouwen zijn bewaard.

  • 'Gentse Zomer 2016'

Terug naar hoofdpagina

Naar Facebook