GENTSE ZOMER 2018 – Op grootmoeder’s wijze

header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

“Selfie” op grootmoeder’ s wijzeTinekes en Boerkesfeesten, Gentbrugge

GENTSE ZOMER 2018 – 22 mei 2018 Het regende buurtfeesten en rommelmarkten in de Arsenaal-buurt, Tinekes & Boerkesfeesten, Kollefeesten, Scheldeoordfeesten, Sinksenfeesten, festivals en ommegangen… En ook nog wat anders in deze editie…

Videomagazine GENTSE ZOMER 2018 – nr. 8

Terug naar hoofdpagina

Schooldreef, Jules Persynstraat – Maurice Verdoncklaan , Gentbrugge – Vorig weekend was het feest in de Arsenaal-buurt.  Naast het traditionele aanbod van spullen die op zolder stonden te vergelen, was er ook aandacht voor de volkstuintjes en werd er gewandeld in de Gentbrugse Meersen.

Terug naar hoofdpagina

Gentbrugge Arsenaal – pic Isabeau Vandersarren

Sint-Simonstraat – KliniekstraatGentbruggeplein, Gentbrugge – Alweer twee weekends geleden, waren ze waren al op vrijdag gestart met Les Folles De Gand, de Tinekes en Boerkesfeesten van midden mei. Op zaterdag vond een grote Ruil & Rommelmarkt & Braderie plaats.

Terug naar hoofdpagina

 

Groenstaakstraat, Mariakerke – Afgelopen weekend was het weer feest in het kasteel. De Kollefeesten bereikten het hoogtepunt op zondag met een ‘Kollerieke’ wielertoeristentocht, maar op zaterdag was er een festijn van de liefhebbers van geschiedenis en techniek met ‘Bal 1913’: kostuums en oldtimers.
pic Het Nieuwsblad
Wolterslaan, Scheldeoord, Sint-AmandsbergWijkfeest en rommelmarkt afgelopen zaterdag en zondag. Lees op deze blog: Rommelmarkt en feest aan de Wolterslaan
Muide-MeulestedeLangste rommelmarkt en animatie afgelopen zaterdag en zondag. Lees op deze blog: Rommelmarkt Muide-Meulestede

Terug naar hoofdpagina

Gent-rand/ Kortrijk – Deze Leiestad heeft alvast met Gent gemeen dat de kaaien verlaagd werden in de buurt van twee Rabot-achtige torens. Vorig weekend daverde de stad onder de Sinksenfeesten – met het meest gevarieerde aanbod ooit.
Gent-rand/ LaarneOmmegang van Sint-Macharius op Pinkstermaandag – pic Nadine Van Parys 

Terug naar hoofdpagina

Haspelstraat – Pierkespark, Brugse Poort – Twee zaterdagen geleden leek er een kinderfeestje aan de gang bij Bij De Vieze Gasten… Maar er was meer.  Achter het feestje zat ‘Het Bomfestival‘, een gratis festival met muziek, podiumacts en beeldende kunst.

Waaistraat – Rerum-Novarumplein, Nieuw-Gent – Op de rommelmarkt van het wijkfeest van Nieuw-Gent, eerder deze maand, stond een ingekaderde pentekening te koop, getiteld: ‘Mule Spinning‘. Een verwijzing naar de legendarische spinmolen die door Lieven Bauwens naar het vasteland werd gebracht? (Lees ook op deze blog: pre-industrieel Gents textiel)

Terug naar hoofdpagina

Sassekaai – De werken aan de tramrails krijgen vorm. Het is al vele maanden dat tram 4 haar eindhalte houdt in de Voormuide. In de plaats van door de Sassekaai te rijden, spoort ze “achterwaarts” terug naar het Neuseplein en vervolgens naar het Rabot.

Tichelrei – Tempelhof – De afbraak van sociale woningblokken is gestart. Betonrot was naar verluidt een van de boosdoeners

Terug naar hoofdpagina

Begijnhofdries, Sint-Elisabethbegijnhof – Op 26 mei 2013 – vijf jaar geleden – bracht het ter ziele gegane gentblogt.be de “1e en laatste steen” nog eens onder de aandacht. Dit “monumentje” kwam er in 1980. Het hekelde de verloedering van de  wijk. In 1985 werd die herwaarderings-gebied, maar toch ging de verkrotting nog jaren door.

Kortrijksesteenweg, Sint-Denijs-Westrem – Deze Citroën 2PK-vracht blijft bijzonder gezien hij eerder zeldzaam is.

Terug naar hoofdpagina

Stadsblog – Met haar bijdragen over het Wintercircus, garage, oldtimers, concertruimte… en de De drieling der “Slaphangersstraten” viel deze blog weer een eervolle vermelding te beurt in de jongste nieuwsbrief van de Gentse Gidsen.

Edward Anseeleplein – Leunend tegen het dance café Club 1847 verrees rond de jaarwende het multicultureel café Blond in het pand dat zelfs tijdens haar jarenlange leegstand de cafénaam De Nauwe Zak bleef dragen.

De Nauwe Zak (pic 2016)

Alfred Vanderstegenlaan, Sint-Amandsberg – Ze zitten goed verborgen, nabij de Zeeschelde, waar niemand ze verwacht: de Doorgang Constant Montaldplein

en Doorgang George Minneplein, schilder-beeldhouwers met één been in de 19e en een ander been in de 20e eeuw.

Gent in 1968 – Vijftig jaar geleden heerste er in Gent grote malaise onder de textielarbeiders. Ze gingen betogen om lucht te geven aan hun vrees voor werkloosheid. De ene na de andere textielonderneming sloot de deuren. Om precies te zijn: 70 textielbedrijven in het Arrondissement Gent-Eeklo sinds WOII. 20.000 arbeidsplaatsen gingen verloren.

Onder diegenen die op straat stonden: 70% vrouwen. In het voorjaar van 1968 volgden twee grote betogingen, terwijl de arbeiders het jaar ervoor ook al betoogd hadden. De regering werd gevraagd om dringend in te grijpen. ‘Het Textielplan‘ kwam er pas vijftien jaar later… Intussen waren er in België al 80.000 banen gesneuveld in de sector. (Bron: dagblad Vooruit op 18 en 29 maart 1968)

 F.D.

Volgende editie

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook

 

Lees ook op deze blog:

GENTSE ZOMER in 2018 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2017-2018 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2016_2017 in ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2016-2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2016 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2016 – ARTIKELOVERZICHT