GW 2022-2023 – 20

GENTSE WINTER 2022-2023 12 maart 2023 Dit is de twintigste editie – getiteld ‘GW 2022-2023 – 20’. Hij bevat: “den Briel”, oefenpleinen, schoolmuseum, ‘Broei’, riolen, de ‘Sarma’, Groot Begijnhof in de sneeuw, meer…

Groenebriel – Wist je dat “den briel” betekent: een met bomen omzoomde weide? Volgens de ca. 100 jaar geleden overleden stadsarchivaris Victor Fris, in zijn werk ‘De oude straatnamen van Gent; een prijsboek voor de schooljeugd’ uit 1925, lag dit gebied tussen de Lieve, Plotersgracht, Schipgracht en Vogelenzang. Dit is grosso modo de wijdere omgeving van de plek waar AZ Sint-Lucas gevestigd is.
De “Groenen briel” situeert Victor Fris ook aan de andere kant van het Lievekanaal (dat vanaf 1251 werd uitgegraven). Hij preciseert: alwaar ruwaard Simon de Mirabello omstreeks 1340 het klooster ‘Ten Walle‘ stichtte.
Het was dus een vrij groot gebied. Waarom hij ‘groen’ werd genoemd, weten we niet, wel dat een deel ‘Turfbriel’ heette, daar waar turf werd aangevoerd… Met de volkse aanduiding “in den Briel liggen” werd het ziekenhuis ‘Sint-Vincentius’ benoemd. Dit ziekenhuis werd opgenomen in de fusie met Sint-Lucas. Op de foto: oude gebouwen van dat ziekenhuis.
Lees ook op deze blog: Volkse plaatsaanduidingen

Oefenplein – ‘Oefenplein‘ is een iets minder volkse straataanduiding, maar toch een moeilijke plek om officieel toe te wijzen… Oefenpleinstraat bestaat nog in Gentbrugge, maar er was ook een ‘Oefenplein’ ten noorden van Gent, met name bij het ‘Spaans kasteel‘ (dat later werd afgebroken onder de Oostenrijkers). En ook bij de Kattenberg, zowel voor de kazerne als op het Sint-Pietersplein, bij de Sint-Pietersabdij.

Er was dus ook een oefenplein in Gentbrugge. “Doordat het garnizoen van Gent zijn mooi oefenterrein aan de Dampoort had moeten afstaan voor de aanleg van een goederenstation keek de Dienst der Militaire Gebouwen uit naar een andere plaats waar de kavelerie [sic, cavalerie] zich zou kunnen uitleven. Ze kozen een strook landbouwgrond langs de steenweg op Brussel, grondgebied Gentbrugge.” Bron: Roger Van Aerde, ‘Ghendtsche Tydinghen, 1984
De foto’s komen uit ‘Ghendtsche Tydinghen‘, het tweemaandelijks tijdschrift van de ‘Heemkundige en Historische Kring, Gent’.

’t Scheelde geen haar of het Belgisch Leger had bij ‘de Sterre‘ een oefenterrein ingericht. “Op het einde van 1800 was er sprake van twee nieuwe kazernen te bouwen voor kavalerie- en artillerietroepen. Gronden werden daarvoor onteigend aan de Sterre. Ingevolge hevige tegenkanting van het stadsbestuur en de neringdoenden uit de buurt van de bestaande kazernen, die hun inkomsten reeds zagen verminderen, moest het M.v.O. afzien van het plan. Men gebruikte de aangekochte gronden dan maar als maneuverveld. De Staat vorderde de ganse oppervlakte aan de Sterre voor de wereldtentoonstelling van 1913.” Bron: Roger Van Aerde, ‘Ghendtsche Tydinghen, 1984
Op de foto: ‘De Sterre’ – Marnix Vancalster postte op facebook twee foto’s die dit kruispunt tonen vanuit dezelfde hoek: één recente en één ruim honderd jaar ouder (1906).
Sint-Pietersplein – Kramersplein – De ‘Halfvastenfoor‘ is dit weekend weer van start gegaan, en dit tot 2 april.
Bekijk méér foto’s op deze blog

Rozier, hoek Sint-Pietersnieuwstraat – Wanneer graffiti kunst wordt. pic Hans Debruyne

