GENTSE ZOMER 2020 12 mei 2020  ‘Straatje zonder einde is de titel van deze zesde editie, van deze rubriek ‘Gentse Zomer 2020’. De COVID-19-crisis lijkt een straatje zonder einde, ondanks “(o)ma-dag” en “winkel-D-dag”.

Corneel van het Bureel – eerder te zien in Tierenteyn

Corneel van het Bureel vanuit het Straatje zonder einde, zijstraatje van de Langemunt. U weze gewaarschuwd: “Iedere maand wordt de wortel voorgehouden en schuiven we een maandje verder. Wacht maar, als je niet goed oplet komt er nog een tweede COVID-19-golf, en mogelijk nog een derde. Voor je het weet is dit het straatje zonder einde. Zelfs de uitdrukking – die vooral in ‘t sted wordt gebruikt – “met alle Chinezen, maar niet met den dezen” lijkt niet opgewassen tegen het virus. “We gaan er gedurende langere tijd mee moeten leren leven” klinkt het nu. “Het gaat niet zomaar over”.

Vrt-ombudsman Tim P. kwam even in De Zevende Dag rechtzetten wat ook de Blogman zwaar was opgevallen: dat redacteurs van de vrt uitgaan van de levenstijl van de gegoede burger in hun beeld over de realiteit. “Corona? Ga dan maar lekker gezellig in de tuin bij de kinderen en hun trampoline en ga pootje baden aan de boord van je zwembad, cocktail in de hand. Over inkomstenvervanging en reserves op de bank hoef je je geen zorgen te maken. Wij van het vrt-journaal krijgen toch immers ook een rijkelijk vast loon – whatever happens – en we moeten zeker ook niet vrezen om ontslagen te worden. Wij weten niet wat het betekent een minimum uitkering te krijgen, in een appartementje vol ruziënde kinderen te leven… Jij toch ook niet?

Straatje zonder einde – zijstraat Langemunt

Enkele weken geleden verwonderde De Tijd-collega – Isabel A. – zich publiekelijk tijdens De Afspraak over het feit dat 1 op de 10 Belgen moeite heeft om de maand rond te komen, en drie op tien er niet in slaagt om zonder steun twee maanden door te komen in deze crisis. “Laat die cijfers eens goed doordringen” zei ze gewichtig. Het leek op de ontdekking van de straat door iemand die in een ivoren toren woont. Ongemerkt slaat het resultaat van het vorige beleid samen met de levensduurte een wig in de samenleving.

Straatje zonder einde

Vanaf maandag mag je het winkelende, maar niet het krinkelende ding zijn. De klerenmagazijnen gaan open! Die bloes die al zo lang ontbrak in je kleerkast, ga die nu maar vlug halen. Sta in de file, laat je als een robot binnen een beveiligd parcours bestieren en keer met lege portemonnee snel huiswaarts. Er werden maatregelen genomen…

Langemunt heropening winkels 11 mei

Veldstraat – kant Korenmarkt heropening winkels 11 mei

Spaartstraat’ staat er op de bushalte bij de Spaarstraat, zijstraat van de Blaisantvest aan de kant van de Gasmeterlaan. Hoe gek is die ‘t’ niet… Is iemand begonnen met de straatnaam te vervoegen? Ik Spaarstraat, jij Spaartstraat, enz… Het is niet zomaar een straatnaam. Ooit is daar de werking van de 19e eeuwse volksliberaal François Laurent gestart. De straatnaam verwijst naar de deugd van het sparen, die Laurent bij elkeen aanmoedigde. Niet in het minst: het schoolsparen.  Hij is het die later een pleinnaam voor zijn rekening kreeg. Lees op deze blog: Professoren Andries, Fredericq, Callier en Laurent

Blaisantvest – tramhalte Spaartstraat

Geuzenberg – Vogelenzang – Hotel en assistentiewoningen. Voorheen stond hier de textielfabriek van Voortman of de NV Texas, Er is op een paar jaar tijd veel veranderd. Ook het laatste fabriekdeel is gesloopt.

Afgebroken – pic mei 2017
Geuzenberg – Vogelenzang – Nu: hotel en assistentiewoningen – voorheen fabriek Voortman, NVTexas

Lambert Queteletstraat – rechts Frans Rensstraat – zijstraat Tolhuislaan. Hij was een befaamde statisticus, socioloog, wis- en sterrenkundige, in Gent geboren in 1796. Hamburgerrestaurant Ellis op de Korenmarkt was zijn geboortehuis.

Geboortehuis Quetelet nu – Ellis gourmet burger
Lambert Queteletstraat – zijstraat Frans Rensstraat – zijstraat Tolhuislaan

Tolhuislaan, kant Neuseplein. In de straat waar straks een nieuwe laag asfalt komt, vonden ook stevige dakwerken plaats. Pic camion Steven Messiaen, Sebastien Blomme

Tolhuislaan – werken – Steven Messiaen
Tolhuislaan – werken – Sebastien Blomme

We berichtten er hier als eerste over in een eerdere editie van deze rubriekToen het nieuws doorbrak over de afschaffing van de echte Feesten besloot Freddy Jacobs, bestuurder van de vzw Mezzos, in actie te schieten. Intussen overtuigde hij 141 deelnemers waaronder 41 bands om mee te doen aan zijn Gentse Feesten 2020 online. Hij haalde met dit nieuws Het Nieuwsblad.

Gentse Feesten online

Jozef Van Crombrugghestraat – Straat genoemd naar een burgemeester tijdens de Belgische onafhankelijkheid. Hij was het een eerste maal van 1826 tot 1836. Hij hoorde bij de tegenstanders van de nieuwe staat. Hij was orangist. “Het politieke orangisme stond heel sterk in Gent. Dit was vooral te danken aan Hippolyte Metdepenningen, die er gedurende anderhalf decennium het publieke boegbeeld van was. Achter de schermen domineerden Joseph Van Crombrugghe, Charles d’Hane Steenhuyse en Charles Manilius, met de steun van de vrijmetselaarsloge Le Septentrion en de burgerlijke club Société La Concordede gemeentepolitiek de facto.” Bron: pdf Liberaal Archief. Na zijn dood werd in 1857 het Van Crombrugghe’s Genootschap opgericht.

Jozef Van Crombrugghestraat

Jozef of Joseph Van Crombrugghe – door schilder Joseph Paelinck – STAM

Hoogpoort-Nederpolder – Evenementenhal in wording. Welke parel verbergt de poort die maar heel nu en dan open en snel weer dicht gaat? Het klooster van de Zusters Kindsheid Jesu zou in bezit zijn van de firma Duvel-Moortgat. Er wordt al enkele jaren achter gesloten deuren in gewerkt. Het is de tweede maal dat we een glimp opvangen door een open- en dichtzwaaiende poort. De eerste keer was in het najaar van 2016.

Nederpolder – voormalig klooster van de Zusters van Kindsheid Jesu – pic sept 2016

Nederpolder – pic mei 2020

Interieur voor verkoop – pic VD William

Traphal – pic VD William

Eén jaar geleden, op 9 mei 2019, werd de Jean Ray/John Flanders-biografie voorgesteld in AMSAB-ISG aan de Bagattenstraat. De biografie is van de hand van Geert Vandamme, co-stichter van de Gentse Geesten en maker van de blog over Gentse stadsgeschiedenis Gandavum2.

Karel van Keymeulen en Geert Vandamme bij de boekpresentatie in Amsab – Bagattenstraat

Cine Mangiare komt je nu in je tuin bedienen met film en etentje. Daar waar het initiatief zich in normale tijden ontplooit in de tuin van het bedrijfje aan – voorheen Hoogpoort – thans de Jacobijnenstraat.

Cine Mangiare – voorheen in Hoogpoort

Ciné Mangiare – thans Jacobijnenstraat

Achterstraat, Sint-Amandsberg – We wisten dat er een Turk-Fiat bestaat, namelijk: een Fiat die onder licentie in Turkije wordt geassembleerd. Fiat’s rolden ook in andere landen van de band als: Lada, Seat, Zastava, Polski Fiat… Maar nu ontdekken we dat er ook een Turk-BMW bestaat! 😀
Een lege Sint-Niklaasstraat – zij het dan met een verlaten tram – is ook geen alledaags zicht. In de regel komt uit tram 1 in die straat constant volk uitgespoten.
Doordat er weinig of geen volk op de been is, heb je vergezichten in het centrum die je voorheen enkel slechts ‘s ochtends vroeg of ‘s avonds laat had. Nu kan je op klaarlichte dag kijken van de Sint-Baafskathedraal tot aan het voormalige Hof van Fiennes bij de Sint-Michielsbrug.
Schepenhuisstraat en Hoogpoort met flank stadhuis.

x
Lees meer op deze blog:

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook