Faits divers uit de GF tijdens de jaren van Walter De Buck


header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

EVENT/ STAD 19 juli 2024De eerste decennia van de “nieuwe” Gentse Feesten (vanaf het “tijdperk” Walter De Buck) werden in de marge van het GF-programma vaak spontaan de gekste dingen gedaan. Bekijk onze fotocollage mét uitleg.

Het sprong er vaak uit… het kon soms niet zot genoeg.

Bij de start in 1970 werd op de feestenaffiche uitgebreid naar Karel Waeri verwezen. De hele affiche ademde deze 19e eeuwse volkszanger, die een schat aan volksliedjes heeft achtergelaten, en waar ooit Walter De Buck, en nu nog Wim Claeys, en anderen, quasi oeverloos uit kunnen putten voor hun optredens. – pic expo Trefpunt
De Raad van Bestuur van ‘Trefpunt’ in 1985. Guido De Leeuw zit rechts
Een oude affiche voor GF bij Trefpunt. Avondlijk zicht op het gebouw van Trefpunt…
Naast de “over all” affiche voor de GF, heeft elk plein zijn eigen affiche…
Walter De Buckplein (voorheen ‘Bij Sint-Jacobs) – huidige ‘Trefpunt’
In 1971 – het tweede officiële jaar van Walter De Buck’s GF aan het Trefpunt bij Sint-Jacobs – nodigt men de Gentse nieuwkomers uit om deel te nemen aan het feestenprogramma.
Het werd een onverhoopt succes. “Enkele honderden Turken, Marokkanen, Algerijnen, en enkele Afrikanen dansten met elkaar en de Gentenaars op de uitbundige muziek.”
Uit: Expo 50j Trefpunt (in 2019 in Triodos bank
De eerlijkheid gebied te zeggen dat dit succes nooit meer geëvenaard is. In tegendeel, de participatie van nieuwe Gentenaars is steeds erg miniem gebleken.
– pic expo Trefpunt
Doorbraak voor Trefpunt: Baudelopark komt er bij in 1997.Er komt daar een volwaardig podium met een eigen programmatie. Het wordt vooral een plek voor dans en circus. De ‘Spiegeltent’ doet er dienst voor allerlei. Ook voor de debatten van Eric Goeman. Ook voor beginnend muzikaal talent…
De ‘Spiegeltent

Vergeten we ook niet de introductie van het iconische decor van de ‘Scala van Milaan‘, gemaakt naar aanleiding van 25 jaar Gentse Feesten – in 1995. Dit decor heeft ondertussen heel Europa rondgereisd. Het decor is net zo iconisch geworden voor de Gentse Feesten als de ‘Spiegeltent’, die evenzeer de wereld rondgaat.

1990. Ineens kwam Guido Claus – broer van… – met zijn vrouw Motte op de proppen om publiekelijk te trouwen. Het huwelijksfeest werd geïntegreerd in de Gentse Feesten.
Motte hield het café ‘Hotsy Totsy Jazz Club‘ aan de Hoogstraat open. Een artistiek café waar o.m. Hugo Claus en Jan Hoet het mooie weer kwamen maken. Veel later runde Motte het ‘Geuzenhuis’ aan de Kantienberg.
Er was een tijd – in de jaren ’90/’00 – dat zanger Raymond van het Groenewoud steevast de GF afsloot met een concert bij ‘Trefpunt’. Hij was een vaste waarde.
In 1989 lanceerde de krant ‘Het Volk’ een merkwaardige GF-affiche, onder de titel ‘ik lees zoals ik feest’. Tot op vandaag begrijpt men niet wat de onderliggende boodschap was van die affiche. Zelfs de “bovenliggende” boodschap begrijpt men niet 😀
Walter De Buck en Guido De Leeuw. Beide mannen zouden de feesten bij ‘Trefpunt’ – het centrum en bakermat van de “nieuwe” GF – decennialang dragen.
Walter overleed in 2014. Guido ging met pensioen in 2019. Op de foto zie je hen ergens in de jaren ’70.
In het jaar van zijn pensionering organiseerde Guido bij Triodos bank een expositie over ’50 jaar Trefpunt‘.

Deze pittige verschijning heeft op zijn onnavolgbare manier bijgedragen tot onder meer het succes van de nieuwe Gentse Feesten*. Hij was l’artiste-pur met zijn mondmuziekske, castagnetten en zelfgebouwde instrumenten.
Zijn naam: Camille Félix D’Hongrie… beter bekend als ‘Don Camillo
Reeds vanaf de eerste Gentse Feesten in 1969 is ‘Don Camillo’ van de partij.
Noteer dat in 1969 al de “nieuwe” GF plaats vonden maar die nog officieus waren. Pas in 1970 zou Trefpunt officiële toelating aanvragen.
Meer over Don Camillo op deze blog

In 1985 stond hij zijn “roman” ‘Tarzan is nen blieke’ te signeren, en dit 18 uren per dag, gedurende tien dagen. Die “roman” stelde niets voor. Twee nietjes volstonden om die in te binden. 15.000 exemplaren werden overhandigd aan het publiek. De signeersessie werd geflankeerd door een discodeuntje. Op de fotdo staat hij in 1984 een petitie te houden die voor de Amerikaanse president zou bestemd zijn.
Zijn naam was Gust Buysse en zijn bijnaam ‘Guust de wortelschreper‘. Die bijnaam kreeg hij na 1978 toen hij tijdens de GF dag en nacht wortels stond te schrepen voor een wereldrecord.
Begin de jaren 1980 zorgde hij telkens weer voor één of ander gek record tijdens de feesten.
Meer over Guust op deze blog 

Wilfried Morbée, die vanaf de jaren ’60 als krachtpatser en circusartiest optrad onder de artiestennaam ‘John Massis‘, deed tijdens de GF in de jaren ’80 vaak ook zijn duit in het zakje.
Hij plooide ijzeren staven met zijn tanden, trok trams met zijn tanden… zoals hier op de Kouter, en dergelijke krachtpatserij meer… Hij overleed in 1988.
Meer over John Massis op deze blog

Wie het hele jaar door fratsen op straat uithaalde – en dus zeker ook tijdens de GF – was “Zotte Frans“. Hij stond bekend voor zijn provocerende uitlatingen en dito gedragingen, vooral op de Korenmarkt. Een getuige: “We hebben Frans vanalles weten doen… zelfs kakken op de capot van flikkenwagens.” Op de foto zie je hem tijdens de GF in 1984. Zijn échte naam: Frans Pollet.
Meer over “Zotte Frans” op deze blog 

 

Ook dit jaar brengt persblog.be weer een “live” blog waarin, vanaf de eerste  vrijdag tot de laatste zondag,  dagelijks foto’s en commentaren over de Feesten worden gebundeld in omgekeerde chronologie, ofte van recent naar ouder. Hier vind je de pagina van de live blog 2024.
Met regelmaat zal de pagina via facebook onder de aandacht worden gehouden.

 

Bekijk ook op deze blog: 

De Feestenweek 2024- “LIVE”

Een historische blik op de Feesten

STAD – Commissaris schreef aan burgemeester: beknot Trefpunt!

Wat we misten op de Feesten

Terug naar hoofdpagina

Naar Facebook

Lees ook op deze blog:

EVENT – ARTIKELOVERZICHT 2022-2023-2024
STAD – ARTIKELOVERZICHT 2022-2023-2024