GENTSE WINTER 2021-2022 19 oktober 2021  De derde editie van deze rubriek is getiteld ‘Een week als vanouds’ en bevat kleinere en grotere weetjes uit de stad, zowel uit de tegenwoordige tijd als uit de vergoane tijd.  

Kouter – Bloemenmarkt op zondag
Ajuinlei – Boekenmarkt op zondag

Bij Sint-Jacobs – Prondelmarkt op zondag
Bij Sint-Jacobs – De Stadsacademie hield op zaterdagochtend een oefening waarbij ze toevallige voorbijgangers op het “witte doek” wilden brengen. Dit, in de marge van de Prondelmarkt.
Eén van die toevallige voorbijgangers was niemand minder dan Roland!
Diezelfde zaterdag zag Anne-Marie Van Hoorde dat Roland opdook in de Kringwinkel in gezelschap van muzikant Leander.
Lees ook op deze blog: Ledebronx Festival – Leander en Ilona
Sint-Michielshelling – zicht op Korenmarkt op zaterdag
Twee jaar geleden op deze blog: Vrijdagmarkt – tijdens de markt op zaterdag  liep je maar eens langs bij die marktkramer met zijn mannequinleger des (on)heils: de ‘Ongekroonde Onthoofden’, naar analogie met de Gekroonde Hoofden. Mark kennis met deze oude editie van Gentse Winter 2019-2020

Sint-Pietersplein – Op zaterdag werd de 50ste verjaardag van het heemkundige/ erfgoed-tijdschrift Ghendtsche Tydinghen gevierd in de Sint-Pieterskerk. Wim Claeys kwam er vertellen over Karel Waeri. Wim Claeys zingt in de traditie van deze oude Gentse volkszanger. Lees ook op deze blog: Kerkstoelen voor het Karel Waeriplein gevraagd

 

Ter Platen – ‘Film Fest‘ heeft ook een café waar iedereen terecht kan: ‘Film Fest Café’, onder tentzeil, comfortabel en knus ingericht. Donderdag kon je er luisteren naar een panel dat toelichting gaf bij een nieuw boek over oude Gentse cinema’s en de aankondigingsaffiches van die oude films. Het boek is van Lies Van de Vijver, Guy Dupont en Roel Vande Winkel. Het is te koop bij Walry

Lezeres Agnes Crispyn reageerde op ons artikel over oude cinema’s in Gent: “De cinema Movy stond niet op dezelfde plaats als de Metro, maar op de Ottergemse steenweg, juist om de hoek. Op de plaats van de Metro was een cafe ‘De vier winden’.”
Bekijk vijf Gentse begraafplaatsen in een samenvattende video.

Kortemunt – Reclame voor ‘Shoe-Post‘ uit juni 1953. Zoals dat meisje er bij staat, had het evengoed reclame kunnen zijn voor Marie-Jo van Vandervelde. – pic Mario van de Vorst
De Pintelaan, hoek Galglaan – Simpizza en de scooters
Vorig jaar rond deze tijd: tussen de doordeweekse auto’s stond hij daar zaterdag plots op het Antwerpenplein aan de kant van de spoorweg: een Lamborghini Aventador svj. Dit merk levert modellen af tussen de €500.000 en 600.000. Lees de bewuste editie van Gentse Winter 2020-2021

Lezer Frank Deruyck postte in facebookgroep ‘Gent- oud en heden‘ een bladzijde uit het schoolreglementuit de tijd van toen – van de Sint-Paulusschool aan de Patijntjesstraat. Daarin stond zwart op wit dat leerlingen die in drankgelegenheden in de Boudewijnstraat werden aangetroffen, geschorst zouden worden. Dat document moet uit het begin der jaren 1970 zijn… Lees ook op deze blog: Het cafétijdperk aan de Boudewijnstraat
Lezer Filip Wta bracht een mooie toevoeging aan ons artikel over het Sint-Veerleplein.
Hij schreef in facebookgroep ‘Ge zijt van Gent als ge‘: “In de kapel van het Wenemaerhospitaal stond het altaarstuk de Wenemaertriptiek, te bezichtigen in MSK Gent.” Zoals je ziet, vormen de dichtgeklapte deuren twee extra taferelen.
Wij, van persblog.be, hadden hier nog niet over gehoord.
Drie binnenpanelen + twee buitenpanelen
Vanaf 22 oktober tot en met 6 maart 2022 loopt de belevingstentoonstelling ‘Wonderlijke Voyage‘ in de Sint-Pietersabdij. Hét pronkstuk van de tentoonstelling is een unieke, zestiende-eeuwse tekening van een walvis. Zo weet HNB. Lees ook op deze blog over de geschiedenis van de Sint-Pietersabdij

De gefaseerde werken aan het Wintercircus bij de Krook zijn altijd keurig afgewerkt volgens planning. En weet je hoe dit komt? Wel, de bevoegde stadsdienst past op tijd de timing bij! Aangekondigd werd dat de tweede bouwfase eind dit jaar zou klaar zijn. Daar getuigt nog een pancarte van aan de poort, kant Sint-Pietersnieuwstraat.
Inmiddels heeft men aan de kant van het Miriam Makebaplein de aangepaste deadline geafficheerd: 2022. Eind 2021 wordt ineens 2022. Als dat eind 2022 wordt, kan er tot een jaar verschil – lees vertraging. Deftig communiceren is niet altijd evident aan de Botermarkt.
We signaleren dit hier even omdat tijdens de eerste fase van de werken aan het Wintercircus uit dezelfde trukkendoos geput werd. We hebben dit toen ook in deze blog aangestipt middels een artikel. Toen heeft men de deadline voor de eerste bouwfase die origineel aangegeven was op de website – zonder boe of ba – veranderd.
Echter was men toen ook diezelfde genoemde poort vergeten waar nog de originele deadline op prijkte. Zomer 2018 (op de poort en origineel op de website) werd ineens april 2019 (op de website).

Kammerstraat, hoek Bij Sint-Jacobs – Oriëntaals eten. Hoe lang is deze handelszaak niet gesloten geweest?
Hofbouwlaan – Kruispunt Charles de Kerchovelaan en Overpoortstraat
Voldersstraat, Ugent campus Aula en sogent – voorheen Bank van de Arbeid.
Prinses Clementinalaan – Woning ontworpen door architect August Poppe, en gebouwd in 1910. Het bezit een gebogen erker met versierd kraagstuk met ramskop tussen guirlandes en bekronend balkon met siervazen. De foto is van ‘Gids in Gent‘.

Kleindokkaai 6 – In gebouw ‘KDK 6’ staat een Harley, flipperkasten, een piano, een benzinepomp… Dit was een voormalige koffiebranderij, maar het lijkt er sterk op dat er nadien jeugdaktiviteiten hebben plaats gevonden. Of nog steeds?In de Schouwburgstraat 8 staat een winkel te huur.
De peetjes in de etalage kijken al uit naar een nieuwe huurder 🙂

Emile Braunplein, Stadshal – Op zondag werd de ‘Dag Van Verzet Tegen Armoede‘ gehouden. Het thema dit jaar was ‘vrijetijdsbesteding’ en daarom deelde Enchanté vzw – aan hulpbehoevenden ‘uitgestelde’ tickets uit voor toneel, muziek, cinema… Ze doet dit in samenwerking met handelaars uit haar netwerk. Stefaan getuigt hoe belangrijk dit is voor hem.
‘Uitgesteld’ betekent: op voorhand betaald door klanten in de winkels van het handelarennetwerk.

x
Lees meer op deze blog:Terug naar hoofdpagina

Naar Facebook