Gentse Zomer 2024 – 16

GENTSE ZOMER 2024 25 juni 2024 Dit is de zestiende editie van deze rubriek in het nieuwe zomerseizoen. Met o.a.: weggeparkeerd frietkot, ‘Ship & Sip’, spookachtig ‘Moscou’, oude Overpoort, wat was en wat komt aan festiviteiten.

Verenigde Natieslaan – met de hoek van de Yachtdreef, Watersportbaan – De lege plek langs de kant van de weg van het verwijderde frietkot
En wat blijkt? Het oude frietkot staat geparkeerd op een aanhangwagen op de parking van de Yachtdreef. De standplaatsen van de frietkoten langs de openbare weg worden via bieding toegekend. In april vorig jaar kwam deze plek vrij omdat de vorige eigenaar zijn contract niet verlengde. Nieuwe bieders zijn blijkbaar niet gevonden. In december van vorig jaar werd het frietkot verwijderd. Sindsdien staat het dus nog op de achterliggende parking.
Ook op andere plaatsen zijn frietkoten weg, zoals bv. die aan de Bargiebrug.

Handelsdokkaai, bij Handelsdok – ‘Dokkaffee De Vrijbuiter‘ – die we zes jaar geleden vermeldden in onze blog is overgenomen en heet voortaan ‘Ship & Sip‘.
Het interieur is tegenwoordig enigszins gewijzigd. De foto’s zijn uit 2018.

Eugeen Zettermanstraat, wijk ‘Moscou’ – Je stapt uit de tram bij de tramhalte ‘Moscou’ en loopt door een voetgangerstunnel onder de sporen in de Zettermanstraat. Door nog een tunnel kom je vervolgens in de Gontrodestraat. Het is eens stukje desolaat ‘Moscou’.
De spookachtige achterkant van de huizen, gezien vanop het achterliggende bedrijventerrein.

Overpoortstraat – Ooit nog ‘rue de la Colline‘. Er was een tijd dat de Vlaamse straatnamen verfranst werden. De verfranste namen blunderden in hun poging om de Vlaamse te vertalen. Het duurde tot 1932 alvorens ze helemaal uit het straatbeeld verdwenen. Lees erover op deze blog – pic via Luc Bohez
Citadellaan – Een oldtimer Spitfire MK4 van Triumph… Dit model werd in 1970 op de markt gebracht.

x

STAD – Afgelopen woensdag vond de ‘Bike Parade‘ plaats. Duizenden fietser doorkruisten de Gentse straten. Aldus ‘De Fietsambassade’. Verzamelen deed men aan het Citadelpark.
De foto’s zijn van ‘De Fietsambassade

x

Lange Violettestraat – Afgelopen zaterdag en zondag vond in die straat de grote jaarlijkse rommelmarkt plaats.
 ↓

Tijdens de rommelmarkt van de Lange Violettestraat kwamen meisjes plotseling vanuit het niets een performance geven op de straat. Francine Vernack: “Mooie demo van ‘Forza Ritmica‘ tijdens de gezellige rommelmarkt in de Lange Violettestraat.” Dit turncentrum ligt in de genoemde straat. Tijdens de rommelmarkt toonden de meisjes een staaltje van hun kunnen: gymnastiek die op dans en zelfs op acrobatie ging lijken!

x

Jan Roomsstraat, Sint-Amandsberg – Afgelopen zondag vond in het Groot Begijnhof een grote rommelmarkt en brocantemarkt plaats.
Bekijk onze reportage op deze blog

In het Groot Begijnhof is tegenwoordig ook een ‘koeweide‘. Of beter: “opnieuw een koeweide”… (pic uitklikbaar)

x

Emile Braunplein, Stadshal – Vorig weekend vonden er de ‘Maatjesfeesten‘ plaats.
De feesten gingen gepaard met diverse optredens… – pic Claude Yande
pic Evelyne Arcq
pic Kevin Vergucht
pic Lies De Wispelaere

x

Henri Mortierstraat en aanpalende straten, buurt Oude Brusselseweg, Gentbrugge – Op zaterdag 29 juni 2024 vindt er een rommelmarkt plaats. De foto is van vorig jaar.
Cécile Cautermanstraat – Emiel Lossystraat – Asterdreef, Sint-Amandsberg – Op zondag 30 juni 2024 vindt er een rommelmarkt plaats.  – De foto is van vorig jaar
Gustaaf Carelshof en omliggende straten, Sint-Amandsberg – Een rommelmarkt vindt er plaats op zondag 30 juni 2024.
Rozenbroekenpark, Sint-Amandsberg – Van vrijdagavond tot zondagavond, 28, 29 en 30 juni 2024 vindt het, intussen klassiek geworden, ‘Copacobana Festival‘ plaats.
Haspelstraat, Brugsepoort – Hét evenement van ‘Bij De Vieze Gasten’ (en andere organisaties) is het ‘Pierkesbal‘. Dit vindt zaterdag 29 juni 2024 plaats, vanaf 16u. De foto is uit de oude doos (2011) en van Jan Vens. Rechts herken je (zijn moeder) Hilda De Meyer.

x

de Naeyerdreef, Gentbrugge – In wat vandaag ‘Park De Vijvers’ heet, lag een neoclassicistisch getint kasteel. Enkel het poortgebouw staat er nog. Het werd gesloopt in 1986. Lees ons verhaal over het kasteel
VD William reageerde met een mooi persoonlijk verhaal op ons artikel:
“Was mijn speeltuin destijds, mijn grootvader was vriend van de familie, had de sleutels van het domein nadat verlaten werd door de familie, ging in de winter het ijs los hakken of het kasteel werd geplunderd, er was een soort van serre vooraan, de vloer was in mozaïek uitgevoerd, het dak deels met gekleurd glas om het zonlicht te breken, kon daar verschrikkelijk warm worden, de veranda was afgewerkt met mahoniehout, de bomen op het terrein zijn geplant door de familie Claeys-Bouüaert, adellijke familie, goede contacten met de koninklijke familie. De schouwen waren in divers soorten marmer uit Frankrijk en Italië, de spiegels waren nog in drie delen, men kon destijds geen spiegelglas maken van 3 meter hoog, de plafonds in de onderste ruimtes waren toch een 6 meter hoog en iedere ruimt had een andere kleur van behang, je had de rode zaal, de groene zaal, de beige zaal, de vierde weet ik niet echt meer het is ook al ca 40 jaar geleden waar ik van spreek. Er was een centrale trap met een mahoniehouten voetstuk waarop ooit een beeld of vaas moet op gestaan hebben, deze had een diameter van ca 80 CM, Het was het eerste kasteel in Vlaanderen met centrale verwarming, enkel onderste gedeelte, de bovenste delen, daar waren open haarden betegeld met Delfts blauw, uit NL dus, de concierge woning had als eerste een garage met zo ne put om de olie te verversen en onderhoud te doen, aan de andere kant, zeer simpele woning, ook met open haard met tegels uit Delft, ik heb in kasteel gespeeld van mijn jongste jaren tot mijn 18de. Toen mijn grootvader stierf zijn de sleutels over gegaan naar mijn pa maar het domein is dan verkocht aan de stad Gent.”
– pic Inventaris Onroerend Erfgoed

x

 

 

x

  • 'Gentse Zomer 2016'

Terug naar hoofdpagina

Naar Facebook