GENTSE WINTER 2021-2022 28 januari 2022  De vijftiende editie van deze rubriek is getiteld ‘VIJFTIEN’ en bevat nieuwsjes uit de geschiedenis: van d’oude tijd tot gisteren…

STAD – De (kopie van de) cycloop komt terug naar Gent. De kopie van de cycloop – de éénogige reus – uit de tentoonstelling ‘Over the Edges‘ van Jan Hoet in het jaar 2000 – stond jarenlang langsheen de autostrade E17 bij het bedrijf ‘HM Vorkheftrucks’. Nu werd donderdag bekend dat het beeld verkocht is aan een Gentenaar. UPDATEKort na de publicatie bleek het bericht in de krant foutief. De nieuwe eigenaar komt uit Eeklo.    pic reuzen in vlaanderen
Er heerste lang verwarring bij het publiek of dit beeld nu het originele is van ‘Over the Edges’ of niet. Wel: het is een kopie. In 2012 werd het beeld  vernield. Dit stond in HNB in 2012. Dit meldde ook HLN in 2014. Het beeld werd in 2014 vervangen door een exemplaar dat er van ver wel op lijkt maar zeker niet hetzelfde is… Het is dus die kopie die verkocht is. Dit schijnen de gazetten nu vergeten te zijn.- pic SMAK
Lees op deze blog: De cycloop zonder broek

Geraard de Duivelstraat – Zo lazen we donderdag in de krant De Standaard: “Er is eindelijk duidelijkheid over de toekomst van het Gentse Geeraard de Duivelsteen. De nv Koiba, die het zes jaar geleden kocht, heeft deze week een bouwaanvraag ingediend om er een jongerencentrum en vier huurappartementen in onder te brengen. Aan de Scheldekant komt een kaai.” Eerst werd erover gespeculeerd dat het een hotel zou worden. Niet dus. Het jongerencentrum waarvan sprake is vzw ‘Broei’. Die zaten er eigenlijk al en blijven tweederde van de ruimte innemen.
Lees ook wat we drie jaar geleden op deze blog schreven hierover: Het Duivelsteen is niét van de Gentenaars! Een schande!

Cornelis Sneyssonestraat – Elke donderdag wordt petanque gespeeld in de tuin… meldt de affiche. De straat is een zijstraat van de Gebroeders De Smetstraat. De persoon naar wie de straat verwijst
speelde een heldenrol in de opstand tegen graaf Filips de Goede. Voorafgaand aan de ‘Slag om Gavere’ sneuvelde hij heldhaftig in Merelbeke. Hij was een slager, ingelijfd in het stadsleger. Nicaise De Keyser vervaardigde in 1849 een schilderij waarop de heldendaad van Sneyssens afgebeeld werd. (Naar deze schilder werd de De Keyserlei in Antwerpen vernoemd!)
Lees ook op deze blog over de Slag bij Gavere: Duizenden Gentenaars in de pan gehakt

Cecil Cautermanstraat, Sint-Amandsberg – Graffiti kan je zoiets niet noemen, maar wel een muurschildering. Vooral de haren van de figuur vallen op: ze golven kleurrijk opwaarts, als ware het een middeleeuws hoofddeksel.
Begijnhofstraat, Groot Begijnhof Sint-Amandsberg – Op een deurtje vind je het opschrift: ‘Huis heilige Philomena‘.  Philomena of Filomena was een zgn. ‘catacombeheilige‘. Haar graf werd ontdekt in de catacomben van Rome. Verder is niets over haar leven bekend. Haar gebeente werd overgebracht naar Napels. Daar worden mirakels aan haar toegedicht. (pic uitklikbaar)

Muidepoort – Twee cafeetjes in elkaars buurt. Het ene is eigenlijk een tea room en heet ‘Paradise‘ – zonder ’the dashboard light’ 😉 Even verderop ligt ‘Eroglu’, allicht ook een theehuis.
Muidepoort – Eroglu

Begijnhofstraat, Groot Begijnhof Sint-Amandsberg – Jo Veldeman, die al meerdere keren een redactionele bijdrage leverde aan deze blog, is ook een uitmuntend schilder en tekenaar! Op de tekening zie je een schets van het Antwerpenplein. (pic uitklikbaar)
Lees ook op deze blog: Van Oud Begijnhof naar Groot Begijnhof

Ruststraat, bij Zuiderbegraafplaats – Fiets tegen de gevel als ornament.
Cataloniëstraat – Straattafereeltje uit 1993: Gertjie Henderick’s dochter, als de bruid met haar bruidegom.

