We stellen paal en perk aan de winter

 

GENTSE WINTER 2021-2022 04 maart 2022 In deze twintigste editie – getiteld ‘We stellen paal en perk aan de winter’ – hebben we het over: Roman “Nieuwe Dokken”. De Ijsbaan. De Melkerij. 1993. Zonnestraat. François Toch. Hogepontstraat. “Bijenbol”. Hielstraat. Abrahamstraat. Hoogpoort. Meer 

Hoogpoort – Restaurant ‘Fry Willy‘. Bijzondere humor. Denk aan Free Willy‘…

Kramersplein – Studenten genieten van de eerste zachte dagen… Wie het toch nog frisjes had, kon zich hullen in een roze dekentje.

Abrahamstraat – hoek Prinsenhof. Hoekhuis gebouwd door architect Louis Minard.
Gouvernementstraat – Op nr. 7 huist een kunstenaarscollectief ‘Atelierzeven’. Boven het deurvenster staat ‘1856’, terwijl op de vleugeldeur ‘1860’ prijkt. Verder weet Inventaris Onroerend Erfgoed veel architecturale details over deze herenwoning te vertellen, maar geen geschiedenis. Wat we wel weten: enkele jaren heeft de Brailleliga hier onderdak gevonden.
Korenmarkt – Het was Krokusvakantie en doorgaans goed weer. En kijk: de “bellenmaker” was terug. – pic Beatrijs De Vos

Kortrijksesteenweg, kant “Miljoenenkwartier’ – “Opvallend semi-losstaand art-nouveauherenhuis, volgens de bouwaanvraag naar ontwerp van architect E. De Weerdt, van 1900.” Bron: Inventaris Onroerend Erfgoed

Gentbruggeplein – Chevrolet SSR ofte ‘Super Sport Roadster’. Deze wagen kan maximaal een kleine twintig jaar oud zijn, en is dus nauwelijks een oldtimer te noemen. We brengen hem hier toch omdat hij zo bijzonder is. Er zijn nog geen 25.000 exemplaren van verkocht.
Koohandelsplein – De Chevrolet van hierboven is net zo bijzonder als deze Nissan Figaro, die we al toonden in een eerdere editie van deze rubriek. Hij zag in 1989 het daglicht. Wij merkten hem op in de zomer van 2019. Van dit retro-model werden slechts 20.000 stuks gemaakt, en dit, in hoofdzaak voor de Japanse markt. Het is dus een half wonder dat de auto hier stond.
Langemunt – Toen Gertjie Henderick’s dochter huwde in 1993. – pic Gertjie Henderick
1993 is het jaar het jaar dat Koning Boudewijn overleed aan een hartstilstand in zijn buitenverblijf in het Spaanse Motril. 
Zo ook dat het dagblad Het Volk de grootste krant ooit uitbracht, met afmetingen van 142 bij 99,5 cm.
Oude Houtelei – Werner Bockstaele in de facebookgroep ‘Dat és mijn Gent‘… Hij citeert een sarcastisch commentaar uit de krant Vooruit in 1897: “Een der aantrekkelijkheden voor de vreemdelingen, die tijdens de Gentse Kermis Gent bezoeken, is zeker wel de Houtlei.
De riool die men uit gewoonte ‘Lei’ noemt, is bedekt met een laag vuil, stinkend schuim, drek, rotte honden, enz. zodanig dat de stank u van twee straten ver tegemoet komt.” De foto is van 1895.
Schuddevisstraatje – In facebookgroep ‘Mijn Gent vroeger en nu‘ bracht Lieve Vercautere een prachtige foto van dit straatje met nog de originele muurbeschildering van de reclame voor ’t Dreupelkot. Deze opschildering bestaat niet meer.
Het Dreupelkot ofte jenerverkot ‘Bij Pol
Deze vormde een geheel met de opschildering aan de ingang van het straatje. Toen het belendende huis werd afgebroken, is ook dit stukje historie in Gent gesneuveld. Voor onze ogen! – pic panoramio – Lees ook op deze blog: De louche steegjes aan Korenmarkt en Groentenmarkt

Kerkstraat, Gentbrugge – Burgemeester François Toch van Gentbrugge in de gemeentelijke meisjesschool in de Kerkstraat. Hij was burgemeester van 1953 tot 1958. Vier jaar later stierf hij. Hij was ook senator. Hij had een zeer merkwaardige carrière gezien hij op zijn twaalfde telegrambesteller werd. In 1905 werd hij treinmachinist. – pic Huguette Joliet
Antwerpse Voetweg, Potuitparkje – Lente!
Brusselesesteenweg – Autohandel De Wilde – Jaguar

Kortrijksesteenweg – Vroeger was er een krantenwinkel gevestigd in dit pand. Lokaal stond de uitbater gekend als “Meneer Typex“, wat verwees naar de censuurplakkers op de seksboekjes…. Thans zit er een brocantezaak.
We toonden het huis en het belende huis al eens in een eerdere editie van deze rubriek

STAD – 15 tot 24 juli, dit is de periode die werd gereserveerd voor de Gentse Feesten 2022. Zou het dan toch nog, na drie jaar?
Bekijk een reportage uit de GF van 2019

Emile Braunplein – Wie wil filmen met een drone op het openbaar domein in Gent heeft hiervoor de toelating en een vergunning nodig.
Zoek de drone 😉
Emanuel Hielstraat, Gentbrugge – beluikachtige huisjes. Etienne Fornier: “De snoepwinkel van “Steetse. Later zijn “Deeske” en Louise daar gaan wonen.”
Etienne Fornier: “Het koerke. In het laatste huisje woonde Tila en zoon Leon. Zij had een TV gekocht “op de insteek” : ieder uur 5 frank. TV werd in deuropening gezet en wij en de buren konden meekijken. Ieder zijn beurt om geld in te steken. Mooie periode uit mijn jeugd. Een paar huizen naast koerke was het kruidenierswinkeltje van mijn ma. Was rechtover Gisela nu.”
Hogepontstraat, Gentbrugge – Een “onbekend maakt onbemind” straatje, in zijn genre pittoresk. Het loopt van de Neerscheldestraat, in de zgn. “Bassijnwijk“, naar de Oude Schelde.
Silvy-Anne Jacob over dit pittoreske zicht: “Met de toren van de Sint-Antonius van Paduakerk (ooit gebouwd “door” Louis Van Houtte en erkend als parochiekerk in 1965 maar omstreeks haar 50e verjaardag “ontheiligd” en thans een co-housingproject) op de achtergrond.” De foto is uit april 2021

Zonnestraat – Handschoenwinkel in de Zonnestraat rond 1930 – pic Huguette Joliet
Ottergemsesteenweg – Melkerij, Laiterie de Gand – Hoogstwaarschijnlijk ontworpen door Julien Van Rysselberghe. Lees het artikel van Beatrijs De Vos over Julien 
Abrahamstraat – De ‘Berg van Barmhartigheid‘ werd gesticht door de aartshertogen Albrecht en Isabella.
In 1618 werd het zgn. ‘Dondersteen’ aangekocht. Het steen werd gesloopt in 1620 en in 1621 werd de nieuwe bouw opgetrokken. Bron→

Abrahamstraat – Woning van de beheerder van de ‘Berg van Barmhartigheid’.
Het complex deed dienst tot 1930: een gratis leenbank voor armen, gesticht door bisschop Antonius Triest. Thans zit daar de stedelijke archiefdienst.
Warmoezeniersweg, De Ijsbaan ‘De Kristallijn ligt in het verlengde van de Stropkaai, langsheen de Schelde. We dachten, we horen er niets meer over,.. we gaan eens kijken. Wel? Er verzamelt zich knap veel jeugdig “geweld” in en rond de ijsbaan.
Misschien heb je hem gelezen, de roman die zich afspeelt in de appartementen aan “De Nieuwe Dokken“? Hij heet ‘Maison Beige‘ en is van de Gentse Elke Lenders.

