GENTSE WINTER 2021-2022 11 oktober 2021  De tweede editie van deze rubriek is getiteld ‘We beleefden nog een heel mooi weekend’ en bevat kleinere en grotere weetjes uit de stad, zowel uit de tegenwoordige tijd als uit de vergoane tijd.  

Sint-Michielshelling – Op zondag pronkten trouwers op de brug voor de traditionele huwelijksfoto’s.
Bij Sint-Jacobs – Tijdens de Prondelmarkt op zondag genoot menigeen van het prachtige weer, hoewel dit begonnen was met een nevelige ochtend. De terrassen zaten goed vol.

Emile Braunplein, Stadshal – De Week van de ‘Fair Trade’ is lopende. Eerlijke handel staat in de kijker, zo ook tijdens deze manfestatie van OXFAM op zondag. Dat ze 50 jaar bestaat, moest gevierd worden, ook op het podium.
Ajuinlei – De Boekenbeurs op zondag, een vertrouwd beeld dat we lang hebben moeten missen.
Brandstraat – Ook de Sint-Antoniuskring is weer gestart met haar klassieke binnendeurse rommelmarkten… Waar hebben we nog dergelijke “Wolfsman” gezien?
Redersplein, Sint-Antonius Abtkerk – ‘Meulestede Boekenstede‘ was niet zomaar een boekenbeurs in de kerk, afgelopen weekend. Hier werden ook auteurs uitgenodigd. Op de foto zie je Eric Bauwens over zijn boeken ‘Freek Neirynck‘ en ‘Hélène Marechal‘. De foto is van Rudi Delhaye

Kleindokkaai 6 – ‘Niet meer niet minder‘ is de titel van een expositie van KASK-docenten die uitzwaaien wegens pensioen, en die bij deze gelegenheid exposeren bij de Dampoort, aan het Kleindokkaai 6: Geert Clarisse, Luc Degryse, Evelyn Verschoore, Carl Van Isacker, Jean-Marie Demeyer. Er is nog gelegenheid tot kijken op elke zaterdag- en zondgnamiddag, tot het eind van de maand oktober.



Antwerpenplein – Vorig jaar heeft de SOGEHA-rommelmarkt niet plaats gevonden wegens COVID-19. Afgelopen weekend nam ze weer haar “oude” plaats in: “de Dampoort”, zoals het Antwerpenplein gemeenzaam wordt genoemd, idem dito voor het kruispunt overigens aan de overzijde van het spoorviaduct, officieel: het Octrooiplein.
Woodrow Wilsonplein – Op zaterdagnamiddag kwam een “bierkarfiets” voorbij onder luid gejoel van de trappende jongeren op de zitjes. Een déjà vu van voor COVID-19. Alles lijkt weer het oude te worden in Gent.
Tijdens ‘Speakers Corner‘ op zondag brak Schepen Bracke een lans voor verandering in: de hoge huurprijzen voor winkels, de bijsturing van het uitgaande volkje in de Overpoort…
Dit debat, telkens op de eerste zondag van de maand, handelde o.m. over de impact van COVID-19 op de Gentse dancings, horecazaken en winkels. Gehoorde quotes over de cafés en restaurants: “Eén op de drie horecazaken in Gent zit nog in zeer zwaar weer.” Over de winkels: “De Amazon’s & Alibaba’s van deze wereld waren al zeer groot voor COVID-19, ze werden tijdens en na de gezondheidscrisis nog groter. De lokale winkels lijden daaronder.” “Moet de klassieke winkelier niet wat meer ook online-winkelier worden…?” “De leegstand van winkels is toegenomen, de huurprijzen zijn veel te hoog. De politiek wil met de eigenaars gaan praten.” “Een herwaardering van winkelstraten van de vergane glorie is nodig: bv. Wondelgemstraat en Bevrijdingslaan…” Over de studentenbuurt: “De Stad wil een heraangelegde, propere Overpoort waar strengere regels gelden.” Je zou ook “aan banden leggen” kunnen zeggen…
In het panel: Pieter Toch (Toujours, Overpoortstraat) en Jonas Van Tornhout (Kapitein Cravat & café Damberd), schepen Sofie Bracke, Jos Vermeiren van Unizo.
Speakers corner‘ – het Gentse zondagochtenddebat bezield door Guy Reynebeau en Joël Verheyden – is terug. Niet zoals traditioneel in het Belfort Stadscafé, maar op een Beneluxboot aan de Recolettelei. Het genoemde café is na de eerste lockdown door COVID-19 niet meer heropend. We zijn anderhalf jaar verder en het ziet er niet goed uit voor de huidige uitbater, die de zaak in concessie heeft bij het Stadsbestuur. Naar verluidt liggen er al matrassen van daklozen voor de deur.
Volgende keer vindt Speakers Corner plaats – zoals altijd op de 1e zondag van de maand – in café Damberd.
Sint-Baafsplein, Sint-Baafskathedraal – Praalgraf voor bisschop Antoon Triest – door beeldhouwer Hiëronymus Duquesnoy de Jonge. De kunstenaar is geboren in Brussel in 1602 en in Gent gewurgd en verbrand op de Korenmarkt, in 1654. Dit was een terechtstelling wegens ‘sodemie’.
De grindbakken aan de Muidelaan, aan het Handelsdok, gaan deels verdwijnen met de aanleg van de Verapaz-brug tussen Muidelaan en Koopvaardijlaan. De bakken werden in 2012 een tijdelijke gedoogplek voor graffiti. De Stad geeft in ruil een muur aan de Koopvaardijlaan vrij aan de artiesten. Die grindbakken – die dieper liggen dan de kaaien – waren opslagplaatsen. (de foto’s zijn van 2017)
Die grindbakken waren nochtans meer dan een graffitiplek, maar ook een plek waar fuiven gegeven werden… Gezien de Stad daarover niet rept, zal dit misschien klandestien geweest zijn? Lees op deze blog waarom de brug Verapaz genoemd wordt

Adalwinstraat – zicht op Gandastraat en Kapellaanstraat waar café De Buffel staat. Dit is aan de voet van  het vroegere slachthuis.
Wie Adalwin was en wat zijn relatie was tot de Sint-Baafsabdij hebben we voorlopig niet achterhaald…
Koningstraat, Hotel Raveschoot – er is ernstig wat “loos” met de lijst van de dakgoot.
Lees op deze blog over stadspaleizen in Gent

De Kammerstraat was tijdens het eerste decennium na het millenium een straat met een hoog holebigehalte. Regenbooghuis Casa Rosa is er gehuisvest sinds 2000.
Op de hoek met de Belfortstraat (tgo.het vroegere Franco-belge) was er het café De Roode Piano voor lesbiennes.Op de hoek met de Koningstraat is er de King Street, een homocafé.

Onderstraat – Links: het voormalig café Pink Flamingo’s – thans een helemaal anoniem burgerhuis, naast café Steen.
Het café Pink Flamingo’s in juli 2019. Toen stond het al leeg. Het terras werd toegevoegd aan café Steen naast de deur.
Lees op deze blog over de Onderstraat

Langemunt – Het is altijd fijn als er straatartiesten in het straatbeeld zijn. Het is lang anders geweest omwille van COVID-19. Hier: een sympathieke clown op donderdag.
Wandelen in de retail sector – H&M in de Langemunt.
Brusselsesteenweg, Gentbrugge, ter hoogte van de spoorwegovergang. Toen nog op de hoogte van de weg. Thans is daar een viaduct. – pic Etienne Fornier
Zelfde plek, andere kant van de spoorwegovergang, die nu een viaduct geworden is.
Brusselsesteenweg, Gentbrugge – Dirk De Maesschalck in een Ford Mustang voor de poort van de dancing ‘Balmoral’ van zijn pa, aan de Brusselsesteenweg in Gentbrugge. Hij zou berucht worden in de jaren ’90 met zijn dancing ‘The Boccaccio’ in Destelbergen. – pic Hans Vande Capelle
Lees in het Archief van deze blog over de oprichter van de dancing ‘The Boccaccio’ in Destelbergen

Op zaterdag en zondag vonden, net zoals een beetje overal in Vlaanderen,
Archeologiedagen‘ plaats. 
In Gent was onder andere in de Sint-Baafsabdij op zaterdag vanalles te beleven: o.a. een middeleeuws kampement en
troubadourvertellingen. 
Lees ons verslag op deze blog
Niet op de afspraak – Sint-Niklaas: Waasland Shopping Center
Onderbergen – Naar aanleiding van ons artikel over het winkeltje met ‘Katrienspekken in het Hof van Kleef ofte Hotel de Ligny bezorgde lezeres Marijke Willaert ons een foto van een schilderij van die winkel, zoals die bij haar tegen de muur hangt.
Naar aanleiding van ons artikel over het Sint-Elisabethbegijnhof – het oude en het grote – bezorgde lezer André De Pauw een paar oude foto’s. Onder meer: de hoofdingang van het oude begijnhof voor de afbraak. Zoals bekend werd de hoofdpoort heropgebouwd aan de Bijloke.
Op dinsdag  (en in herhaling op woensdag) zond Canvas de laatste aflevering uit van de reeks ‘Kinderen van de migratie‘. Toen ons land vanaf de jaren 1950 migrant-arbeiders nodig had voor de steenkoolontginning, en later, zware industrie en textielindustrie, werden achtereenvolgens massaal Italianen, Marokkanen en Turken naar hier uitgenodigd. Van die laatste groep zijn er heel wat in Gent neergestreken. Iedereen is het eens dat die migratie van honderdduizenden beter had gekund, al was het maar in termen van opvang en begeleiding.
Gentse historica Tina De Gendt duikt op in die laatste aflevering. Ze introduceert o.a. een nieuw denkconcept: de geschiedenis van de migratie is niet ‘de geschiedenis van de andere’ maar onze gezamenlijke geschiedenis, gezien die migratie zoveel impact heeft gehad op onze samenleving. Lees ook op de blog: Turkije aan de Leie: Het verhaal van de Sleepstraat

x
Lees meer op deze blog:



Terug naar hoofdpagina

Naar Facebook