GENTSE WINTER 2020-2021 28 januari 2021  Deze zeventiende editie heet ‘Eu ma ee viskes gebakken’ en bevat:  Gentse spreuken waarin ‘vis’ voorkomt, het dak van ‘Armand Pien’, het Spellekenspark, kasteel in Destelbergen, gebouwcomplexen achter het station, Sint-Bernadettewijk, oude gazetten en oude boeken, en veel meer.

Het door heel de wereld reizend muziekstuk ‘Thin Air‘ is vanop het dak van de VolkssterrenwachtArmand Pien‘ aan de Gezusters Lovelingstraat opgevoerd. Mooie nachtelijke panoramische beelden zijn het resultaat. En dit, door het duo ART’uur. De bedoeling: solidariteit onder de cultuurmakers bevorderen. Muziekfestivals liggen al bijna een jaar stil wegens COVID-19. Bron: VRT NWS



Het’ Spellekenspark‘ aan de Westveldstraat in Sint-Amandsberg omhelst de gebouwen van ‘bibliotheek Westveld’ en ‘poppentheater Pedrolino’.

Het verhaal over de scheve torenspits van de Sint-Martinuskerk alias “Ekkergemkerk” gaat als volgt, volgens wikipedia: “Zij die iets weten over deze kerk vertellen dat de architect zelfmoord heeft gepleegd door zich van de toren te werpen. Hij kreeg de toren niet recht. Hoogstwaarschijnlijk is dat een legende zoals die ook ontstond voor de kerk van Verchin in Frankrijk om deze eigenaardigheid te illustreren. Een verhaal dat de scheve torenspits moet verklaren is het leveren door de abt van de Sint-Baafsabdij in Gent van balken die onvoldoende gedroogd waren. Ze werden gebruikt voor de herstelling van de toren zodat de constructie bij het drogen van het hout krom trok, onder druk van de overheersende westenwinden. Een ander verhaal spreekt over een groot onweer en een blikseminslag op de toren.” – pic Arne Depreitere
Op een postkaart uit de collectie van Albert Sugg is het duidelijk te zien: op de rechterkant van de Sint-Martinuskerk – godbetert “Ekkergemkerk” – staat een hexagram, een teken van de vrijmetselarij. Je kan de witte lijn tegenwoordig nauwelijks nog zien. Alleszins is ze beter zichtbaar op een oude zwart-wit foto.
Ook op de Sint-Annakerk is een hexagram aangebracht. Lees op deze blog: Er zit een schandmerk op de Sint-Annakerk

De ontdekkingen rond nieuwbouwcomplexen in de stad houden niet op. Lezeres Bea Lisa signaleerde er ook eentje tussen de Coupure Links en de Pieter Colpaertsteeg. Bij een strookje aan de Coupure dat tegenwoordig Elsa Guyssenspad heet.
Op Eclips TV – een tv-zender voor 50-plussers – was de hele week een Gents misdaadauteur te zien in het avondlijke programma ‘Aan het juiste adres’, in het gezelschap van acteurs en o.l.v. presentator Michel Follet.
Na zijn pensionering als prof fysica aan Ugent schrijft Robert Vandenberghe alias Bert Bergs thrillers die zich in Gent afspelen. Zijn nieuwste: ‘Uit balans; chantage en moord in Gent’.
De zender vind je op Telenet (nr. 51) en Proximus (nr. 90). Het bewuste programma wordt elke avond uitgezonden met dezelfde gasten. De thema’s variëren. Lees op deze blog over zijn thriller ‘KOPIEKAT

De kastelensite van Destelbergen bestaat uit een ensemble van de kastelen Te Lande, Crabbenburg, Ter Meren, Succa en Notax met hun bijhorende parken. Op de foto zie je Notax vanuit de Alfons Braeckmanlaan, Sint-Amandsberg.
Uit Inventaris Onroerend Erfgoed: “In oorsprong zou de site met omgrachting opklimmen tot de vroege middeleeuwen. Ook de naam ‘Notax’ wijst op de vroegmiddeleeuwse oorsprong. Vermelding van de heren van Notax sinds begin 13de eeuw. Deze familie bezat met zekerheid in begin 14de eeuw het hof en leen te Destelbergen. De heerlijkheid Notax was een leengoed van de Sint-Pietersabdij met 58 achterlenen, een eigen baljuw en leenhof. Het belang van de heren van Notax bleek ook uit het feit dat zij sinds 1313 beschikten over een eigen kapel gebouwd aan de parochiekerk van Destelbergen. Na afschaffing van de heerlijkheid in 1794 werd het kasteel herhaaldelijk verkocht.”
Lees meer op deze blog over de kastelen van Zwijnaarde

Ook in de bredere stationsbuurt verandert de skyline van Gent. Achter het station – achter de Sint-Denijslaan – staat haast verborgen een grote residentie ‘Vina Bovypark‘.

Verderop bij het kruispunt met de Valentin Vaerwyckweg werd een Upkot neergepoot. (Eén bij de vele in Gent)

Voorts staat er de imposante sporthal van HoGent. Wie er al even niet gepasseerd is, herkent het niet meer.

Neem daarbij nog de nieuwe tunnel tussen Sint-Denijslaan en Koningin Fabiolaan, de Timitegtunnel. Zowel de Upkot als de tunnel werden genoemd naar de Filipijnse gast die in 1913 overleed in het Filipijns dorp in het Citadelpark tijdens de Wereldtentoonstelling. Lees ook op deze blog: Tocht achter het station

Het veertig jaar oude gebouw van de ‘Royal belge‘ of de ‘Axa‘ aan de Kortrijksesteenweg werd midden 2019 gesloopt. Intussen rijst een nieuwbouw uit de grond geschikt voor met 38 assistentieflats en 18 appartementen. Lees ook op deze blog: Gent, met haar veranderende skyline – Deel II

Burggravenlaan met zicht op de Prinses Clementinalaan en in de verte het Sint-Pietersstation, onder een dreigend wolkendek.

Groentenmarkt/ Kortemunt: in het historisch pand uit 1784 zullen na de ambachtelijke ‘Würst’ binnenkort ambachtelijke kroketten verkocht worden. Eertijds werden er lederwaren verkocht in het pand. Würst opende er eind 2019 en sloot midden 2020.
Würst, origineel een formule van Jeroen Meus, opende tijdens de zomer 2016 aan de Verlorenkost, veranderde daarna van eigenaar en ging vervolgens dicht. Lees ook op deze blog: De groeten van de Groentenmarkt & de Pensmarkt

Vanaf 17 februari brengt VRT.NU een tweeluik over de rebellerende schrijver Johan Anthierens die impact had op de opinie in Vlaanderen middels de tv en de geschreven pers. Ontdek nu al wat zijn impact op Gent was middels zijn satirisch blad ‘De Zwijger‘.
Lees op deze blog: Gentenaars in het blad dat geen blad voor de mond nam

Sint-Bernadettestraat, Sint-Amandsberg – De sociale woonwijk wordt in de zomer van volgend jaar afgebroken. Het betreft een kleine tweehonderd huizen in de zgn. tuinwijk. Die kwam er in 1923 op initiatief van de toenmalige ‘Gentse Maatschappij voor Goedkope Woningen’. Sinds het voorjaar 2019 werden deze woningen nationaal bekend als sociale “schimmelwoningen” bij uitstek, nadat ze werden aangeklaagd in het tv-journaal. Lees meer over bijzondere straten in Sint-Amandsberg

Valkeniersstraat, mobiele vishandel – Gensche begrippen, bevattende ‘vis’:
Visserij, bij de Gentenaars beter gekend als ‘rommelwater’/ ‘ t es kluutvis/ iene veur vurte vis uitmoake/ goa noar huis, eu ma ee viskes gebakkenUit: MWB

Fanny Cocriamont postte, via een vriendin, op facebookgroep ‘Gent by picture‘ een pracht van een foto met zicht op de Capitole aan het Graaf van Vlaanderenplein vanop de 5de verdieping van Shopping Zuid.

Een krantenman kan al eens lyrisch worden als een oude gazet wordt opgediept uit een vergeten doos, of zoals recent in het geval van HLN: vanonder de plankenvloer van de te openen krokettenbar aan de Kortemunt/ Groentenmarkt. Daaronder lag een krant van Het Laatste Nieuws uit 1935.
Een paar jaar geleden vonden we – eigenlijk kregen we ze gewoon van een handelaar – de krant ‘Gazette van Gent‘ van 17 april 1898.

Toen aan de Sint-Pietersnieuwstraat de oude drukkerij van dagblad Vooruit nog niet Upkot heette maar Backstay, hing aldaar aan de muur een cover van die krant van 13 april 1934 waarop de het nieuws stond van de diefstal van de ‘Rechtvaardige Rechters’.

Ten huize van persblog.be bezit men ook stokoude boeken, waaronder een aantal in Gent gedrukt zijn. Zo bv.: 1. Leergang der Fransche Taal voor Vlaamsche Katholieke scholen (J. Pira; 1892; pocket, 95p; Gent: A. Siffer, Hoogpoort, Gent) – 2. Mechelschen Catechismus ten gebruike van het middelbaar onderwijs (H. Lambrecht; 1885; pocket, 394p; C. Poelman, Hoogpoort, Gent) – 3.  Christelijke Onderwijzingen of sermonen (B. Matthys; 1870; Pocket, 428p; Boekdrukkerij H. Vander Schelden, Gent) – 4. Getyden van Maria (geen datum van publicatie; Kleine pocket, 504p; Drukkerij Van AD, Van Der Meersch, Gent-Appelbrug) Ons oudste boek dateert van 1825…

x

Lees meer op deze blog:

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook