GW 2022-2023 – 04

GENTSE WINTER 2022-2023 21 oktober 2022 In deze vierde editie – getiteld ‘GW 2022-2023 – 04’ – hebben we het o.a. over: begraafplaatsen, alledaagse Halloween, kunst in Borluut, kunst over Citadelpark, lezersreacties op onze artikels…

Palinghuizen, Westerbegraafplaats – Medewerkster Bea De Vos maakte tijdens een van haar recente wandelingen deze mooie foto van een ‘kindje met tekstbanderol’. Het beeld werd gemaakt door Geo Verbanck in 1919.
Maak kennis met meerdere begraafplaatsen in Gent: ‘Boeketje begraafplaatsen
Bekijk een verslag over de Westerbegraafplaats

pic Bea De Vos

Citadelpark – Een kunstenaarscollectief palmde twee weken de Floraliënhal in. Ze veruiterlijkten een belevingswereld die misschien voor inspiratie zorgt voor de nieuwe inrichting van de halle en van het ICC. Deze creatie van een dooie krokodil in  het park is een beetje Halloween. Meer hierover bij Stad Gent  – pic Tania De Mulder
Hondelee, Zwijnaarde – Lieflijk langgestrekte hoeve
Jean Béthunestraat, Sint-Amandsberg – Tien woningen rond een gemeenschappelijke tuin van wat ooit champignonkwekerij ‘Mycelia’ was, is een nieuw cohousingproject geworden.
Meer over het project

Elfjulistraat, buurt UZ – Een beeldje met verrekijker speurt vanaf het raamkozijn de overkant van de straat af. Gelukkig kijkt het beeldje niet naar dit… een bouwval die iets verderop ligt in de straat.

Oude HoutleiHoogstraat – Ons artikel over ‘Hotsy Totsy‘ ontlokte Marc Hoet een ontboezeming over dit mooie café, vol geschiedenis. “Een heel belangrijk stuk van mijn jeugd en een vat vol emoties! Soms ga ik er nog heen, vlij me neer in éên van de met stof overtrokken zitbanken, sluit mijn ogen en dwaal af naar een ver verleden in de drukte van een bijzonder gepeupel, dichte rook van cigaren en cigaretten en een verdwaalde pijp opgefluisterd door jazz onder het goedkeurend oog van o.a. Mohamed Ali, Alcapone en andere reeds lang vergeten wereldsterren……De Sumo op de deur is er nog steeds ‘portier’. Bedankt Guido en Motte voor deze prachtige zaak in een even mooie tijd. Guido houdt er nog steeds een oogje in het zeil.”
Kleine Gentstraat, Sint-Denijs-Westerem – “Kunstwandeling in het wondermooie park van kasteel Borluut: meer dan 50 werken in perfecte harmonie met de omringende natuur….Heerlijk! ‘Ik probeer kunst te maken waar je blij van wordt’ zei een van de artiesten, en ja, wij werden er vrolijk van!” Dixit medewerkster Francine Vernack op haar facebookpagina. Ontdek het oude Sint-Denijs-Westrem op deze blog – pic Francine Vernack

Stormvogelstraat, Overmeers – Ze werden de afgelopen maanden almaar meer populair: de miniatuur bibliotheekkastjes in de wijken. We telden er al meer dan een dozijn.
Stormvogelstraat – Steltloperstraat, Overmeers – Afgelopen zondag vond hier een garageverkoop plaats. De opkomst was matig. Hiermee is het rommelmarktseizoen nu allicht helemaal voorbij.
VOLK – Mocht frietenbakster Elga (met haar frituur aan de Zuidstationstraat) nog leven, dan zou ze op 16 oktober 100 jaar geweest zijn! Lees haar verhaal  – pic Jambers
Het verhaal over Elga ontlokte bij lezer Dominique Vander Cruyssen een post in facebookgroep ‘Gent by picture‘. Daarin bracht ze foto’s van de tevens overleden dochter van Elga: Suzanne, die ze goed gekend heeft.
Steendam – Nieuwpoort – Ons verhaal ‘Kroostrijk gezin maakt brouwerij groot‘, hetzij brouwerij Excelsior, bracht Werner Bockstaele ertoe om twee foto’s te bezorgen die refereren naar de oprichters van de brouwerij: de gebroeders Vander Stricht. Eenmaal betreft het een familiegraf. Andermaal betreft het een plakkaat in de vorm van een laagreliëf gemaakt door Geo Verbanck.
De Pintelaan – Het stuk grond waar voorheen de drankencentrale stond – lees op deze blog: Gluren bij de buren – De Pintelaan – veranderde blijkbaar van naam: Esplanade Oscar Van de Voorde. De man was een Gents architect. Hij ontwierp o.a. de Bank van de Arbeid aan de Volderstraat, waar sogent thans huist.
Sint-Pietersnieuwstraat – Aan de ingang van ‘Kunstencentrum Vooruit’ of ‘Viernulvier’ werd vorige vrijdag een straatverkoop van vinylplaten door ‘Music Mania – Record Shop‘ georganiseerd.
Simon de Mirabellostraat – hoek Rabotstraat – Het vroegere café René. Deze prachtige foto is van Peter Van Schuylenbergh. De foto straalt iets dreigends, iets dramatisch uit… Een mooi beeld om het komende ‘Halloween’ te illustreren.
STADOns artikel over de heilige Livinus ofte Sint-Lieven leidde bij lezers naar de vraag over zijn beeltenis: vanwaar die tang in zijn hand met een tong ertussen?
Het STAM geeft het anwtoord: “De heilige Livinus wordt door heidenen aangevallen die hem met een tang de tong uit zijn mond rukken. Een man met de tang geeft de tong van Livinus aan zijn hond. Engelen brengen vanuit de hemel een lauwerkrans en een martelaarstak voor Livinus. Twee grotere engelen verdrijven de boeven met bliksemschichten. De gravure is gemaakt naar het schilderij van P.P. Rubens dat zich bevindt in het Koninklijk museum voor Schone Kunsten te Brussel. Het schilderij was een altaarstuk bestemd voor de Jezuitenkerk te Gent.”
De gravure (STAM) is van Cornelis Van Caukercken
Ook liep Livinus of Lieven, na zijn onthoofding door heidenen, nog met zijn hoofd onder zijn arm naar huis om daar te sterven. Ook dit is
Halloween-achtig en zelfs voor de gelovigen er een beetje over.  – pic thuisinhoutem.be
STAD – “Kersverse stadsgidsen Gent in het stijlvolle kader van de troonzaal van het stadhuis onder het goedkeurende oog van schepen van toerisme…” schrijft Evy Tortelboom op Linkedin. “Allemaal klaar om er als stadsgids Gent in te vliegen.”
Sint-Baafskouterstraat, Sint-Amandsberg – Ons artikel ‘Een kwalijke herinnering in Sint-Amandsberg…‘ waarin we het schandaal over de giftbelt in de vroegere volkstuin van Sint-Amandsberg aan de kaak stellen, ontlokte reacties. Eén ervan kwam van een lezer die zijn ouders gelukkig geen nadelige gevolgen hebben gehad van het nuttigen van groenten uit de eigen tuin vlakbij het vroegere stort.
Een andere getuigenis is er een van een man die er, samen met zijn vrouw, erg ziek van geworden is.
pic Roger Van den Bulcke
Lezer Renaat Daem bracht een belangrijke nuance aan in facebookgroep ‘Gent in oude foto’s en afbeeldingen‘ in dit verband: “de Sint-Baafskouterstraat ligt op de Kouter en niet in het broek. Het is het broek dat volgestort is. De Kouter is een zwarte zandheuvel: heel goed voor tuinbouw. – pic rozebroeken.be

  • 'Gentse Zomer 2016'

Terug naar hoofdpagina

Naar Facebook