Sint-Pietersnieuwstraat – Afgelopen woensdag was het ‘Internationale Vrouwendag‘… én protest bij UGent. Dixit ‘AVS‘ (foto): “Ze eisen een betere aanpak van grensoverschrijdend gedrag en een stop aan de geplande besparingen en de verhoging van het inschrijvingsgeld. Het ging om een actie van de linkse studentenbeweging Comac en de socialistische vakbond ACOD.”
STAD – Eerder deze week publiceerden we onze laatste bijdrage in de marge van de tv-serie ‘Het verhaal van Vlaanderen‘. We kopieerden spreker Tom Waes niet, maar zorgden steeds voor de Gentse noot in de marge van zijn verhaal.
Lees onze laatste bijdrage, over WO II in Gent (en vindt onderaan die pagina de links naar onze eerdere bijdragen)
Over de foto: cover van het boek ‘De papegaai is niet dood‘, over wat gebeurde in de Papegaaistraat…

Klein Raamhof, buurt Ramen – Het schoolmuseum ‘De School van Toen’ wacht al een paar jaar op een verhuismogelijkheid. Het gebouw waarin het nu huist, heeft potentieel om opnieuw als school te dienen. De stad wil verkopen.
Er wordt al een tijd gezocht naar kandidaten, én naar een nieuwe locatie voor het museum. Die komt er maar niet.
Bron: VRT NWS  – pic Visit Gent
Nieuwland, wijk ‘Sluizeken-Tolhuis-Ham’ – ‘Vzw Broei‘ trekt van het ‘Geeraard de Duivelsteen‘ naar een stadsmagazijn in de genoemde wijk. Volgens de organisatie komt daar het epicentrum van de ‘Europese jongerenhoofdstad‘ in 2024. 
VRT NWS‘ meldde: “Al meer dan 30 collectieven of jongerenorganisaties doen mee. Het nieuwe centrum gaat eind april open.” ‘Broei‘ is een doe- en denkplek voor jongeren’. Foto: Geeraard de Duivelsteen, opruimen na een feest van ‘Broei’.
Kikvorsstraat, Nieuw Gent – Er zijn nog rioolwerken aan de gang tot en met april.
Smaragdstraat, Nieuw Gent – De nieuwe woonwijk is in volle wording. Neem een kijkje op de website van de bouwfirma ‘Bontinck‘.
Het project maakt deel uit van een groter plan waarbij er naast de woonwijk, zorgentiteiten zullen komen in een latere fase. Dixit de genoemde website.

Jan Roomsstraat, Sint-Amandsberg – Jo Veldeman schrijft met regelmaat cursiefjes, van welke wij er een aantal “opvangen” in deze blog. Laatst pende hij over ‘Facebook. En dat het over zijn stek – het Groot Begijnhof – vorige woensdagochtend had gesneeuwd en dergelijke.  
En kijk: wat een mooie foto leverde ons een zoektocht naar een besneeuwd ‘Groot Begijnhof’ op! Hij is van Tania Wulgaert.
Korenmarkt – Het gebouw waar ooit de ‘Sarma‘, thans de ‘Hema‘, huist, werd verkocht aan de vastgoedgroep van de Oostendse familie Vanmoerkerke, bekend van Sunair en van Sunparks. De vastgoedgroep bezit ook het voormalige gebouw van FNAC in de Veldstraat.
Op de foto: In 1946 woedde er een grote brand. De foto toont de ‘Sarma’ bij de heropening op  18 augustus 1960 – pic Archief Gent
EVENT – Op zaterdag had normaal gezien de carnavalsstoet moeten uitrijden in Sint-Amandsberg, maar deze werd afgelast. Eind vorig jaar al kondigden de organisatoren aan dat de werken rond de Dampoort en de verbouwingswerken aan de Heilig-Hartkerk en de ‘Pastory’, roet in het eten gooien.
Een route valt moeilijk uit te stippenlen en er is geen feestzaal.
Bekijk een eerdere editie of bekijk de jongste editie van ‘Ledeberg Karnaval‘ 
Op de foto: carnavalstoet op de Dendermondsesteenweg in 2019 (sindsdien was er geen stoet meer)
Kruideniersstraat, bij Oude Beestenmarkt – Francine Vernack maakt deze foto van dit kunstwerk getiteld ‘Stop wars‘ op een plek die men gemeenzaam “Le Mur” (van graffiti) is gaan noemen.



  • 'Gentse Zomer 2016'

Terug naar hoofdpagina

Naar Facebook