persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina
.GENTSE ZOMER 2019 – 18 september 2019 – In deze editie:
WAT MEN ZEGT + CURIEUS -1
Wat men zegt
Geeraard de Duivelstraat – De Stad bekommert zich over de bestemming, en over de praktische zaken, van het Duivelsteen. Zo blijkt uit een artikel in hln.be. Door middel van een kritisch artikel – lees op deze blog: Het Duivelsteen is niét van de Gentenaars! Een schande! – doorbrak persblog.be gedeeltelijk de radiostilte aan de Botermarkt. Ons bericht werd opgepikt door de politiek. Gedeeltelijk? Ja, want onze originele vraag aan het Schepencollege blijft onbeantwoord: heeft de Stad ten tijde van de verkoop van FOD Financiën, inmiddels zo’n drie jaar geleden, de kans gekregen om het steen zélf aan te kopen? Het steen werd immers voor “een prikje” verkocht. Indien het antwoord ja is: op basis van welke overwegingen heeft de Stad verzaakt aan de aankoop? Ze kan uiteraard goede redenen hebben om niet aan te kopen. Net zoals in het dossier van de Sint-Annakerk overigens. Lees op deze blog over “een 19e eeuwse schande” van de Sint-Annakerk Welke waren eventueel de redenen om aan de aankoop te verzaken? Waarom wordt daarover niet transparant gecommuniceerd?
Karel Lodewijk Ledeganckstraat – GUM: de zoo, de olifant en Felix Plateau… Middels de overhandiging van een nieuwe brochure op de Cultuurmarkt van vorige zaterdag door een vriendelijke Ugent-medewerkster – met wie we ook nog een interessante babbel over het thema mee hadden – weten we het nu zeker: Het universiteitsmuseum over dierkunde – het Wetenschapsmuseum GUM – aan de Ledeganckstraat gaat definitief open voor het publiek. Na veel voorlopige brochurevoorstellingen en vooraankondigingen, o.a. tijdens de viering van ‘200 jaar Universiteit Gent’… Openingsweekend: 21-22 maart 2020. Toegegeven, het had al vlak voor de zomer in de krant gestaan, en daar schreef DS: “De universiteit beschikt over de grootste academische erfgoedcollectie in Vlaanderen, met onder andere vinvis ‘Leo’, die onlangs in de Sint-Baafskathedraal werd tentoongesteld.” Dit “onlangs” is echter al twee jaar geleden: tijdens de winter, eind 2017. De origine van een mooie collectie dierlijke skeletten ligt in de voormalige zoo van Gent, het huidige Muinkpark. Een eerste begeesteraar: Felix Plateau (de zoon van die met de bekende straat in de studentenbuurt). Lees ons verhaal over Felix, de zoo, haar legendarische olifant ‘Betsie’ die voorwerp is van een (foute) legende, en hoe de universiteit nu nog naar haar verloren schedel zoekt: Werd Betsie gebarbecued en is haar kop zoek?
Bekijk een fragment uit: Regionaal Filmjournaal (Daska Films, 1981 of 1982) Bron: STAM
Prinsenhof – “Om de ergste noden tijdens de koudste winterdagen te kunnen lenigen, breidt het aanbod van nachtopvang voor dak- en thuislozen tijdens de winterperiode jaarlijks uit met 40 bedden” lezen we op de site van de Stad Gent. Als dit geen “kanariepietje in de mijn” is? Jaarlijks extra 40 bedden! Dit zegt wat over de groei van de armoede! De winternachtopvang verhuist naar het opvangcentrum ‘Klemenswerk’ in het Prinsenhof. De vroegere locatie, het voormalige Stadslabo aan het Baudelopark, wordt nu gebruikt door basisschool De Triangel, IBO Sleepken en Kinderdagverblijf ‘t Sleepken. De winteropvang is een samenwerking tussen de stad en het CAW. Die laatste biedt ook nachtopvang aan in Nieuwland. In de Gezondheidstraat heeft Huize Triest bedden ter beschikking.
curieus
Lees verder: OUDE WIELEN + FEESTEN & CO -2
Lees ook op deze blog: