Gentse Winter 2024-2025 – 16

GENTSE WINTER 2024-2025 15 februari 2025 Dit is de zestiende editie van deze rubriek in dit seizoen. Met nieuwsjes en weetjes over Gent: sneeuw in de stad, ‘Corneel van het Bureel’, Boudewijnstraat, Balmoral, de ‘Canon’…

EVENT – Op dinsdagochtend ontwaakte Gent onverwacht in de sneeuw. Gezien er niet preventief gestrooid kon worden, stond het verkeer al snel her en der muurvast. Zo bv. aan de Corneel Heymanslaan – straat van het UZ – die leidt naar de rotonde met op- en afritten van de E17. Het was aanschuiven vanaf de De Pintelaan! Dit neemt niet weg dat verse sneeuw voor mooie beelden zorgt in de stad. (De foto hierboven is van Francine Vernack)
Visserij – Lousbergskaai – pic Francine Vernack
pic Visit Gent
pic persblog.be

 

Zwijnaardsesteenweg – De Citroën CX (1974-1991) werd verkozen tot auto van het jaar 1975. Hij was de opvolger van de legendarische ‘DS’. Bekijk op deze blog: ‘Oude wielen in Gent: Citroën in de straten

 

STAD – “Nieuw in de ‘Canon van Vlaanderen‘! Beelden nuanceren, verruimen de blik of zijn een illustratie bij de tekst. Deze week bij het venster over contacten met de moslimwereld: het 𝘓𝘪𝘣𝘦𝘳 𝘍𝘭𝘰𝘳𝘪𝘥𝘶𝘴. Deze afbeelding in het ‘Liber Floridus’, een Latijnse encyclopedie van rond 1100 uit de Gentse Sint-Baafsabdij, wordt beschouwd als de oudste kaart van Europa.
De samensteller, de benedictijn Lambertus van Sint-Omaars, vermeldt ook zijn eigen regio ‘Flandria’ (linksonder). De kaart heeft de vorm van een kwart cirkel, wat de mythe tegenspreekt dat in de middeleeuwen niet bekend was dat de aarde rond was. (Gent, Universiteitsbibliotheek, Hs.0092, f.241r)” Dixit UGent-professor mediëvist Jan Dumolyn op zijn facebookpagina.
Jan Dumolyn is recent de trotse houder van een ‘Francqui-leerstoel‘ aan de Universiteit Namen. “Dat is een soort gastprofessoraat waarbij een Belgische universiteit een collega uitnodigt in een bepaald vakgebied, en dat is een eervolle onderscheiding binnen de Belgische wetenschap.” Dixit Jan Dumolyn.

 

Emile Braunplein, Stadshal – Vorige zaterdag werd er een stilte-moment gehouden. Een moment van reflectie en bezorgdheid over onze planeet. Het initiatief komt van burgers die geloven in de kracht van stilte. De volgende sessie vindt plaats op zaterdag 1 maart op dezelfde locatie. – pic Francine Vernack

 

STADPatrick Van Damme uit Wondelgem gaf een boek uit met eigenhandig ingekleurde foto’s van Gent. Bron: ‘AVS‘…  – pic AVS

 

EVENT – Op zoek naar een origineel geschenk? Op basis van een foto maakt ‘Atelier Gaver’ Art‘  een persoonlijke potloodschets voor een speciale gelegenheid of voor een geliefd persoon.

 

Brusselsesteenweg, Gentbrugge – Afgelopen maandag haalden we een oude foto uit de kast van de ‘Balmoral‘ – vermoedelijk gemaakt in de jaren negentig – en zetten die op de facebookgroepen over Gent. De bijval in termen van likes was overweldigend. In de begeleidende tekst refereerden we ook naar de ‘Boccaccio‘ in Destelbergen, aangezien beide zaken verbonden waren met elkaar.
Vooral in de facebookgroep ‘Ge zijt van Gent als ge...’ en ‘Gent in oude foto’s en afbeeldingen‘ kwam er veel reactie.

“De ‘Balmoral’ langs de Brusselsesteenweg in Gentbrugge was gelinkt aan de ‘Boccaccio’ in Destelbergen. Het ging om een vader en twee broers. Lees op de (bij)blog, een verhaal uit 2015”. Het gebouw staat nu al jaren te verkrotten. Lees meer over ‘The Boccaccio’ in de bijblog – pic Kurt Dobbels

 

Koning Boudewijnstraat, bij station – Ook de “oude” Boudewijnstraat – toen nog Prins Boudewijnstraat (tot 1981) – blijft een topper om te brengen op facebook.
persblog.be was de eerste om die straat in kaart te brengen, meer bepaald haar cafés, frituren en dansgelegenheden. Toenmalig bewoner Mario Van de Vorst schetste het beeld
van de straat in de jaren zeventig. Lees op de blog: ‘Het cafétijdperk aan de Boudewijnstraat‘   – pic Roland Pauwels
De oude foto’s maakten veel reacties los, vooral in facebookgroep ‘Gent in oude foto’s en afbeeldingen‘ en ‘Ge zijt van Gent als ge…‘  De foto van Mario Van de Vorst zijn ma is van Patrick De Graeve, beheerder van facebookgroep ‘Gisteren nog vandaag‘ 
Prins Boudewijnlaan – later Koning Boudewijnlaan – pic Archief Gent

 

BLOG – De nieuwsbrief van de ‘Gentse Gidsen’, ‘GG-Flits’ bevat in haar januarinummer drie bijdragen van persblog.be. Eén over Bergougnan, een cursief geschreven stukje over een bezoek aan het bedrijf begin de jaren ’80
Een tweede over de “Waterwijk“: een beschrijving over de “oksel” van de Achterleie.
Een derde over de Nederkouter: een voorstelling van de straat doorheen de eeuwen.

x

 

BLOG – De rubriek ‘Gentse Zomer’ had haar oorsprong in een fietstochtje doorheen de stad op 21 april 2016. Gewapend met een fototoestel doorkruisten we de stad met als enige doel: her en der een foto nemen en er een onderschrift bij bedenken. Het resulteerde in ‘Gent, 21 april in onze fotostrip‘.  De rubriek was geboren! 
Ons traject: Sluizeken, Kalversteeg, Kraanlei, Gras- en Korenlei, Savaanstraat en Pollepelstraat, Hooiaard, Koophandelsplein, Hoogpoort, Kalandeberg, Sint-Veerleplein, Boeksteeg, Predikherenlei, Jan Van Stopenberghestraat, Corduwaniersstraat, Kalvermarkt, meer… De winter daarop ontstond automatisch de ‘Gentse Winter’. Deze dubbelrubriek loopt tot op vandaag… Op de foto: ‘Small & Tall aan het Sluizeken in 2016

 

BLOG – In de dubbelrubriek ‘Gentse Zomer/ Gentse Winter’ ontstond het fictieve typetje ‘Corneel van het Bureel’ dat we hanteerden om commentaar te geven op allerlei. We profileerden hem als een klerk van het Stadhuis. Zijn beeltenis komt van fotooke op een oud graf in Gentbrugge. De man draagt een pet als ’t ware eentje van de Belleman. Echter is er duidelijk een embleem van de posterijen op te zien.
Het typetje maakte zijn debuut in de editie van 02 februari 2018 (GENTSE WINTER 2017-2018
waarin hij de draak steekt met het ‘woke’-gebruik om alsmaar andere benamingen te verzinnen voor minderheden en sociale problematieken. Doorheen 2018, 2019 en begin 2020 bleef het typetje in de dubbelrubriek verschijnen.
(pic uitklikbaar)

Op 26 april 2020 werd hij zelfs een personage in het artikel ‘Tierenteyn over de familiezaken: “Sire, die kwestie is erg ingewikkeld!”, waarbij we wijlen koning Boudewijn een bezoek laten brengen aan mosterdzaak ‘Tierenteyn’ op de Groentenmarkt. Corneel van het Bureel mag de koning begeleiden tijdens dit fictieve werkbezoek. Corneel had het bezoek immers geïnitieerd… Hij had een brief geschreven naar de koning. Hij had zich laten inspireren door de roman van de grote schrijver Walter van den Broeck die dezelfde koning naar zijn geboortedorp Olen had uitgenodigd, teneinde die kennis te laten maken van zijn cité in de schaduw van de fabriek. (‘Brief aan Boudewijn‘)
Corneel laat de werkplek van de Tierenteyn’s zien aan de koning – die aan de Groentenmarkt – en legt hem geduldig uit hoe ingewikkeld de familierelaties in elkaar zitten. Het blijkt al meteen doordat er twee Tierenteyn-takken aan het produceren geslagen zijn… De tweede tak werkte vanuit de Brugsepoort. Er was zelfs een (bizarre) poging om beide takken opnieuw te verenigen. In 1942 trouwde Felix Tierenteyn (tak Groentenmarkt) op tweeëntachtigjarige leeftijd voor het eerst met Zoë Ghesquire, de weduwe van zijn jongere neef, Ferdinand Tierenteyn (tak Brugsepoort). Het lijkt even op een verzoening tussen de twee takken van de familie, maar de problemen raakten niet opgelost.

Na een lange afwezigheid dook ons typetje ‘Corneel van het Bureel’ nog eens op in de editie van 18 oktober 2023 (GENTSE WINTER 2023-2024) Daar moest hem van het hart dat in zijn kleine straatje allicht het grootste lawaai van overal in Gent wordt gemaakt…

 

  • 'Gentse Zomer 2016'

Terug naar hoofdpagina

Naar Facebook