GENTSE ZOMER 2021 08 april 2021  Deze derde editie van de nieuwe reeks ‘Gentse Zomer’ bevat opnieuw kleine nieuwsjes van overal uit Gent: Toerisme in eigen stad, Thomas Pips, Laurel & Hardy, Moca, dr. Hellebusch, Kleine Sikkel, Lourdes, Kasteel Slotendries, de “pomp” van Napoleon, Kasteel Crabbenburgh, Karnemelkbrug… 

Sint-Baafsplein, Lakenhalle en Belfort. De Schepen van toerisme bevordert toerisme in eigen stad. 🙂 (uitklikbaar)
Thomas Pips. De 50-plussers kennen het stripfiguurtje nog van “Het Volkske. Tijdens de ‘Tour de France’ gaf die krant dagelijks een speciale editie uit over die wielerronde. Daarin stond elke dag een strip waarin Thomas Pips afgebeeld was als een wielrenner. Ook moest ook een of meerdere “verborgen” muizen in de tekening worden gezocht…
We diepten hem nog eens op ter illustratie van het nieuws in de krant over “Veel fietsongelukken in Gent“.  (uitklikbaar)
Hier bruist het in normale tijden, als de Prondelmarkt op volle toeren draait…. Bij Sint-Jacobs – bistro & antiek Montparnasse
Laurel en Hardy in de vitrine van bistro & antiek Montparnasse

Baudelostraat – Moca: een koffiesalon,  vintagewinkel en kapsalon in één pand verenigd.
Bij Moca wachten ze vol ongeduld op jouw komst… 😉

Oudburg: huis heelmeester – Hier woonde heelmeester Hellebusch. Op de gevel van zijn huis stonden afbeeldingen die met zijn métier te maken hadden: anatomie en aderlating. Tot in de 19de eeuw was aderlating een “probaat” middel tegen zowat alle mogelijke kwalen !? pic: Waar is de Tijd?
Oudburg – gekostumeerde wandelaars – pic Tania De Mulder

Nederpolder, Kleine Sikkel – afbraak achtergebouw, opgravingen door archeologen, nieuwbouw kantoren… Archeologen zochten naar voorwerpen die de patriciërs nog zouden gebruikt hebben in de jaren 1200… De bewoners van dit gebouw behoorden tot de familie Vander Sickelen. Lees op deze blog.
Onze Lieve Vrouwdreef, Oostakker – Het was omtrent 1870 toen de adellijke bewoonster van kasteel Slotendries een kunstmatige rots wou laten aanleggen om er een aquarium in onder te brengen. De pastoor wou er ook een mariabeeld in plaatsen. Snel ging het gerucht dat er mirakuleuze genezingen plaats vonden. Vijf jaar later kwam Pieter De Rudder er bidden en werd op slag genezen van een beenkwaal die hij acht jaar eerder had opgelopen. Het hek was van de dam. Gelovigen stroomden toe. Er werd een kapel en later een basiliek gebouwd… Oostakker-Lourdes, het bedevaartsoord was vertrokken.
Het bedevaartsoord kreeg de naam van Lourdes, waar Bernadette Soubirous de heilige maagd had zien verschijnen.
Onze Lieve Vrouwdreef – Oostakker – Kasteel Slotendries is een classicistisch kasteel van circa 1800, temidden in een rechthoekig omwald park. Het zit achter gesloten poorten. Moet ik kloppen, want de bel doet het niet. 🙂
Slotendries… “Midden 19de eeuw bewoond door M.T.J. Thecla de Nedonchel die, door haar huwelijk met een afstammeling van de familie de Plotho markgravin de Courtebourne werd, stichteres van het aangrenzende bedevaartsoord van Onze-Lieve-Vrouw.”
Vleeshuisbrug – zicht op achterkant Jan Breydelstraat, Appelpleintje , Oude Vismijn… Dit (hedendaags) beeld straalt de oude tijd uit…
Zandberg – Het vertrouwde beeld van “de  pomp” of  fontein van Napoleon… Deze foto dateert van vorig jaar rond deze tijd.
Op deze recente foto is de fontein weg… voor herstelwerken – we presume. In een eerdere editie meldden we dat de fontein spoedig weer in werking zou worden gesteld.

Sint-Baafsplein – Sinds kort staat een bronzen voelmaquette aan de voet van de Sint-Baafskathedraal
Temidden van de nieuwbouwwerken op Dobbelslot fotografeerde Bea Lisa dit gezellige kinderspeelhoekje! Lees over de nieuwbouw aldaar

Zwijnaardsesteenweg, hoek met Elfjulistraat – Tegen de gevel van Frituur ’t Pleintje prijkt een oud reclamepaneel voor mayonaise.
Frituur t Pleintje: oud reclamepaneel voor sausen van Pauwels…

Eenbeekstraat, Destelbergen – De adel en de burgerij bleven in de 19de eeuw tijdens de winter in de stad wonen. Tijdens de zomer verbleven ze in hun buitengoed. Destelbergen was rijk bedeeld op dat vlak, onder andere met het Kasteel Crabbenburgh, temidden vele andere. – pic Waar is de tijd
Kasteel Crabbenburgh

Achterstraat, Sint-Amandsberg – Mini Cooper uit 1996 – Lees op deze blog over oldtimers in Gent
De Pintelaan – hoek Koolmeesstraat – Opel Rekord Coupé 1970s. Lees op deze blog over oldtimers in Gent

Steendam – restant van de verdwenen Karnemelkbrug, gelegen tussen het rondpunt aan St.-Jacobs en de Steendam. Didier Ysebaert signaleert ons dat er een sage aan verbonden is. Tot aan de Franse Tijd zag men elke middernacht aan de Karnemelkbrug een schim of een spook verschijnen. Juist om klokslag twaalf rees het op uit de Ottogracht, plaatste zich temidden van de brug en riep met heldere stem, tot driemaal toe: “Karnemelk, karnemelk, karnemelk. Ik heb mijn arme ziel vergeten, want ik heb meer water dan melk gemeten.” Daarna verdween het spook tot de volgende nacht.
Het was de geest van een overleden boerin die gekweld was omdat ze tijdens haar leven oneerlijk was geweest. Ze had teveel water gemengd met de melk! O wee, wat een les!

Sint-Pietersplein – De krijtcirkels gooien hoge ogen. Ofwel omdat de studenten zich er netjes aan de COVID-19-regels houden, ofwel sommigen helemaal niet. Vorige week berichtten we nog in deze rubriek dat de “oudjes” bezit hadden genomen van de cirkels.

De Engelse naam John of Guant zou een verbastering zijn van Jan van Gent. In 1340 werd hij in de Sint-Baafsabdij geboren. Hij was een zoon van de Engelse koning en zijn “Belgische” vrouw. Zij was doopmeter van Filips van Artevelde, zoon van Jacob. Uit: Waar is de tijd (pic uitklikbaar)

Toen we op dinsdagochtend ontwaakten, zagen we buiten een laagje sneeuw liggen op alles wat niet te warm was.

Ook overdag sloegen de “Aprilse grillen” nu en dan toe. Plotseling ontsproot een heuse sneeuwbui aan een laaghangende wolk. Hier: op de Grotesteenweg-Noord – parking Delhaize, langsheen R4/ Ringvaart. Ook woensdag idem dito…

In het jongste nummer van de nieuwsbrief van de Gentse Gidsen – GG Flits – ontbrak een bijdrage van persblog.be niet. Het ging over de verdwenen burcht in Wondelgem
 (uitklikbaar)

x
Lees meer op deze blog:

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook