GW 2022-2023 – 14

GENTSE WINTER 2022-2023 18 januari 2023 Dit is de veertiende editie – getiteld ‘GW 2022-2023 – 14.  De foto van Nano Qnoys toont de Oude Vismijn bij de Lieve en de Leie. We hebben het verder over kermis in 1980, de nieuwjaarsreceptie, ‘Het verhaal van Vlaanderen’ en dies meer.

STAD – Onze bijdrage over de derde aflevering van ‘Het verhaal van Vlaanderen‘ leverde op onze facebookpagina en op die van sommige groepen weer de nodige commentaren en commotie op.
Nu wou iemand weten waarom Brabanders en Limburgers niet aan bod kwamen in de derde aflevering. De kritikaster heeft natuurlijk wel een punt, omdat in de vorige uitzending wél over galliers uit die streken gesproken werd (Eburonen), daar waar er in de derde aflevering niets meer over dit deel van het grondgebied gezegd werd, enkel over de streek van het huidige Oost-, West en Frans-Vlaanderen. “De rest van het huidige Vlaanderen had een parallelle, andere maar even boeiende geschiedenis” zo formuleert een redacteur van De Gentenaar het.     
Alleen, door het feit dat onze contreien de naam gegeven hebben voor het latere geheel (‘Vlaanderen’), komen die uitgebreid aan bod in deze derde aflevering. Een andere opmerking: dat Amandus niet exclusief was voor onze contreien, is niet erg relevant. Of het nu Romeinen zijn of Amandus… ze worden genoemd ze als ze van grote betekenis waren voor de vorming van de kluit grond waarop wij vandaag gezeten zijn.
Op de foto: de contouren van het eerste graafschap

STAD – Telkens na de uitzending van ‘De geschiedenis van Vlaanderen’ heeft persblog.be een beschouwing op de blog gebracht. Na het eerste deel over de grafheuvels in Sint-Amandsberg, en na de uitzending over de Galliërs, over de Gallische hoeve in dezelfde gemeente. 
Intussen wordt zowel in de klassieke media als op facebook veel tamtam gemaakt over de reeks. We hadden het er al over in de vorige editie van deze rubriek.
Dat de reeks gesubsdieerd is (wat niet anders kon) door de Vlaamse Overheid hebben we tot hiertoe (nog) niet gemerkt aan de inhoud. We vinden het een leerrijke reeks. En om de woorden van Tom Waes (in ‘De Afspraak’ van twee dinsdagen geleden) te citeren: het gaat hier niet om Vlaamse identiteit, wel om geschiedenis op deze lap grond bij de Noordzee. [Dat de Minister-President dit ongelukkig in De Standaard heeft geponeerd als zijnde identiteit, twee weekends geleden, is allicht de zoveelste lapsus].
pic aw-ugent.be
Emile Braunplein, Stadshal – Francine Vernack over de nieuwjaarsreceptie van de Stad van vorige zondag: “Koud, winderig en een overrompeling van opeengepakte feestvierders. Hapjes en drankjes. Héél gezellig als je met een groepje bent, maar té druk voor mij…. Vlug enkele sfeerbeelden nemen. Op het einde ‘Klokke Roeland’ meezingen zal voor volgend jaar zijn!”
De twee afgelopen jaren was er geen publieke nieuwjaarsreceptie wegens Corona. – pic Francine vernack
pic Francine Vernack

Naar goede traditie – ook al gaat ze geen eeuwen terug 😉 – waren ook de strijkplanken weer present. Een aantal Gentenaars maakt zijn eigen toog en voorzien daarop zelf meegebrachte hapjes en drankjes. – pic Stad Gent
pic Francine Vernack

Sint-Pietersaalststraat – Lezer Willem Suys postte op facebook oude foto’s van het leven de wijk Sint-Pieters-Buiten. Dit is de wijk die aanleunt tegen het “Miljoenenkwartier“. De foto toont de Sint-Jozefschool voor meisjes in de jaren 1950.
STAD – Student fotografie Johan Tielemans maakte in de stad allerlei zwart-wit foto’s aan het eind van de jaren ’70 en begin de jaren ’80. We wijdden er al een aantal pagina’s aan op deze blog.
Zo bv. over bekende koppen van toen, over alledaagse stadsbeelden en over den uitgang van toen
Hier zie je enkele foto’s van hoe het er aan toe ging op de kermis in 1980.
pic Johan Tielemans
pic Johan Tielemans, 1980
Klein Turkije – Dat Keizer Karel in 1981 nog gespot werd op het terras van café ‘De Platte Beurs’ was ongezien en roept nog steeds verbijstering op.
Deze sjiekenbak uit “vergoane tijden” bevindt zich voor een venster in Sint-Amandsberg.
STADNano Qnoysvan wie we op deze blog al fotografisch werk toonden – maakte twee maandagen geleden mooie foto’s van witte zwanen op de Leie. Die zijn daar niet zo vaak te zien.
STAD – Lezer Marc Van Huffel pakte op facebook trots uit met zijn sweater-hooder.
Sint-Baafsplein – Twee zondagen geleden vond opnieuw ‘Speakers Corner‘ plaats. Ditmaal in het NTG. Op haar oproep ‘De Mooiste Nieuwjaarsgroet 2023 aan de Gentenaars’ ging Tania De Mulder gretig in. Ze bracht dichterlijke nieuwjaarswensen tijdens een “performance”. Lees en bekijk het gebeuren op haar facebookpagina.
Ook AVS was van de partij.

  • 'Gentse Zomer 2016'

Terug naar hoofdpagina

Naar Facebook