Veldstraat – Deze foto van het Stadsarchief toont de tabakswinkel ‘Maison Imperator’ van de firma Néron-Cogétama. Stadsarchief: “Op deze foto uit 1956 zien we de huizenrij recht tegenover de vroegere Fnac, tussen de Zonnestraat en de Conduitsteeg. Na meer dan zestig jaar zijn de gevels, tenminste vanaf de eerste verdieping, nauwelijks veranderd.(…) De winkels en winkelpuien kunnen echter niet méér verschillen.”
Abrahamstraat – Twee rijhuisjes onder één dak.

Sint-Pietersplein – De Sint-Pietersabdij krijgt een vervanging van haar dak en dakgoten. Zo ook voor ‘De Wereld van Kina‘, waar by the way een natuurmuseum voor kinderen is in ondergebracht.
Ottergemsesteenweg – Wandelen in de retail sector: HUBO. Laat ze bij HUBO nog eens uitpakken met een ouderwetse reclameslogan, een dijenkletser: “Voor klusjes groot of klein moet je voor de solden bij Hubo Uz zijn.

Hoogpoort, hoek Stadhuissteeg – “In 1700-1701 werd een nieuwe woning voor de conciërge van ‘de keure‘ op de hoek van de Hoogpoort en de Stadhuissteeg opgericht. De zes traveeën brede conciërgerie werd gebouwd in een stijl, die zeer identiek is aan de barokke Gentse woonhuizen uit die tijd. Zeer karakteristiek is het mooie barokke ingangspoortje en de rijk uitgewerkte dakvensterpartij met jaartal MDCC.”
Vanaf 1301 waren er twee verschillende soorten schepenen, die elk een eigen schepenhuis betrokken. De belangrijkste waren de ‘schepenen van ‘de keure’, die over het bestuur, het financiële beleid en de strafrechterlijke zaken beslisten. Bron

Bruiloftstraat, Gentbrugge – Sinds 2015 steunt de vzw ‘Reaktor21‘ projecten die aansluiten met innovatie, duurzaamheid en klimaatbewustzijn. Zo werd begin 2019 een “bijenbol” met zwarte inheemse bijen geplaatst in het verlaten Ottenstadion – een tijdelijke invulling die afloopt. De bol verhuist nu naar Utrecht waar een Nederlandse kunstenaar de bol met afgedankte borden zal bedekken. De bijen, met hun bestuivingsaktiviteiten, zorgen er immers voor dat we gewassen te eten krijgen. Deze vzw-voor-goede-doelen is gevestigd in de Berthe Springaelstraat, in de wijk ‘Alsberghe-Van Oost‘.
Bruiloftstraat, Gentbrugge – “De ambitie is om een modelwijk voor de 21ste eeuw te bouwen, met een zo laag mogelijke ecologische voetafdruk.” Aldus Sogent. Het gaat over de bouw van de ‘Ecowijk Gantoise‘ op het terrein van het voormalige voetbalstadion ‘Jules Otten’. “Zowel sogent als De Stip zullen elk op hun gronden woningen laten bouwen.” Dit project laat al jaren op zich wachten. Vorig jaar werd de verkavelingsvergunning nogmaals verworpen.

Gent is kandidaat om Europese Culturele Hoofdstad te worden in 2030.
Gentenaars mogen suggesties doen over hoe dit zal worden ingevuld. Op 9 maart, van 19u tot 21u, kan dit in Muziekcentrum Goedleven, De Meubelfabriek, SANTO (bij De Porre, Gentbrugge) of in het Cultureel Centrum Meulestede. Een denk- en doetank van zes personen uit de cultuursector leidt het project: Sioen, Akın Fatih De Vos-Şahan, Tina De Gendt, Badra Djait, Noemi De Clercq en Emiel Lenaert.

Lees meer op deze blog:



Terug naar hoofdpagina

Naar Facebook