Gentse Winter 2024-2025 – 15

GENTSE WINTER 2024-2025 08 februari 2025 Dit is de vijftiende editie van deze rubriek in dit seizoen. Met nieuwsjes en weetjes over Gent: brocante in ‘ICC’, expo in ‘VLASK’, Lousbergskaai met vos, ‘Hartetroef’, Blankenbergestraat, Charlotte de Witte…

Edelsteenstraat – Kikvorsstraat, Nieuw Gent – “‘Patrice Lumumbapark‘ [o Woke !] wordt nieuwe groene long van ‘Nieuw Gent’. Het park, tussen de Edelsteenstraat en de Kikvorsstraat, zal 5 hectare groot zijn, of zeven voetbalvelden, en krijgt verschillende ‘kamers’.” Dixit Stad Gent  Die “kamers”, dat zijn: speeltuinen, sportveldjes en ontmoetingsplekken… De foto is een ontwerp

 

Vlasmarkt – Te bewonderen in ‘Galerij VLASK‘. – pic Francine Vernack
– pic Francine Vernack
– pic Francine Vernack

 

Ferdinand Lousbergskaai – Francine Vernack: “Nieuw aan het Empireherenhuis op de Lousbergskaai: een prachtige graffiti [van een vos in een idyllisch wildlandschap] en….een bankje [voor de deur]!” Achter het Empirehuis ligt het Astridparkje. – pic Francine Vernack
Ferdinand Lousbergskaai – ‘Villa De Groote’ – pic Francine Vernack

 

Sint-Pietersnieuwstraat – De ‘Vooruit’ staat in de steigers teneinde belangrijke werken te kunnen uitvoeren. Lees ook op deze blog: “Dé Vooruit”, wat is dat nu feitelijk?

Prinses Clementinalaan – De laan werd circa 1905 aangelegd als verbinding tussen het Parkplein bij de Kortrijksesteenweg en het Koningin Maria-Hendrikaplein. Clementina was de jongste dochter van Leopold II. Maria-Hendrika zijn echtgenote. De naam van de laan genoemd naar de koning zelf, de koning Leopold II-laan – gelegen langsheen het Citadelpark – werd geschrapt en vervangen door Floraliënlaan. (o Woke!)
Noteer dat het Parkplein de officieuze naam ‘Delphine Boëlpark’ draagt.

 

Citadelpark – kant Fortlaan – Via deze brede toegang tot het park bereik je meteen de rozenstruikentuin ‘‘Stonehenge’. Lees op deze blog: ‘Kijk je ogen uit in het Citadelpark

 

Afrikalaan – ‘Ecoshop‘ met zijn 1001 tweedehandsmeubelen. Vooral de “zware” buffetkast is er rijkelijk voorhanden.

 

Familie van Rysselberghedreef – In het ‘ICC’ vond afgelopen zondag een brocantebeurs plaats.
ICC vorige zondag

 

 

Poortakkerstraat, Sint-Denijs-Westrem – Aan de technische keuring bij ‘SBAT’ is het aanschuiven voor de jaarlijkse kwelling.

 

Koningin Astridlaan – hoek Blankenbergestraat – Op de Astridlaan kruist links en rechts respectievelijk de Blankenbergestraat en de Oostendestraat. Niet toevallig liggen die straten dicht bij het station van Gent-Sint-Pieters. Binnen het station worden die reisbestemmingen met kleurrijke taferelen aan het plafond aangeprezen. Blankenberge hoort er niet bij. Oostende wel.
“De hal van het station is versierd met muur- en plafondschilderingen. De muurschilderingen tonen taferelen die verschillende Belgische steden moeten voorstellen; bezoekers aan de Wereldtentoonstelling van 1913 konden zo ook met de rest van België kennismaken. Het betreft onder meer Oostende, Antwerpen, Brussel, Brugge, Kortrijk, Oudenaarde, Ieper en Mechelen.”
Dixit wikipedia 

 

Koningin Maria HendrikapleinBij het station van Gent-Sint-Pieters. – Lees ook op deze blog: ‘In en om het Sint-Pietersstation
Oud-cinema ‘Rex’ – nu in eigendom van de Stad – achter het parkje
Fontein van van Paul Van Gijsegem in het parkje

 

Heilig-Hartplein – Sint-Amandsberg – Het sociaal restaurant ‘Hartetroef’ in de kerk lijkt een succes. Er zit steeds volk. Lees over het toenmalige café aan de overzijde van de kerk: ‘Volksfiguren in café ’t Heilig Hert‘ 

 

Emile Braunplein, Stadshal – Techno DJ Charlotte De Witte verzamelde op een gratis concert op vrijdagavond spontaan
meer dan 12.000 toehoorders. Je moet het maar doen…. In 2011 nam ze al dj deel aan ‘Tomorowland’ en sindsdien werd ze internationaal bekend. Ze werd in Gent geboren in 1992.
In januari 2020 werd ze nog gehuldigd op het Stadhuis. – pic facebook
pic Stad Gent

– pic Tania De Mulder
pic Tania De Mulder

 

BLOG – Meten is weten. Maar hiermee weten we nog niet alles. Om data te verzamelen over het gebruik van lezers van de blog, meten we met een “app” die ‘Google Analytics’ heet.
De hele verklaring zit hem in de term zelf. Daarop zien we allerlei zaken verschijnen. Bv. ook een geografische kaart die aangeeft van waar de lezers afkomstig zijn. Ook in real-time.
Doorlopend komen er lezers uit gebieden waar je eerst niet bij stil staat. Bv. de V.S.
Na jarenlange ervaring en contacten op facebookgroepen, weten we intussen dat die lezers vaak mensen zijn die in Gent geboren zijn, en later met het gezin zijn geëmigreerd. Die mensen beleven nu hun oude dag in de V.S. en kijken vaak – vol nostalgie – terug op de stad van hun kinderjaren. Vooral naar de oude foto’s van de stad natuurlijk. Ook met stijgende verbazing hoeveel er intussen veranderd is. Lees in dit verband op de blog: ‘Hoe Gent bleef leven in het hoofd van een emigrante

Wat ons nu intrigeert is één of meedere lezers uit de hoofdstad van Ierland: Dublin. Sinds maanden, zo niet jaren wordt van daaruit onze blog bekeken. Beste lezer(s), mocht je mijn bericht hier lezen, je zou me een groot plezier doen mocht je je bekendmaken. 🙂 (via “messenger”)

 

  • 'Gentse Zomer 2016'

Terug naar hoofdpagina

Naar Facebook