Numero Twee

GENTSE ZOMER 2022 18 maart 2022 In deze tweede editie – getiteld ‘Numero Twee’ – hebben we het over: Overpoorstraat, Drongenplein, Citadelpark, Wintertuinstraat, Krijgsgasthuisstraat, Fortlaan, Opvoedingstraat, Philippe van de Veldehof, meer 

Overpoortstraat – De, in de vorige editie, getoonde foto’s van het gebouw waar vroeger V-Tax gevestigd was, en thans café ‘Overpoort Bowl’ is, ontlokte bij lezer Philippe Bonne in de facebookgroep ‘Gent in oude foto’s en afbeeldingen‘ de volgende herinnering over zijn thuis: “De straat waar ik mijn jeugd heb doorgebracht, meer bepaald: in het nu beruchte café Pallieter, vroeger schoenmakerij Bonne.”
Drongenplein – Ambiance met een trekzak hoort bij de markt. Hier: op vorige zaterdag.
Bekijk de markt in een videoreportage

Citadelpark, Eugène Felixdreef – Lezer Derry Van Hecke maakte een foto van de “geheimegrot in het Citadelpark. Die is normaliter niet toegankelijk voor het publiek, maar in gebruik door de plantsoendienst. Die ‘grot’ is in cement geconstrueerd voor de wereldtentoonstelling in 1913, en was het decor voor een groot aantal aquaria om exotische vissen te tonen. Toen ongezien in onze contreien… Lees over het Citadelpark→

Citadelpark, Théodore Canneelpad – De toegang tot de grot en oude kazematten is naast het gedenkteken van de oorlog. De toegang tot de bunker en een deel van de overkoepelde kazematten, daarentegen, is via de heuvel waarop de bungalow van de plantsoendienst staat. – pic Jos Billen – Bekijk meer foto’s in een oudere editie van deze rubriek

VOLK – Het verhaal over Guust de Wortelschreper met zijn records tijdens de Gentse Feesten deed bij lezer Ernie de Corte op facebook de volgende herinnering oppoppen: “1969, twintig houten tafeltjes, honderd houten plooistoeltjes, wat lege bierbakken met planken erop als podium, twee micro’s en één versterker, bakken duivel, chianti flessen, boekwijt pannenkoeken en frieten…. En 200 studenten en jonge gasten…. Ik was 15, en ik was erbij….. k’zal het nooit vergeten… dat waren de eerste Gentse Feesten.”
Van Gust ofte Guust in zijn tarzanrol, kregen we van Werner Bockstaele nog een affiche toegestuurd. Lees er meer over op deze blog

WintertuinstraatDit is achter Ekkergemkerk – pittoreske huisjes

Ekkergemstraat – voormalig Klooster van Deynze. Het gebouw aan de straatkant behoorde tot het klooster. In 1965 werd het een bejaardentehuis. Het gebouw dateert van 1937, al draagt het de inscriptie ‘1504’, wat slaat op de stichting van het klooster. Bron
Krijgsgasthuisstraat – café ‘Dikken Boom’.  Lees ons cursief verhaal over de kersenboom, notenboom, perenboom en appelboom

VOLK – Walter De Buck over zichzelf in het voorwoord van het boekje over ‘Don Camillo‘ van Herwig De Weerdt:  “Mijn vader was zestig toen ik in 1934 geboren ben in een villaatje langs de Leie. Ik herinner mij goed hoe hij, nen artiest, zeiden de mensen, ons als kleine kinderen mee nam uit wandelen. Hij zelf was van Meulestede afkomstig, toen nog een zeer volkse buurt. Hij lijkt mij nu alsof hij ons wilde inwijden in een ander soort Gent dan het villaatje langs de Leie, waar wij geboren waren. Zo leerden wij reeds vroeg het Patershol kennen, de hondenmarkt, de muide en de havenbuurt. Dat kan de rden zijn dat ik van een figuur als Don Camillo, een late afstammeling van dat soort Gent, altijd gehouden heb.”
Lees over Don Camillo op deze blog 

De VRT pakte deze week uit met het nieuws dat Ugent geen studentenhome mag bouwen in “het “Sterrebos”.  Dat leunt aan bij de campus aan De Sterre. De minister heeft zich uitgesproken tegen het rooien van de bomen.
Intussen hangt al weken, zoniet maanden, een gele aanplakbrief aan de campus aan de Heymanslaan waar de bouw van de studenhome wordt aangekondigd. In een bosje… allicht niet zo waardevol? In de verslaggeving vinden we dit niet terug.

Fortlaan – Bea De Vos schrijft op haar facebookpagina over het jaar 1975: “Bij de inventarisatie van Gent stootte men op een prachtig Moors huis in de Fortlaan. Exterieur en interieur intact, een uniek voorbeeld van het exotisme in de stad (info afkomstig van Adriaan Linters).
Er werd dan ook een beschermingsvoorstel opgemaakt, maar al vlug bleek dat zulks een brug te ver was. Het dossier kwam er niet – dankzij politieke en andere druk achter de schermen. En plots verschenen er borden aan de gevel die afbraak en bouw van appartementen aankondigden.” Dit is wat er in de plaats gekomen was: residentie Ulysse – pic google
Sint-Pietersplein – Zaterdag, 19 maart 2022 opent de Halfvastenfoor, en die blijft tot en met 10 april. Bekijk op deze blog een videoreportage uit de voorbije jaren

Opvoedingstraat, in de buurt van het UZ – Een bijzonder huis. De huiseigenaar tranformeerde zijn doordeweekse rijhuis tot een look-a-like van een 16e, 17e eeuws huis, middels het inbrengen van decoratiestukken in de gevel.

Dijkweg, bij de Asselstraat, Drongen – bij de ‘Drie Leien’
Philippe van de Veldehof, Gentbrugge –  
Inventaris Onroerend Erfgoed schrijft over dit bouwwerk: “Romantisch kasteeltje in neogotische stijl vooraan gelegen in het overblijfsel van het vroegere park van kasteel Van de Velde.”
Het kasteeltje is ook maar een overblijfsel van een groter, in 1964 afgebroken, kasteel, en daar hoorde vroeger een pomphuis bij in een bijgebouw. Het plat dak deed dienst als waterreservoir en de benedenverdieping bevatte de pompinstallatie voor de fonteinen. Hélène Maréchalhof – Op de plek waar de personeelshuisjes stonden – aan de achterkant van Van De Veldehof – staat nog de duiventoren. (met dank aan Werner Bockstaele)

Muinkpark – De “Jezus van het Muinpark” is al meer dan een jaar niet meer te bespeuren op “zijn” bankje in het park. Nu is zijn familie op zoek naar hem. Nadat persblog.be vorige week vrijdag het verhaal oppikte dat was verschenen in de facebookgroep van het Muinkpark, pikte nu ook, een kleine week later, de krant Het Laatste Nieuws hetzelfde verhaal op…
voor betalende abonnees→

Bij persblog.be is eenzelfde verhaal gratis.

Koningin Maria Hendrikaplein – Het voormalige ‘Flandria Palace Hotel‘ ontstond rond de tijd van de Wereldtentoonstelling in 1913.
In ons artikel hierover schreven we over extra tijdelijke gebouwen die het hotel flankeerden. Lezer Thierry Bonnaffé postte hierop een foto op onze facebookpagina waar die gebouwen op te zien zijn.

Lees meer op deze blog:



Terug naar hoofdpagina

Naar Facebook