GZ 2023 – 05

GENTSE ZOMER 2023 25 april 2023 Dit is de vijfde editie – getiteld ‘GZ 2023 – 05’. Met als onderwerpen, o.a.: ‘De 48 uur van rond Sint Jacobs’, buurtcircusfestival ‘Planeet Malem’, ‘Les goûts de Gand’, Hulde aan Pierre De Geyter, méér…

Minnemeers 9 – Lezeres Bibiane Verlynde signaleerde ons dat er hulde wordt gebracht aan Pierre De Geyter, Gentenaar en componist van het lied ‘De Interantionale’, en dit aan zijn standbeeld in de tuin van het ‘Industriemuseum‘ op zondag 30 april 2023 om 16u30. Op 1 mei vindt zoals altijd, tijdens de ochtend tot de middag, de 1-mei-optocht plaats,met aankomst op de Vrijdagmarkt. 
Lees over De Geyter op deze blog
Bekijk een 1-mei-stoet op deze blog.
Bij Sint-Jacobs – Walter De Buckplein – De handelszaken, cafés en restaurants rond Sint Jacobs slaan op 27, 28 en 29 april 2023 opnieuw de handen ineen voor een nieuwe editie van
De 48 uur van rond Sint Jacobs’. “Verwacht je aan goedgevulde goodiebags, late night shopping, muziek, een drankje en een gigantische give-away.” Zo luidt de boodschap van de organisatoren in Schoonvlaams. Onze foto uit 2016

Dapperheidstraat, Malem – Op 29 april 2023, vanaf 17u30, moet je in Malem zijn voor het buurtcircusfestival ‘Planeet Malem‘. Op het programma dixit de organisatoren: “Geniet van lokaal en internationaal circustalent, een spannende eenwielerkoers onder de kerktoren, uitdagende workshops, een expo van maquettes van vroegere en toekomstige buurtwinkels in Malem, een flinke dosis humor van radiomakers Tim en Kelly en een gevarieerd honger- en dorststillend aanbod”. – pic Circusplaneet
Coydenspark, buurt Sint-Baafsabdij – Op zaterdagnamiddag 20 mei 2023 kan je genieten van ‘Les goûts de Gand‘, een evenement van ‘De Centrale’ en ‘Herberg Macharius’. Het gratis stadsfestival, in zijn 16de editie, brengt een muzikaal programma in en rond het Coyendanspark. (pic uitklikbaar)
Heiveldstraat 350, Sint- Amandsberg – Op zaterdag 3 juni ‘2023, vanaf 18u, wordt bij ‘Poppentheater Pedrolino‘, de poppenvoorstelling ‘De leeuw van Keizer Karel met de Stroppendragers‘ gehouden.
Het initiatief komt van ‘Gilde van de Stroppendragers vzw’. Inschrijven
Bekijk op deze blog een optocht van de Stroppendragers tijdens de laatste ‘Gentse Feesten’.
VOLK – Jean-Pierre Lippens, Gents’ artist, stelde een collectie collages samen onder de noemer ‘Dierenlatijn‘. Bezoek op afspraak: 16espoire@gmail.com
van 23 april tot 25 juni 2023, tussen 14u en 18u

Meulesteedsesteenweg – Sociaal restaurant ‘Café M‘ fungeert sinds korte tijd als vervangplek voor het sociaal restaurant ’t Oud Postje‘. Het ligt een paar honderd meter verder in de richting van de Sint-Antonius-Abtkerk.
‘Café M’ op donderdag
Sint-Pietersnieuwstraat – ‘Viernulvier‘ was gastheer/vrouw voor ‘De 40 uur van Studio Brussel‘ op vorige vrijdag en zaterdag.
‘Viernulvier’, het vroegere ‘Kunstencentrum Vooruit’
Kortemunt 3 – Als extra illustratie voor ons artikel over dit gebouw, tussen Korenmarkt en Groentenmarkt, vonden we een mooie interieurfoto van de huidige zaak: ‘Chapeluur‘. Voorheen werden tinartikelen verkocht, zat er een bandagewinkel en ook even ‘Würst’. Lees ‘Kortemunt 3: van tinproducten naar kroketten‘.
Kortemunt 3 – pic Chapeluur

Botermarkt – Hoogpoort – Belfortstraat – Vlakbij het Stadhuis stond dit exemplaar van ‘Cadillac Fleetwood series‘, c.q. ‘Eldorado Brougham’ uit 1957 te pronken, samen met zijn baasje en zijn bazinnetje die in het huwelijksbootje gingen stappen. 😉 Bekijk op deze blog méér oldtimers in Gentse straten
Vlasmarkt – In 2019 viel ons oog op een een kersvers huwelijk waarbij de bruid en bruidegom zich in een ‘Pontiac Firebird‘ naar het Stadhuis haastten. De auto dateert van einde jaren 1960.

Botermarkt – Emile Braunplein – Gezeten op een bankje bij de Lakenhalle en onder het Belfort, was stadsgids “Dille” vrijdagmiddag schijnbaar aan het picknicken geslagen.
Karel Lodewijk Ledeganckstraat – Op vorige zondag ging het helemaal over dieren… Op de agenda: ‘Erfgoeddag’ met als thema ‘Beestig’.  Het initiatief liep over geheel Vlaanderen. In Gent vond je o.a. ‘Digitale dieren‘ bij Liberas vzw. Maar ook het échte levend erfgoed: de dierenrijkdom van de Bourgoyen. En ook een uitzonderlijk kelderbezoek: ‘Collectiecentrum GUM‘ – pic UGent patrimonium
Kris Garrein in de kelder van het ‘GUM’ – pic Stéphanie Staïesse
GUM-kelder – pic VD William

Kasteeldreef, Mariakerke – Met een programma boordevol muziek, markten en animatie gaf ’t Zomerlief vorige weekend, naar jaarlijkse gewoonte het startschot voor het stadskermissenseizoen.
Op zondag vond de rommelmarkt en de platenbeurs plaats.
Rommelmarkt ’t Zomerlief vorige zondag
Een dag eerder, op zaterdag, barstte de hel  los in de sfeertent door het muzikale programma. Hier: ‘Quinten & Sander’. – pic Sailor Projects Fotografie
Hundelgemsesteenweg, Ledeberg – De dansgroep ‘Amare Chercena’ bracht traditionele Romadansen op het festival ‘Ledeleute’ in het LDC ‘De Knoop’, in Ledeberg, op zaterdag. 
– pic Eric Hulsens.

Antwerpsesteenweg, Sint-Amandsberg – Op zaterdag vond de ‘Lentekriebels’ rommelmarkt plaats… ondanks de lentebuien. Dit: bij het WZC Heiveld.
pics WZC Heiveld–

Emile Braunplein, “The Green” – Dolce far niente op vrijdagnamiddag. Bekijk op deze blog hoe het plein er vroeger uitzag.
Vrijdagmarkt – Het ‘Toreke‘, waar al heel lang het ‘Poëziecentrum‘ huist, zal allicht door de Stad verkocht worden. Het Poëziecentrum moet dan verhuizen, alleen weet ze nog niet waarheen.
‘VisitGent: “Het 15de-eeuwse Toreken was het gildehuis van de huidevetters.” Vandaag zou je die vaklui leerlooiers noemen. “Halfweg het torentje hangt de marktklok, op de spits houdt de meermin Melusine de wind haar spiegel voor.”
Belfortstraat – ‘Edel Rot‘, met wijn, bier en “comforteten” in huis, kwam al een poos geleden in de plaats van ‘Huize Colette‘, een koffiehuis.

Zandberg – Zoals aangegeven in een vorige editie van deze rubriek is de waterfontein – c.q. “Pomp van Napoleon” in ere en in functie hersteld. Er komt weer water uit de twee monden, elk één aan weerszijden van de zuil.
Op de top van de zuil: de adelaar verwijst naar Napoleon

Sint-Baafsplein – Aardig wat toeristen op vrijdagnamiddag.

STAD – Naar aanleiding van ons artikel ‘De Bargie – Voorloper van de trein tussen Gent en Brugge‘ ontvingen we twee oude foto’s van de barge met vracht uit het begin van de vorige eeuw. – – pic René Desclée, via Ronald Geirnaert
Beide foto’s zijn genomen in Langerbrugge in 1910 . . – pic via Ronald Geirnaert

BLOG – De jongste nieuwsbrief van de ‘Gentse Gidsen‘ bevat drie thema’s uit persblog.be
Kastelen en villa’s in Mariakerke, “Replica” afgebroken Gentse kerk staat in Woluwe en Maeterlinck in zijn jeugdige Gentse jaren.

  • 'Gentse Zomer 2016'

Terug naar hoofdpagina

Naar Facebook