GENTSE ZOMER 2020 22 september 2020  “Het is weer voorbij die mooie zomer” is de titel van de tweeëntwintigste editie van deze rubriek ‘Gentse Zomer 2020’. 

Vooruit – Sint-Pietersnieuwstraat – Die van het Kunstencentrum Vooruit zijn “not amused” met de beslissing om de socialistische partij te herdopen tot ‘Vooruit’ – ook al kan de partij die naam natuurlijk claimen om historische redenen. Any way, er is lijdzaam verzet zoals blijkt uit deze foto van 
Bart Vandesompele
En toen was aan de Pilorijnstraat – bij de Antwerpsesteenweg – het gebouw van ‘Dossche Sport‘ ineens weg… (foto mei 2019)
foetsie…

Kammerstraat – Vrijdagmarkt – Groenten- en fruithandel Fruitco heeft een reuzenpompoen in de aanbieding. Waar is de tijd dat het (eerste) tv-journaal van VTM Nieuws (in 1989) over de prijs van de tomaten ging 😉
Antwerpenplein – Naast restaurant De Dampoort – nieuwe Pittazaak: Pitta Malatya
Kapiteinstraat, Wondelgem – Het Lievekanaal. De foto is van Didier Ysebaert in facebookgroep ‘Dat és mijn Gent‘. Lees ook op deze blog: De Lieve en de Rabotten

Het zal nooit meer zijn gelijk vroeger‘ schreven we op 29 juni 2019 in onze blog, waarbij we de vergelijking maakten van de nieuwe wijk aan de Foreestelaan – buurt Moutstraat bij de Schelde – en Tussen-Bermen, oude wijk met werkmanshuisjes die tegen het bouwwerf staat. Toen nog gescheiden door een berm waarop groenvoorziening. Nu nog enkel door middel van een metalen poort – die open dreigt te gaan waarna het oude Tussen-Bermen een in- en uitstroom wordt voor de nieuwe wijk.
De bewoners zijn niet opgetogen… Niettemin werd in 2016 al beslist om de straat als doorsteek van een fietsroute te benoemen.
Tussen-Bermen staat in de spie gevormd door een junctie in de spoorlijn naar Antwerpen enerzijds, en anderzijds die naar Brussel. Dit, tussen Burggravenlaan en de Ottergemsesteenweg.
Vorige zaterdag was er de onthulling van het vernieuwde beeld van het “Rode meisje” ofte “Loreleie“. Ze kwam op haar definitieve plek op de Slachthuisbrug bij zwembad van Eyck. Dankzij sponsors komt ze in het brons. Kunstenaar is Johan Meirlaen. Lees meer over de Loreleie op deze blog.
Duivelsteen – Geraard de Duivelstraat – pop-bar. De foto is van VD William; facebookgroepbeheeder ‘Dat és mijn Gent‘. 
Lees meer over het Duivelsteen op deze blog
Wim Provoost in facebookgroep ‘Gent by picture‘: Opnieuw werd er een muurschilderij gemaakt voor het Van Eyck-jaar 2020/20121. Met het kunstwerk ‘La Sonate du Canal’. Op de achtergevel van de Handelsbeurs.

Gert Lefever bracht deze foto op Instagram en facebook. De woning ligt aan de Krijgslaan en is te koop. Het is een karaktervolle interbellum villa met vele authentieke elementen in “het Miljoenenkwartier“.
Haspelstraat, Pierkespark, Brugse Poort – koffiehuis Trafiek – zicht vanuit de Kringwinkel

Meerdere artikels uit persblog.be kregen opnieuw een eervolle vermelding in de jongste nieuwsbrief van de Gentse Gidsen.Het academisch jaar werd vorige vrijdag geopend. Ongelijk vorige jaren werd geen traditionele stoet der togati gehouden. Bekijk onze video van vorig jaar. Vanaf nu kan de – door COVI19 – geteisterde Overpoortstraat opnieuw herleven. Zo dachten we. Op de eerste uitgangsavond – maandagavond – kwam er al flink wat kritiek. De politie sloot de straat af. De foto is ouder en van Dirk Claus
Er is nu ook een pop-up restaurant in de kerk en binnentuin van het hotel Monasterium Poortackere in de Oude Houtlei: The Church. De foto is van hln.be

Gebroeders van Eyckstraat – Het voorraam van deze woning is beschilderd met het Lam Gods

Voorheen was daar een raambeschildering met Luc De Vos en Walter De Buck

Frans Ackermanstraat – achterkant Keizer Karelstraat – De kapel van ‘Maison Lousbergs‘ ofte de Hemptinne, gebouwd in opdracht van katoenfabrikant Ferdinand Lousbergs
Na zijn dood in 1858 ging de woning naar industrieel Joseph de Hemptinne die het huis laat uitbreiden met een neogotisch bijgebouw voor het personeel en een huiskapel.

Achilles Heyndrickxlaan – brug over Schelde – zicht op Stropkaai – nieuwe voetgangersbrug en fietsersbrug, de ‘Louisa D’Havébrug‘ werd ingehuldigd. We delen de kritiek van lezeres Martine Watteeuw in facebookgroep ‘Dat és mijn Gent‘:
“Momentum gemist om dezelfde brug ook een afrit te geven naar Bourgondische wijk. Jammer voor de toch zo’n 3000 (fietsende) bewoners”. Van haar politieke naamgenoot kreeg Martine al een bericht: dat er naar een oplossing gezocht wordt om de “Bourgondische wijk” bereikbaar te maken vanaf de andere oever.

Reginald Warnefordstraat 102, Sint-Amandsberg – Deze gevel vermeldt ‘Katwalk’:  de verzamelnaam voor een onafhankelijke journaliste, fotografe en interieurarchitecte alsook nog ontwerpster van haar gelijknamige collectie. Een mondvol en een quasi onmogelijke combinatie.
Leer meer over de Reginald Warnefordstraat op deze blog

In de Wondelgemstraat speelde café Bentos lang de rol van plek waar de bewoners van de vroegere sociale woontorens konden “buurten”. Toen de Blogman (maker van deze blog) begin de jaren 2000 ook zelf op zondagochtend kwam om te aperitieven, tekende hij diverse cafégangers uit die tijd. Tina De Gendt, historica, heeft deze tekeningen opgeborgen in het archief van het STAM.
Lees meer over de Rabotwijk op deze blog.

De astronomische herfst begint op vandaag dinsdag 22 september 2020 om 15.31 uur. persblog.be zal deze rubriek ‘Gentse Zomer’ voortzetten in ‘Gentse Winter’ – waarmee we traditioneel ‘lente’ en ‘herfst’ overslaan. 🙂
Het is weer voorbij die mooie zomer

x
Lees meer op deze blog:

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook