GENTSE ZOMER 2021 09 mei 2021  Deze zevende editie van deze rubriek heet ‘Terras’ en bevat: Bristol 404, burggraaf Hugo II, Toontje, Nieuw Gent, OLV ter Lazarie, vaccinatiecentrum Flanders Expo, fietskoeriers, terrasjes, Napoleon, Patersholfeesten 2019, Jules de Saint-Genoisstraat 1947, café Afsnis, meer

De Pintelaan – hoek Opvoedingstraat – Op natte terrasstoelen krijg je natte broekjes. Druilweer op zaterdagmiddag. Pech voor de horeca. Ook hier in Gantoise-supporterscafé ‘Smilies’.
Persoonlijk word ik hier ter redactie een beetje moe van het collectief geblaat “eindelijk weer op een terrasje… samen zijn”.
Bijbedenking. Zou dit kunnen, terrassen voor de hoereca aan de Zuid? 😀
Gevaarlijk precedent: een naaktkat aan het raam (in Desteldonkdorp) 😀

De cafébaas achter café ‘Afsnis’ Bij Sint-Jacobs, ‘Aap’ en ‘Giraf’ aan de Vlasmarkt alsook Bar Bricolage in de Chinastraat houdt er mee op. In een recente editie van deze rubriek brachten we het café nog in herinnering omdat het vijf jaar geleden was dat de film ‘Belgica’ van Felix Van Groeningen er werd opgenomen.
Lezer Jean Caufrier postte een oude foto uit 1947 van de winkel van zijn ouders in de Jules de Saint-Genoisstraat. In de weerspiegeling van de ruiten zie je stuk gebombardeerde huizen. In 1962 werd het huis afgebroken om de brug naar Ledeberg en Merelbeke aan te leggen. Lees op deze blog het verhaal van de bakkerij in de Doornakkerstraat
Over onze reeks ‘ Wat had Napoleon met Gent te maken?’ en meer in het bijzonder het artikel over het genootschap van Napoleonisten dat in Gent ontstond na de val van Napoleon zegt lezer Chris Bauwens dat ondanks de officiële opdoeking aan het laatste kwartaal van de 19de eeuw: “Hun genootschap is blijven bestaan en de leden of sympathisanten kwamen bijeen in een café , op de hoek van de Kortrijksesteenweg en de Charles de Kerchovelaan, rechtover café De Karper, dat recent in het nieuws kwam omdat het tot nightclub zal gerenoveerd worden.”
Nadat de Gentse Feesten voor de tweede maal afgelast werden, is dit nu ook het geval voor de Patersholfeesten.
Bekijk ons verslag van de laatste editie in 2019

Tolhuislaan – Berouw – Voorbereidingen op de heropening va de terrassen – pic Bea Lisa
Wandelen in de retail sector: Dok Noord – Action
Wandelen in de retail sector:  DendermondsesteenwegTom & co

Burggravenlaan – kruispunt Zwijnaardsesteenweg – Een stoet van fietskoeriers: Coolblue, huishoudelektronica.
Derbystraat – Flanders Expo – vaccinatiecentrum
Vorige maandag was de Premier op bezoek in Flanders Expo. De vaccinatiecampagne is nu goed op dreef.
Holstraat – Hoogstraat – Iemand al gehoord van het ‘Rycke gasthuis O.L.V. ter Lazarie‘? Dit was geen kliniek voor rijke gastjes die zich lazarus gezopen hadden, wel: een ziekenhuis voor melaatsen waar nu het Dominicanenklooster is. De prent is van het jaar 1147. (pic uitklikbaar)
Lees op deze blog over het Dominicanenklooster
Ook niet bekend met het ‘Sint-Maria hospitaal‘, huis voor arme zieke mannen? Dit was de functie die Het Pand aan Onderbergen had, alvorens het gebouw het (eerste) klooster van de Dominicanen werd. De prent is uit 1204. (pic uitklikbaar)
Lees op deze blog over de immorele bewoners van de Panden en over Het Pand in de Franse Tijd
Charles de Kerchovelaan – Oldtimer Renault R4
Bekijk ook op deze blog: Renault in de Gentse straten

Koningin Maria Hendrikaplein – Sint-Pietersstation – security van Securail
Henri Pirennelaan, Gentbrugge – Oldtimer VW t3. Bekijk op deze blog: VW in de Gentse straten
Afgelopen week brachten we onze fotoreportage opnieuw die we vijf jaar geleden maakten in Nieuw Gent. Lezeres Agnes Crispyn reageerde: “Als klein kind ging ik destijds naar de stedelijke meisjesschool op de Zwijnaardsesteenweg, de “mademoiselkesschool”. In mijn klas zaten verschillende meisjes die van de kant van de Steenakker kwamen. Wij noemden dat destijds de “blokhuizen”. We gingen met de klas regelmatig naar het Storyplein, wat voor een kind een serieuze wandeling was.
Aan de Zwijnaardsesteenweg was aan de halte van tram 5 een cinema de “Vox”. Bekijk de fotoreportage

Louis Van Houttestraat, Gentbrugge – ‘Toontje‘ doet aan sociaal werk en voorziet in tweedhandskledij.
Burggraaf Hugo II in de Bijloke
Godshuizenlaan – In de refter van de Bijloke: tombe van Hugo II Hij was burggraaf van Gent in Heer van Heusden. Hij stierf in 1232. De tombe lag begraven in het oude klooster van Nieuwen Bossche in Heusden. De begeleidende tekst bij de tombe zegt dat de tombe hier vreemd is in de Bijloke. Dit is niet helemaal waar. De nonnen van Nieuwen Bossche in Heusden komen voor in het ontstaansverhaal van de Bijloke. Een delegatie uit Lokeren hielp de Bijloke ontstaan en verhuisde vervolgens naar Heusden. Met de Beeldenstorm vluchtten ze opnieuw naar Gent en vestigden zich aan de Tweebruggenstraat. Lees hierover op deze blog

Lezer en fotograaf Nano Qnoys fotografeerde op de Korenmarkt een oldtimer Bristol 404 met een Zwitserse plaat. Hopelijk betaalde hij/zij de overeenstemmende LEZ-taks. Deze Engelse luxewagen werd gemaakt tussen 1953 en 1958. Een gelijkaardig model, de 405, werd geproduceerd van 1955 tot 1958. Bekijk veel meer oldtimers in Gentse straten

x
Lees meer op deze blog:

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook