GENTSE WINTER 2020-2021 27 december 2020  De laatste dagen van 2020is de titel van deze dertiende editie van  ‘Gentse Winter 2020-2021’. Met o.a.: mannequinpop op kansel, studententorenhuis, de “politie-uw-vriend” overdrijft, de pui van het Stadhuis door Gustave Dierkens, Kerst- Wens- Muziek- Filmtram… Meer

Korenmarkt – Cataloniëstraat – Sint-Niklaaskerk: Kansel versierd met mannequinpop in trouwjurk… Wat hip!
Ze zijn er soms nog, de oldtimers… Hier een – voorlopig ondefinieerbare – aan de rand van de LEZ-zone: de Burggravenlaan in september.
Bekijk het overzicht van oldtimers in Gent op deze blog: OLDTIMERS – ARTIKELOVERZICHT

Zichtbaar vanop de Grotesteenweg-Noord, staat parmantig de Upkot-tower op de scholencampus van de Broeders van Liefde, aan de Ebergiste de Deynestraat. Met zijn 18 verdiepingen, is dit het grootste studentenhuis in Gent. Hij staat “dissonatisch” middenin een rustiek parkje waarin oudere laagbouw.
Steendam – Links: 1613; en rechts: einde 16de of begin 17de eeuw
Korenmarkt – man zittend in de versierde boog

De “politie-uw-vriend” was zo prominent aanwezig op elke hoek van de winkelstraten, dat je er een beetje kregelig van werd. Watskebeurd? De politie leek wel een overrompeling van de winkelstraten, gevolgd door een ongeziene burgelijke ongehoorzaamheid te verwachten. Haar  aanwezigheid was buiten proportie.
Brugsesteenweg: beluik
Lees op deze blog: Het leven van toen in de cité

We hadden het er twee jaar geleden al over, in deze rubriek onder de titelMag het een beetje méér zijn?‘: hoe Tina De Gendt op het spoor kwam van dit glasraam aan de Voormuide. Welke geschiedenis daarachter schuil ging, lees je eveneens op deze blog, met name over Spaanse dienstmeiden aan de Voormuide

Ottergemsesteenweg-Zuid – Kompass Klub. Na Decadance in de Overpoorstraat – dat al eind 2018 de deuren moest sluiten – moet nu ook Kompass Club aan de Ottergemsesteenweg-Zuid dicht. De Stad heeft het niet begrepen op “zware” fuifkoten. Ze worden ook steeds in verband gebracht met narcotica. In het laatste geval viel in 2019 zelfs een dode te betreuren. Kompass zou op een andere plek heropstarten.
Hertogstraat, Patershol: Bijzonder heiligenbeeld. Lezer Jo Veldeman: “Ooit een winkel waar steenkool en brandhout te koop was, volgens de overschilderde belettering op de persiennebak. Begin jaren ’70 was daar ‘Aksiecomitee Patershol‘ gevestigd, een intitatief van architect Guido Deseyn. Half jaren ’70 woonde ik daar en startte deze zwarte etalage. Sinds eind jaren ’70 zet Filip F. deze stille traditie verder.”
Marcel Vanderhaeghen, beheerder van facebookgroep ‘Gent- oud en heden‘ 
bracht op zijn fb-pagina een aantal schilderijen van Gustave Dierkens. Eén ervan toont de pui van het Stadhuis aan de kant van de Hoogpoort, voor welke markt bedreven wordt. Dierkens leefde tussen 1878 en 1940.

Zaterdagavond werd op Eén, ‘Merci voor de muziek kerstspecial‘ uitgezonden. Daarin was de weduwe van de uitbater van Soup ‘R aan de Sint-Niklaasstraat te gast. De uitbater beroofde zich van het leven in juni van dit jaar. Hij zag de problematiek van COVID-19 en de impact ervan op zijn zaak niet meer zitten.

De Kersttram is een thematram die ’s avonds in kerstverlichting door de straten rijdt. Je mag echter niet opstappen. pic Jo Schelstraete. Voorheen zijn er nog speciale trams geweest: de Wenstram, de Muziektram, de Filmtram…
Kouter: De Wenstram – 2016
Kouter: De Muziektram – 2016
Kouter: De Filmtram – 2016
Johan Anthonis maakte een sonnet over een kleurrijk figuur die Gent weer kwijt is: straatzanger Peter Debaveye. Met Franse chansons schuimde hij de publieke plekken in de stad af.

Wat het judo was voor Gella Vandecaveye/ Was het chanson voor Peter Debaveye/ Hij was Gents vocale Belleman en Beiaard/ De klok van zijn stem muntstukken waard./ De enige niet-fascist met een zwart hemd
Een brullende leeuwerik puur en ongetemd/ Hij kon zo opgaan in zijn mening en gedacht/ Maar werd plots ontroering, zo onverwacht./ Van de Gentse caféterrassen was hij het icoon/ Hij geloofde nog in God als de Mensenzoon
En was op dat punt een broer van Luc De Vos./ Zijn stemgeluid in deze uithoek van de kosmos/ Slaat ons grandioos met verstomming en stil/ Want elke verloren kameraad is een bittere pil.

Sint-Widostraat, Arca theater – Drie dagen lang – van zaterdag 19 tot en met maandag 21 december – had Gent haar eigen ‘Warmste Week’: De ‘Armste Week‘. Die werd op poten gezet door het Gents Solidariteitsfonds, in samenwerking met Covitesse 6 en Cirq. Hun doel was om zoveel mogelijk centen binnen te brengen voor kwetsbare gezinnen. De hele actie kon live gevolgd worden via Cirq TV en de website van De Armste Week.

Stapelplein, Doornzelestraat – zicht op Oude Dokken. Naast de nieuw gebouw, zal de oude betoncentrale worden afgebroken.

Geen Winterwonderkasteel dit jaar, net zo min als de overige klassieke onderdelen van de Winterfeesten, zoals de Wintermarkt. Dit neemt niet weg dat het Gravensteen geopend is voor het publiek. Conform het seizoen is het kasteel feestelijk aangekleed –  pic Historische Huizen

De Wolweverskapel kreeg door de jaren heen vele herbestemmingen. Ze was zelfs een garage in 1904 – pic via Didier Ysebaert 
Lees ook op deze blog: Wolweverskapel: ook vleeshal, theater, cinema en winkel

x

Lees meer op deze blog:

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook