GENTSE WINTER 2020-2021 03 januari 2021  Deze veertiende editie heet ‘Goeste’ en bevat o.m.: Goeste in 2021, Theater-cabaret Goeste, Onderstraat, Stadhuis, Cordoba in ’t Patershol, VW en stoom aan de Oude Dokken, meer…

Nieuwjaarsboodschap uit de Stokerijstraat – pic Bea Lisa

Kerstboodschap van een migrantenvrouw en een prinses, door actrice Carine Stevens van Theater Cabaret Goeste.


xOnderstraat – Aan- en verkoop van antiek- en winkelgalerij van Deneef en Goemaere.
Kirsten Goemaere is een artieste.
Corduwaniersstraat, Patershol – Gedicht ‘Cordoba’ (uitklikbaar). Tussen de Plotersgracht en de Kraanlei, werkten de corduwaniers in de gelijknamige straat. Het waren schoenmakers die er met – uit het Spaanse Cordoba ingevoerde – delicaat schapen- en geitenleder werkten.
Lees op deze blog: Het Patershol – Straks de feesten, maar de historie?

Uit: facebookgroep ‘Gent- oud en heden‘. 
Marcel Vanderhaeghen postte een oude foto uit 1847 van het stadhuis. De kijkrichting is naar de Hoogpoort. Links ligt de Botermarkt. Uiterst rechts bemerkt men dat de huizenrij doorloopt, daar waar nu de opening is voor de Belfortstraat, eerder de Borluutstraat genoemd. Wat evenzeer opvalt, is dat de stadhuispui niet inde Hoogpoort staat maar om de hoek, in de Botermarkt. Dit had met Napoleon te maken.

VW bus t3 aan Dok Zuid. Bekijk ook op deze blog: Oldtimers in ons artikeloverzicht

Uit facebookgroep ‘Gent by picture‘. Didier Ysebaert postte er foto’s van de stoomkraaan van Cockerill die bij de Oude Dokken werd gezet als ornament en als geschiedenismarkeerder.
 Lees ook op deze blog: Stoom aan de Coupure werd bier en fitness

Uit facebookgroep ‘Citadel Centrale‘. (uitklikbaar) “De betonnen vlakte naast ’t Kuipke gaat er uit. In de plaats komen planten en reliëf. Het wordt een extra stukje groen voor de buurt.  

Opmerkelijk: door de hoogteverschillen kan het regenwater van de omliggende gebouwen rustig indringen in de bodem. Zo wordt het hele park beter beschermd tegen droogte.”
’t Kuipke ligt aan Eugène Felixdreef in het Citadelpark. Lees ook op deze blog: Kijk je ogen uit in het Citadelpark

Jacques Goddyn zette op facebookpagina ‘Gent .. foto’s / filmkes‘ een prent over een lantaaraansteker in 1892. Het is duidelijk dat het tafereel de Kouter voorstelt. Wij plaatsten er nog eentje bij uit 1897. Je ziet het Koophandelsplein. De prenten zijn een nieuwjaarswens van deze beroepscategorie.
Lantaarnaanstekers deden hun profijt met de uitvinding van een “gloeikousje” dat een waakvlam kon brandende houden. Er was helemaal geen aansteker meer nodig zodra gaslantaarns werden gebruikt. De toevoer voor alle lantaarns werd dan centraal via een kraantje geregeld. In 1903 is elektriciteit beschikbaar in de stad. We schreven er al over in een editie van Gentse Zomer.

Onderstraat – Woning met houten winkelpui uit de 19de eeuw. 
Lees ook op deze blog: Begijnengracht – ooit winkelstraat

→  Dezelfde winkel in 2003. Hij stond toen nog niet leeg – pic Vlaamse Gemeenschap
Oud en grijs en afgedaan? Zeker niet! Jean Paul Van Bendegem (VUB, Ugent) expliceert en illustreert zeven inzichten in zijn kleurrijkste taal. Zo bv.: “Iedereen zou eigenlijk twee maal drie relaties moeten gehad hebben om de ware te kunnen vinden!” Lees het op deze blog

Lezeres Bea Lisa op haar facebookpagina 
over de Jonkvrouw Mattestraat: graffiti. Deze straat ligt in de buurt van het Ingelandgat en de Zwarte Zusterstraat.
Lees ook op deze blog: Ingelandgat: Jozef Guislain en Jean-Baptiste Van Goethem

Uit: Het Nieuwsblad. Via facebookgroep ‘Ons Gent, vroeger en nu‘ kwamen we erachter: Mariakerkenaar Ben Vijle (32) maakte een Legoversie van de Korenmarkt. Links van de Sint-Niklaaskerk zie je Klein Turkije
Kikvorsstraat – bij August Vermeylenstraat – Moeizaam steekt deze bejaarde dame de weg over, zoals we met zijn allen moeizaam 2020 overgestoken zijn. Op weg naar een betere toekomst. Laten we hopen

x

Lees meer op deze blog:

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook