GENTSE WINTER 2020-2021 07 februari 2021  Deze negentiende editie – hier gepresenteerd als ‘Nr. 19’ – bevat … Ottergem? Hundelgem? Overpoortstraat. Honderdjarige. What’s in a street name?  Theater in oud-weeshuis. ‘dikketruiendag’ bij Romain (en meer). Sneeuw…

Iemand zich ooit al afgevraagd waarom er in Gent een Hundelgemsesteenweg en een Ottergemsesteenweg is? Steenwegen naar Zwijnaarde, Kortrijk, Drongen, Brugge, Antwerpen, Dendermonde, Brussel… Allemaal evident. Hundelgem? Ottergem? Quo vadis? Welja, de Hundelgemsesteenweg verwijst naar vergane glorie uit de antieke wereld. In Hundelgem, een deelgemeente van Zwalm, was een Romeinse nederzetting op de heirbaan tussen Velzeke bij Zottegem en Merelbeke, twee Romeinse bolwerken.
Wat er ooit zo interessant is geweest aan Ottergem, gehucht van Erpe-Mere, blijft een raadsel. Niettemin komt de naam voor in – dixit het terziele gegane gentblogt.be – “een charter van 1036, waarbij de Keizer Koenraad II de Sint-Pietersabdij te Gent in hare bezittingen bevestigt.” De Sint-Pietersabdij zou dan op dat moment behoord hebben tot het Heilig Roomse Rijk – van welke de westelijke grenzen nogal gefluctueerd hebben? Was Ottergem daar een soort grenspost bij het (West-) Frankische Rijk, en was het daarom zo belangrijk voor Gent? Totaal van de pot gerukt of niet. Het is zo maar een denkpiste. Toeval of niet: vanuit Ottergem vertrekt een Sint-Pietersstraat.

Overpoortstraat – Woensdagavond vond een ludiek-grimmige manifestatie plaats tegen COVID-19- maatregelen. Caféhouders hielden een leeg glas in de hand. Symbolisch genoeg.
Wie een beetje van slechte wil is, zou denken dat ze reclame maken voor ‘Tournée Minérale‘. 🙂
Deelnemer aan de aktie voor café Confrater

“Niet op de Afspraak” – Het was 1985. Of was het 1986? “En wat doet u voor het werk?” had ik Kris De Bruyne tijdens een receptie van een reclamebureau in Brussel gevraagd, nadat hij belangstelling voor mijn job had getoond. Hij schrok. Bekendheid is relatief. Een paar dagen later kreeg ik een single van hem over de post toegestuurd. Ik was jong, wou wat, maar wist niet veel.
Sindsdien reken ik zijn lied ‘Amsterdam‘ tot de top van de Nederlandstalige chansons.

Donderdag was Gentenaar Hubert Van Lysebetten jarig. Niet zomaar jarig, wel: 100 jaar. Een paar anekdotes… Hij werd bevrijd door het Russisch leger nadat hij gevangen werd genomen door de Duitsers. Hij schildert portretten en landschappen. Hij had met zijn vrouw een kapperszaak in de Overpoortstraat. De video is van Stad Gent.

Straatnaam-weetjes. De Gentse geschiedenis laat zich mooi aflezen in de straatnamen: Voldersstraat, Paddenhoek… “Volders hebben de twijfelachtige eer het grof geweven laken een betere structuur te bezorgen. Daartoe wordt het laken ondergedompeld in een mengkuip met urine en volaarde – en dan mag de volder daar een paar dagen blootvoets in staan dansen (paddelen).
Omdat de stof daarbij krimpt, wordt het laken nadien opgespannen op ramen.
Het vuilevoetenwerk werd later door een molen, mangel of kalande opgevangen: Kalandestraat (foto), Mageleinstraat.”
Uit: Geert Vandamme in HNB, tijdens de zomer van 2009

We wisten dat er perikelen waren met de nonnen van Sint-Coleta… maar hadden dit gerucht verder niet opgevolgd… Theaterschool Stijn Brouns trok eind 2019 weg uit de Sint-Coletakerk – ze had daar een soort huurovereenkomst – en vestigde zich in de kapel aan de Sint-Kwintensberg. Die kapel hoorde bij het weeshuis naast de deur, alwaar Joseph de Hemptinne (1822-1909) bestuurder was van een kosteloze jongensschool voor kansarmen: de Sint-Pietersschool.
Lees ook op deze blog: Familie de Hemptinne

Gratis: jezelf meten met mannequinbenen! We hebben deze foto gemaakt in betere tijden in de Huidevetterskaai: in augustus 2018 tijdens de rommelmarkt van Achterleie, Kongostraat tot en met de Ham.

Lees de facebook-praat” over het WZC Het Heiveld, ook bekend als ’t Hospieske, ooit een kraamkliniek. Anekdotes over vroegere bevallingen wisselen af met het reilen en zeilen van de huidige bewoners.

Dikke truiendag‘ voor Romain Aan het Romain Deconinckplein – tussen Sint-Pietersnieuwstraat en Walpoortstraat – zit nog steeds het standbeeld van Romain Deconinck. Hij laat al of niet toevallige passanten niet ongeïnspireerd. Als ’t koud is, slaat iemand een trui om zijn schouders. (foto maart 2017).

Tijdens de pandemie meet iemand hem een mondmasker aan. Iemand? Zou dit niet Filip Dauw van de Filmkes zijn?

Als iemand hem iets wil laten zeggen, zorgt dit voor een tekstballon op zijn borst. (foto april 2020). Weinigen weten dat het standbeeld ook nog een “stem” heeft gehad. In de beginperiode vertelde het beeld een “lolle.

Huishoudelijke mededelingen Soms zal de lezer die de facebookgroepen over Gent volgt, zien dat een nieuwsitem uit deze rubriek eerder aldaar werd geplaatst. Maar dit is bijlange niet het geval voor alle nieuwsitems… De Blogman

In een inham van de Martelaarslaan (rechts van Delhaize), bekend als ‘Cité Van Driessche‘ staat een huis dat “het oog bedriegt”. Met zijn lange gevelbreedte ziet het er oké uit, maar het is over die hele breedte slechts ca.2,5m diep. Het huis plakt tegen het huis van de buren van de hoofdlaan aan als een plak kaas. Die cité liep naar een intussen gedempte Leiearm.

Huidevetterskaai – Van Crombrugghe’s Genootschap – Er kwamen reacties op ons artikel ‘Lodewijk en Marie Lievevrouw-Coopman: bezeten door verhalen en toneel‘,
o.a. van Didier Ysebaert die een interieurfoto postte in facebookgroep ‘Dat és mijn Gent’.

Wist je dat… Het Damberd café zich situeert in het historische gebouw ‘Huize Scaec‘. Ja, schaak. Het was ooit het clubhuis van een schaakclub, nadat die moest vertrekken uit café De Hazewind. Ja, naast het Hazewindstraatje. Ontdek ons artikel over de historische gebouwen op de Korenmarkt
Voor de aardigheid voegde lezer Wim Thienpont in facebookgroep ‘Dat és mijn Gent’ daar de oudste foto van Huis Scaec aan toe, eentje uit 1847!

De aquariumgrot in het Citadelpark:  restanten van de kazematten Bastion 5 van toenmalige Hollandse Citadel. Was een attractie tijdens de Expo 1913 … waar aquariums stonden! De info is van Didier Ysebaert in facebookgroep ‘Mijn Gent vroeger en nu’. Een beetje verderop in het park, boven op de heuvel, bevindt zich de toegang tot de bunker. Lees en bekijk in dit verband een oudere editie van deze dubbelrubriek ‘Gentse Winter/ Gentse Zomer’.

2016 aan de Heuvelpoort: oldtimer uit de jaren 1920: een ‘Alvis’. Zo maar… zonder dat er een défilé was. Lees alles over oldtimers in Gent

Nog meer sloop-, bouwwerven en projecten. In januari toonden we de bouwwoede in Gent in drie verhalen, foto’s en video’s. En nog blijven we nieuwe werven ontdekken. Hier een addendum. Lees en bekijk, incl. de compilatievideo onderaan de blogpagina

Waar is de goeie “ouwe” tijd naartoe? Hier: de boekenbeurs op de Ajuinlei op een zondagochtend in 2017

Zondagochtend – Gents tuintje in de sneeuw

Zondagochtend – Gentse straat in de sneeuw

x

Lees meer op deze blog:

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook