GZ 2023 – 08

GENTSE ZOMER 2023 – ARTIKELOVERZICHT

De foto is van Gert Defever

GENTSE ZOMER 2023 16 mei 2023 Dit is de achtste editie – getiteld ‘GZ 2023 – 08’. Met als onderwerpen, o.a.: Josepha Goethalsstraat, Vrijdagmarkt, Nieuwevaart, Kartuizerlaan, Godshuizenlaan, Academiestraat en veel meer 

Godshuizenlaan – In het STAM opende een nieuwe expo rond de volgende ‘vierkante kilometer’ die historica Tina De Gendt onder de loep nam. Het betreft dit keer: Ledeberg.
Tina onderzoekt systematisch de vierkante kms van de STAM-luchtfoto-vloer, die betrekking hebben op de rand van de stad. Ze gaat er op ontdekkingsreis en sprokkelt er verhalen van de bewoners.
De expo is gratis en loopt nog tot volgend jaar. Lees ook op deze blog: Tina De Gendt over de Rabotwijk in het STAM


x


Nieuwevaart – ‘Anglo Belgian Corporation’ – kortweg ‘ABC’ – kocht het Manchestergebouw achter haar eigen bedrijf (aan de Wiedauwkaai) en achter Vynckier (aan de Nieuwevaart).
Dit gebouw staat al lang leeg. Het was een deel van een groot industrieel complex: ‘Usines Cotonnières de Belgique‘, die er als eerste gevestigd was op de Wondelgemse meersen, vandaar de bijnaam “Grasfabriek” ofte “Gèsfabrieke“.
Het bedrijf ‘De Buck-Van der Waerden’ lag aan de oorsprong, in 1827. Later kwam een overname  door ‘Parmentier van Hoegaerden’. “In 1898 wordt de fabriek een filiaal van de Usines Cotonnières Gand-Zele-Tubize NV, later: de Usines Cotonnières de Belgique.
De site groeit uit tot een gigantisch complex met zowel een spinnerij als een weverij, en een tijdlang ook een blekerij, ververij en drukkerij.” Dixit ‘Industriemuseum‘. 
Naderhand werden onderdelen van die fabriek opgedeeld in ‘Vynckier’, ‘ABB’…
Lees meer op deze blog over de Gèsfabrieke  
Wiedauwkaai – ‘ABC‘ maakt al meer dan een eeuw motoren. “Negen industriële investeerders, onder wie Rudolf Diesel, richtten ‘ABC’ in 1912 op.” Bron 
Het ging toen over scheepsmotoren.
De meeste binnenschepen werden in de tijd getrokken door mensen of paarden.
‘ABC’ maakt al een tijd ook motoren voor bio-brandstoffen, en meer recent ook voor waterstof.
‘ABC’ leverde motoren voor het Belgische onderzoeksschip Belgica
De oorspronkelijke bedrijfssite was gigantisch. Later werd ze opgedeeld. Ze werd in de voksmond  “Grasfabriek” genoemd. Deze gouache is bewaard gebleven dankzij de steun van de ‘Koning Boudewijnstichting’.

Josepha Goethalsstraat, Sint-Amandsberg – Ze kreeg een straat in het Westveld, deze laatste grootjuffer van het Groot-Begijnhof. Ze overleed al twintig jaar geleden. Het laatste begijntje ter wereld stierf tien jaar geleden op 92-jarige leeftijd in Kortijk. Haar naam: Marcella Pattyn. We vermelddenhaar reeds in een eerdere editie  

VOLK – Eén van de (nog steeds) meest gevoelige gerechtelijke zaken in Gent, is er één uit een relatief ver verleden. De molestering van een familie uit Sint-Amandsberg door Freddy Horion en zijn trawant in de zomer van 1979. De advocaat van Horion – zijn trawant is overleden – gesteund door het ‘Europees Hof voor de Rechten van de Mens’ – is van mening dat de misdadiger een vooruitzicht moet krijgen op een mogelijke vrijlating. Nu eindigt Horion’s straf officieel op de datum “9.999”. Dit kregen we te zien op vrt nws op woensdag. De reacties die we lazen op facebook waren in de regel heftig. In Gent ligt de zaak Horion nog altijd zeer gevoelig. Als verwanten van slachtoffers niet graag de dader op vrije voeten zien, dan is in deze zaak gelijk héél Gent mede-verwant met de betreurde familie Steyaert. 
Lees ook op deze blog: Daders maken ook hun geliefden tot slachtoffer
(pic uitklikbaar)

Lieven Bauwensplein, bij François Laurentplein – Kijk naar het gebouw achter het standbeeld van Lieven BauwensHuis ‘Nagel & Esders’, kleermakers… Hoe veel mooier was dat toen ten aanzien van het huidige appartementblok? pic via Luc Bohez
Appartementsgebouw achter Lieven Bauwens met monddoek (ten tijde van de protesten tegen de besparingen op Cultuur door de Vlaamse Gemeenschap (2019), vlak voor COVID-19, o ironie! )
Kartuizerlaan – zicht op Heilig Kerstkerk ofte Seleskest. Voor wie het zich afvraagt: nee, de ‘Seleskestfeesten‘ en rommelmarkt gaan ook dit jaar niet door.

Meulesteedsesteenweg – Muidepoort – Buurtfeest en rommelmarkt ‘Muide Meulestede’
Bekijk ons verslag op deze blog
Ambiance op het terras van ‘Café M’ bij CC Meulestede
Ferdinand Lousbergskaai – Rommelmarkt op zaterdag. – pics Francine Vernack

Academiestraat – Brandweerstraat – Sint-Margrietstraat – ‘Project Academie‘: wonen in een historische omgeving – pic Bea De Vos
Keizer Karelstraat – bij de Oude Beestenmarkt – Het vroegere Belgacom, deels afgebroken, deels gestript, zou een woontoren moeten worden. Maar wanneer?

Gemeenteplein, Sint-Denijs-Westrem – Het voormalige gemeentehuis – thans dienstencentrum – dateert van 1895 en is van architect Hendrik Geirnaert. pic Gert Defever Lees op deze blog over het oude Sint-Denijs-Westrem
Sleepstraat – ‘Café Volkshuis‘ is een leuke trefplaats, open  tot in de late uurtjes
Gillis Coppinsstraat, zijstraat Sleepstraat – Dit hoekhuis loopt tot aan de Sleepstraat. Het pand is allicht ouder dan de vroeg 18de eeuw.

Kapittelstraat – Hoofdkerkstraat – “(…) vanaf dit najaar wordt de binnenkoer van de vroegere lagere school ‘Klein Sint-Bavo’, op de hoek van de Kapittelstraat en de Hoofdkerkstraat, toegankelijk voor iedereen die een moment van verpozing zoekt in de schaduw van de kathedraal.” Dixit Het Nieuwsblad
Aan dit historische ‘Sint-Baafshuis’ werd in 2021 nog flink gerestaureerd.
Kraanlei – bij de Zuivelbrugstraat – zicht op Groot Vleeshuis met er boventorend de Sint-Michielskerk
Vrijdagmarkt – Bemerk het karretje van PostNL
Vrijdagmarkt – De handelsmarkt op vorige vrijdag… Bekijk op deze blog een vroegere  marktdag op de Vrijdagmarkt

Meulesteedsesteenweg, Muide – Deze antieke Peugeot 301 werd gebouwd tussen 1932 en 1936. Hij staat op een achterkoer. De eigenaar vertelde ons dat er een nieuw laagje verf op moet. Met dit doel was de kap er af genomen…
Eikstraat, Oostakker – Het nooddorp voor gevluchte Oekraïers is klaar. Er zijn nu al 50 containers aangekocht. Er komen nog eens 150 containers bij. Vlaanderen betaalt het nooddorp. Ze zullen later hergebruikt worden als studentenwoning. Deze info is afkomstig van ‘vrt.nws‘  

Admiraaldreef, Destelbergen – Een boomhut met glasramen


x


Coyendanspark, Machariuswijk – Aanstaande zaterdag, 20 mei 2023, vindt ‘Les Goûts de Gand‘ plaats. Het is een gratis stadsfestival dat al aan zijn 16e editie toe is.
Wasstraat, Dampoortwijk – Volgende zaterdag 20 mei 2023 vindt een rommelmarkt plaats, tegelijk met een tweedehandsmarkt voor fietsen.

Korenmarkt – Vanaf woensdag 17 mei 2023 tot en met zondag 21 mei 2023 vindt ‘Gent Smaakt‘ plaats. Dit is een openlucht culinair festival dat van de Korenmarkt uitdijt naar Klein Turkije, het Goudenleeuwplein, de Poeljemarkt en de Stadshal. 
Bekijk de editie van vorig jaar op de blog
Jos Verdegemstraat, Sint-Amandsberg – Op aanstaande zondag 21 mei 2023 zal er een rommelmarkt plaats vinden, samen met een braderie.

x


  • 'Gentse Zomer 2016'

Terug naar hoofdpagina

Naar Facebook