Redersplein, Meuldestede – Els Baerten toonde in facebookgroep ‘Gent in oude foto’s en afbeeldingen‘ een oude foto, toen rechts van de kerk ‘Sint-Antonius abt’ nog huizen stonden.
Op de voorgrond verraadt de oude elektrische tram dat de foto honderd of meer jaar oud moet zijn. Voor zover we kunnen zien, is dit een twee-assige tram. Die reden vanaf 1913. De drie-assige trams reden vanaf 1925. Lees ook op deze blog: Trams met een eeuw verschil
Meulesteedsesteenweg – zicht op kerk Sint-Antonius Abt – Foto juni 2019

Bijlokevest – Cité Muyskens: oud (pic gent-geprent) en nu

Heilig Hartplein, Sint-Amandsberg – Over de  Heilig Hartkerk: “Op het gelijkvloers komt een solidair buurtrestaurant, een buurtkeuken en een buurtliving. De voormalige sacristieën en het koor worden omgetoverd tot ruimtes voor kleinschalige activiteiten. Als kers op de taart krijgt de kerk een nieuwe verdieping waar grotere buurtgerelateerde activiteiten kunnen plaatsvinden.”
En zegt Sogent hierover verder: “Tot nu toe had de kerk één toegang recht tegenover het Heilig Hartplein, zonder interactie met het plein, de tuin of de pastorij. Daar willen we verandering in brengen. (…)”  Foto hierboven: Louis Schuermanstraat – Pastorij naast de H. Hartkerk – Thans buurtcentrum ‘De Pastory

BLOG – Al een paar nachten op rij stellen we het vast: er komen de jongste tijd lezers uit Chili onze persblog.be bezoeken. Dit zien we in de real-time statistieken van Google Analytics… Hoe dit komt? Door onze reeks over de familie Van Rysselberghe van Beatrijs De Vos! Takken van die familie weken uit naar Chili. Dit is niet alleen zo voor Sylvie, maar ook voor Max. Lees op deze blog over Sylvie en Max Van Rysselberghe.  Andere familieleden zijn ook uitgeweken naar de noorderbuur aldaar. Daar wijst de stip op boven Santiago: die komt uit Concepcion, Peru.
Om het nog wat straffer te maken. Beatrijs De Vos, de auteur van de negendelige reeks over de familie Van Rysselberghe, kreeg in een e-mail te lezen dat de verhalen door een familielid vertaald zijn naar het Spaans en aldus bij de familieleden in Chili en Peru werden verdeeld.

Ook verwanten die minder ver wonen, lazen mee aan de reeks over de familieleden Van Rysselberghe. Zo ook over Jenny, de muzikante, wat blijkt uit de reactie van Arlette Guiot. (pic uitklikbaar)
Berouw – Vrolijk beschilderde gevel – pic Bea De Vos

Kouter – “Vanaf Pasen zullen Gentenaars en bezoekers van de Bloemenmarkt opnieuw kunnen genieten van oesters, (schuim)wijn en ander lekkers op de Kouter. De nieuwe uitbater kocht de Blauwe Kiosk van de vorige eigenaar en brengt die terug met een sfeervol en uitgebreid terras.” De informatie is afkomstig van Stad Gent.
HLN voegde daar aan toe: “In maart 2020 besliste de stad om de concessieprijs voor de Blauwe Kiosk op de Kouter dermate te verhogen, dat uitbater Peter Maximus de handdoek in de ring gooide. Resultaat: sinds september 2020 stond er helemaal niks meer. De stad krabbelde terug qua vraagprijs, en vond nu een nieuwe uitbater”.
Woodrow Wilsonplein – Gent Shopping Zuid – Wandelen in de retail sectorPipoos
Woodrow Wilsonplein – Gent Shopping Zuid – Wandelen in de retail sectorFlying Tiger
Woodrow Wilsonplein – Geparkeerd voor het Adminstratief Centrum: een blikken mobiel – noem hem “trapmobiel” want het is eigenlijk een soort go-cart met een koetswerk er overheen. Zelf noemt de eigenaar het vehikel blijkbaar een ‘autofiets‘.
De meningen waren verdeeld over dit vervoermiddel toen we eerder deze week foto’s op facebook verspreidden. Sommigen zagen er een gedrocht in dat veel ruimte inneemt en niet eens verkeerstaks betaalt…
Wijzelf vinden dit een sympathiek voertuig. Intussen verklapte zijn neef, Hendrik D. R., de naam van de eigenaar-creator. Het betreft Stefaan S., die zichzelf in videofilmpjes kenbaar maakt. Hij zou nu ook een elektrisch model hebben. We signaleerden het voertuig al eerder op deze blog

De “trapmobiel” of “autofiets”

x

Lees meer op deze blog:Terug naar hoofdpagina

Naar Facebook