Gentse Winter 2023-2024 – 08

GENTSE WINTER 2023-2024 06 december 2023 Dit is de achtste editie van deze rubriek in dit winterseizoen.

EVENT – We hebben de voorbije weken al overal Sinten & Pieten gezien van allerlei sekse en kleur… maar lieve kinderen, de Sint moest nog komen! Met name: woensdagochtend! (Zijnde nu!)
En wat zagen we afgelopen weekend in de gazet? Dat de Sint 100 jaar is, en kijk, hij was niemand minder dan onze honderdjarige oud-deken van het Patershol: Roger Van Bockstaele! – pic HLN 3 december 2023

EVENT – Vanaf donderdag (7/12/2023) gaan de attracties van de Winterfeesten‘ open, en dit tot het einde van de maand. Naast de ‘Kerstmarkt‘ met alles wat daarrond te beleven valt – o.a.het ‘Reuzenrad’ en een rolschaatsenbaan, geen ijspiste opnieuw ! – hoort daar ook het Gravensteen bij.
In het zgn. ‘Winterwonderkasteel‘ vinden, open vanaf zaterdag (9/12/2023), voorziet in een winterbar, en in animatie voor kinderen, m.n. ‘de zoektocht naar de verdwenen nar’. – pic Uit in Gent
STAD – Even lag er een tapijtje van sneeuw op zondag
STAD – Merkwaardig bericht opgevangen van Bart Mensch: “Archtecturaal Antiek Delaere te Kuurne was een bekende “afbreker” in die tijd . Ik heb daar nog enkele mooie stukken kunnen kopen . Waaronder deze twee zuilen die ooit in het Sint-Pietersstation stonden ! Nu staan ze in mijne tuin 🙂” Allicht wordt hier het Zuidstation bedoeld.
Groentenmarkt – Feestelijk zicht vanuit ’t Galgenhuisje in kerstgewaad – “ofte een vrolijke kijk op de buitenwereld” – vereeuwigd door VD William, beheerder van de facebookgroep ‘Dat és mijn Gent‘.  – pic VD William

Krijgslaan – Vaderlandstraat – In onze reportage over het “Mijoenenkwartier” tonen we uiteraard ‘Villa De Bondt’. Sommige mensen vragen zich in facebook af wat de betekenis is van het geveldecoratiestuk dat eruit ziet als een soort embleem.
Het is mogelijk een meetinstrument gebruikt door architecten, zoals ontworpen door Thomas Heath, begin de 18de eeuw, een Engelse meetkundige (op basis van een Italiaanse voorloper) 

Antwerpsesteenweg, Sint-Amandsberg – Lezer Patrick Lataer wijst er ons op dat er een “muziekkiosk” is op de Kapelleberg in de genoemde gemeente. Dit is op de heuvel van ‘Campo Santo‘ bij de Sint-Amanduskapel.

Een echte kiosk staat er niet (meer?). Het was een platform met een balustrade ervoor. Als overdekking werd een soort van terrasparasol gebruikt. Van het weinige van toen, is op vandaag zo goed als niets overgebleven. De foto’s zijn van Patrick Lataer. 
Lees op deze blog: Muziekkiosken in Gent, nog bestaande en verdwenen
Citadelpark – Claude Faseur op zijn blog ‘Gent-Geprent‘: “In 1908 werd de ‘Exposition et Concours Agricoles’ ingericht. Dit was een internationale landbouwexpositie in het Citadelpark waar de laatste ontwikkelingen en snufjes uit de landbouwwereld werden tentoongesteld. Er was ook een wedstrijd voor het mooiste koebeest aan verbonden.”
VOLKJos Billen is overleden. Zijn afscheid vindt vandaag (woensdag) plaats in het crematorium van Lochristi. Hij zal herinnerd worden als de man die vol passie aan zijn webstek werkte aan de Wereldtentoonstelling in Gent in 1913
Naast de webstek, verzamelde hij ook objecten die met de WT te maken hebben gehad. Zijn droom was om een museum over het thema op te richten.
Lees op deze blog: De zwarte bladzijde van de Wereldtentoonstelling in Gent in 1913
Met o.m. wijlen Jos Billen en wijlen Geert Vandamme (+2022), maker van de webstek  ‘Gandavum2‘ zette persblog.be tijdens de tweede helft van 2019 de ‘Gentse Geesten’ op, een genootschap die makers van Gentse blogs wou doen samenwerken rond erfgoed. Covid-19 sloeg vervolgens toe, en stak er dusdanig een stokje voor, omdat vergaderen onmogelijk werd.

Moriaanstraat 65, Gentbrugge – Gent kent vele Pierkes en één ‘Pierke Pierlala‘. Onder de Pierkes die we in ons artikel op deze blog opsomden, hebben we er nog eentje toegevoegd: ‘Pierke van Gent’ van het ‘Koninklijk Poppentoneel Festival‘.

VOLK – ‘De week van het Gents‘ – twee weken eigenlijk – loopt nog steeds, tot en met 10 december… In zijn facebookgroep ‘Dat és mijn Gent‘ bracht VD William een mooi gedicht in het Gents over het leven als monnik in de abdij… – pic Marie Claire Pieters   Leer eerst wat begrippen alvorens het gedicht te lezen. Zoppe” is (warme) melk met gebrokt brood in, al dan niet met honing bij, meeste abdijen hadden een eigen imkerij. Op de visdagen werd zowel zeevis als riviervis gegeten, telkens één vissoort per keer met als voorkeur kabeljauw, karper en paling.
Groenten, fruit en gebak kwamen minder vaak op tafel. Eén maat wijn is ca 1,4 L (tijdens de vasten slechts de helft daarvan), één stoop wijn is ca 2,3 L. De wijn werd tolvrij ingevoerd uit Frankrijk of het Rijnland (Duitsland). Daarnaast hadden de abdijen een eigen bierbrouwerij, in tegenstelling tot het consumeren van wijn stond er op het drinken van bier geen limiet.
(Bron: Benedictijnen aan Ganda, uitgegeven door “de vrienden van de abdij”)
“VAN MAAT EN STOOP
Oas ge goe wilde leeve
moest euw ziele an god geeve
Ge trad aldus binnen in een abdij
kreeg angemeete een woarme pij
Een bedde was veur eu veurzien
en drei moaltijden bovendien
Wa wirken in den kruidenhof
en in de kirke goan zingen god’s lof
’s Nuchtinks die kreegde een zoppe
melk woar dadde euw bruud moest in doppe
’s Noens en s’ oavends atte woarme
want en abdije die was nie oarme
Schoapevlies, koas, eiers en bruud
wierden opgediend an toafels vrie gruut
Op weunsdag, vrijdag en de zoaterdag
woast vis die op de schotels lag
Moar wa moakte het leeve extra fijn
ge kreegt uuk iedere dag een “moate” wijn
en op goeie vrijdag kreegde een “stoop”
Menig monnik die tons zat in bedde kroop.”
©VD WILLIAM 21/03/2018

Ook Mario van de Vorst laat zich niet onbetuigd op facebook. Tijdens de ‘Week van het Gents‘ vloeien er heel wat gedichten uit zijn pen.

x

 

 


  • 'Gentse Zomer 2016'

Terug naar hoofdpagina

Naar Facebook