GENTSE ZOMER 2021 27 juni 2021  De veertiende editie van de rubriek heet ‘Editie 14’ en bevat: middeleeuws feest,  markt op Drongenplein, roeiwedstrijden in Gent, zomerbars,  weer paarden in de stad, Veldstraat, ‘Toevlucht van Maria’,  Korenmarkt, Groentenmarkt, Bij  Sint-Jacobs, Freddy & Gulzhaina, ‘Les Goûts de Gand’, meer…

Roeien was ooit pakken populairder dan voetbal in Gent, leert een geestige expo in het STAM. De Henleykaai kreeg er haar naam door, toen de Gentenaars de regatta in Henley wonnen. En de jaarlijkse “buutjesvoaringhe” op het kanaal Gent-Terneuzen trok 50.000 man op zijn hoogtepunt.” Aan het woord: Bart Moerman, lezer van persblog.be en redacteur bij de gazet De Gentenaar.
Het STAM wijdt een minitentoonstelling aan het 150-jarig bestaan van de Koninklijke Roeivereniging Club Gent (KRCG). Op de foto links zie je hoe het journaille in 1955 met gretigheid een roeiwedstrijd versloeg.

Aan het Koningin Astridpark – tussen Ferdinand Lousbergkaai en Ossenstraat – vond/ vindt tijdens het weekend een middeleeuws spektakel plaats. De hoofdattractie was/ is een lam aan het spit – een lust voor het oog. De aktiviteiten bestonden/ bestaan verder uit decoreren, vechten, wapens maken en zingen. Je kon/kan er gewoon naar kijken, of er ook over leren. De happening baadde/ baadt in een gezellig-familiale sfeer! Het initiatief kadert in het Sint-Jansfeest.Aan het Drongenplein was er op zaterdag een feestelijk gebeuren, inclusief muziekkapel. De eerste wekelijkse marktdag ging van start. En dit, op een vernieuwd plein, in het parkje en in de kapel. Deze Byzantijnse kapel, ter ere van Sint-Jozef, ligt bij de ingang van de Norbertijnenabdij. Het is tevens de grafkapel van pater Adolf Petit.Het gratis muziekfestival ‘Les Goûts de Gand‘ vond plaats op de site van de Sint-Baafsabdij en in het naastliggende Coyendanspark, en dit gedurende het voorlaatste weekend van juni.

Vrijdagmarkt op vrijdag – Laat het vrijdag zijn, en wat zie je op de Vrijdagmarkt? Markt!

Karel Lodewijk Ledeganckstraat – Twee huizen in art-nouveau van architect Jules Ledoux uit 1902-1903. De klokvormige dakvensters vangen de aandacht.
Grootkanonplein op vrijdag – Komt zowaar het toerisme opnieuw op gang?

Overal heeft de voetbalgekte toegeslagen. Ook in café L’Ambiance op de hoek van de Gentbruggestraat en de Waterkluiskaai bij de Zeeschelde.

Drongensesteenweg – Hoe twee waarnemers, los van elkaar, en ver uiteen in de tijd, zich kunnen laten inspireren door hetzelfde schijnbaar banale huizenblok, maar het zo brengen dat het bijzonder wordt. persblog.be in 2017 (hierboven) en Bea Lisa in 2021.
pic Bea Lisa

Hoek Sint-Michielsstraat en Poel – Cafe De Poel, ’s ochtends in de vroegte…
In onze vorige editie toonden we al enkele zomerbars, en zie, hier is er nog één. Lezer Didier Ysebaert bracht een foto van de tuin van zomerbar ‘The Church‘ in het Monasterium Poortackere aan de Oude Houtlei.
Vorig jaar gestart aan he Citadelpark, vlak aan de deur van het ICC, is zomerbar ‘Baracita dit jaar erg populair geworden… Het is een initiatief van Stefaan De Winter van ‘Die Verdammte Spielerei‘ 
en van Wim Van Hooydonck van volkscafé De Viking aan de Muide. Vorig jaar berichtten we er al over in deze rubriek
Zomerbars die we dit seizoen nog niet vermeldden in deze rubriek zijn, o.m. ‘Monterey‘ bij de kiosk in het Citadelpark (foto boven, uit 2019), ‘Gazon‘ aan de Warmoezeniersweg, Dit is in de richting van de ijsbaan Kristallijn langs de Schelde. ‘VEK Zomerbar: Fin d’Examen‘ aan de Zebrastraat, ‘The HideOut‘ aan de Nederkouter, aan de oever van de Leie…
Vorige donderdag signaleerden lezers Mieke Dewilde (pic boven), alsook Nico David (pic hiernaast) op facebook dat er zich een filmset bevond aan de Sint-Michielsbrug. Een koetsier met paard en volk gekleed als in de jaren “stillekes” figureerden er onder anderen.
Het deed denken aan de opnames van de film ‘Emperor’ in 2015, die uiteindelijk nooit de cinema’s heeft gehaald.
Ook in Oudburg werden paarden met kar opgemerkt. Hier, door Anita Hoste, beheerder van facebookgroep ‘de leutige smirop bende ..van Gent‘. Het was een verrukking om nog eens paardenkoetsen in de stad te zien, nadat de toeristische rondritten op natuurlijke paardenkracht eind vorig jaar werden afgeschaft. Bekijk onze video over het einde van paard en koets in Gent
Hoopoort – café restaurant Mosquito Coast

Er komen extra appartementen in Nieuw-Gent, m.n. in Berkhoutsheide, wat bij de Smaragdstraat, Kikvorsstraat en De Pintelaan ligt. Twee kavels worden voorzien. Eén ervan is thans bebouwd met garageboxen. Links op de foto zie je de toren van Upkot op het terrein van de Broeders van Liefde aan de Ebergiste De Deynestraat.
Op deze foto zie je de voortgang van het bouwproject aan de Foreestelaan. Dit is bij de Toemaattragel langsheen de Schelde, de Moutstraat en tegen Tussen-Bermen. Lees en bekijk onze serie over Gentse bouwprojecten: Gent, met haar veranderende skyline

Bij Sint-Jacobs – Prondelmarkt op vrijdag
Wandelen in de retail sector – Langemunt – winkel Sergent Major

Zij doen het weer: Freddy Jacobs en Gulzhaina Kydyrova staken een online programma van de Gentse Feesten in elkaar. 
Net zoals vorig jaar overigens. Hoewel: het was toen gestreamd. Voor dit jaar is daar geen geld voor. Jacobs’ organisatie wordt niet gesubsidieerd. Immers besliste het stadsbestuur vorig jaar om zelf een online platform te lanceren.
Bij-Sint-Jacobs – terras van café Afsnis op vorige zondag tijdens de Prondelmarkt.

Korenmarkt – De Post – winkelcentrum en hotel. Op vorige zondag werd er al vroeg ontbeten op het terras van Le Pain Quotidien.
Groentenmarkt – cuberdonkar – Bakkerij Himschoot 
Sint-Michielshelling – Film ‘Mijn vader is een saucisse‘ met Johan Heldenbergh en en Hilde De Baerdenmaker. De film ging in avant-première in cinema Sphinx. Het is een eerste Vlaamse cinemaproduktie na de COVID-19-beperkingen. Lees over oude cinema’s in Gent

Het kasteel Hanus, op het terrein van ziekenhuis Maria Middelares, werd door de bezetter tijdens WO II opgeëist en het ziekenhuis diende refuge te zoeken aan de Coupure Links, naar: ‘Toevlucht van Maria‘. Lees op deze blog over textielondernemer Fernand Hanus en zijn zuster Aline

Brouwerij Huyghe kondigt al een tijd aan dat ze een mini brouwerij en verbruikszaal in de maak hebben aan de Botermarkt.
We tellen in de stad al stadsbrouwerij Gruut aan de Rembert Dodoensdreef bij het Baudelopark.
Ons verhaal over ‘De glorie van de Veldstraat‘ weekte veel reacties los. Eén daarvan bestond uit een schattige foto van een bomma met haar kleinkind op wandel in de Veldstraat in 1956. Dat kleinkind was lezer Daniel De Baets.
Ook lezeres Francine Coussens bezorgde een foto, waarop zij vermoedelijk zelf op staat tussen haar ouders…En lezer Gaston Van de Woestyne bracht ‘Tearoom Fritz’ in herinnering, “waar een orkest speelde en de garçons witte handschoenen aan hadden! Als ik me niet vergis eigendom van Leonidas.” Zij het dat lezeres Bea Van Hecke wist dat het Daskalides was.
Groentenmarkt, Franse zuil – Vroege handelsbedrijvigheid op de derde zondag van de maand. Lees ook op deze blog: Minder gekende aspecten van de Groentenmarkt

x
Lees meer op deze blog:

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook