Gentse Winter 2024-2025 – 06

GENTSE WINTER 2024-2025 16 november 2024 Dit is de zesde editie van deze rubriek in dit seizoen. Met nieuwsjes en weetjes over Gent: Gentse frietkoten, Gent in oude foto’s, lezerscommentaren op onze facebookposts.

Houtdok – “Sinterklaas en fanfare- en danspieten meren aan op zondag 17 november 2024“.  Let op de aankondiging van de “danspieten”… Wat gaan ze nog allemaal uitvinden om niet “zwarte pieten” te moeten schrijven 😀 – pic Stad Gent
VOLK – Ene ‘Artista Schrijver’ post over wijlen zanger en liedjesschrijver Luc De Vos op facebook: “Een persoonlijk eerbetoon aan Luc De Vos, want niemand gaat verloren. Al bijna tien jaar zonder hem. ❤️” Op 5 december 2024 vindt in de ‘Lotto Arena’ in Antwerpen ‘VOS‘ plaats, een groot concert als eerbetoon. (pic uitklikbaar)

 

STAD – “Frituren“, frietkoten ofte frieterieën… Danny Lagrou en Roger Caufrier zetten – los van elkaar – eentje op de facebookgroep ‘Gent in oude foto’s en afbeeldingen.’ 
Roger bracht ‘Frituur de Bargie‘, vooraan de Noordstraat, achteraan de Leiekaai…
Eerstgenoemde bracht een wel heel erg speciale: ‘Bij Maurice‘, aan de Sint-Jan-Baptistkerk aan de Drongensesteenweg.
Danny zette een foto van de “bollekesfrituur” aan de Muide (zie hierboven) in de groep. Dit is aan de hoek Voormuide en Terneuzenlaan, bij de brug. En dan nog een tiental andere… waaronder eentje aan de Bevrijdingslaan: ‘Frituur Danny‘. En eentje, ‘Friture‘ genoemd, aan de Muinkkaai… Etc.
‘Bij Maurice’, aan de Sint-Jan-Baptistkerk – pic via Danny Lagrou
‘Frituur Bargie’ – pic via Roger Caufrier, uit ‘Gent-Geprent
Bevrijdingslaan – ‘Frituur Danny’ – pic via Danny Lagrou
‘Friture’ aan de Muinkkaai – pic via Danny Lagrou. Terzijde even dit… In Vlaanderen ziet of zag men vaak het opschrift “friture” of “frituur” als reclame voor het betreffende frietkot. “Friture” betekent in het Frans echter “frietvet”. “Friterie” zou een betere vertaling zijn.
Lees op deze blog over het frietkot van Elga aan de Zuidstationstraat

 

Citadellaan, hoek Overpoortstraat – Danny De Schepper postte deze oude foto van uit de tijd dat de laan nog een “boulevard” was met bomen in het midden. Dit was op facebookgroep ‘Gent in oude foto’s en afbeeldingen‘.  De Overpoortstraat was toen helemaal nog geen studentenstraat maar een winkelstraat.
Lees op deze blog over de Citadellaan van toen  – pic via Danny De Schepper

 

VOLK – Naar aanleiding van ons artikel ‘Toen “den Afrikaander” Gent ontdekte‘ lazen we op onze facebookpagina deze commentaar van Jo Veldeman: “Knap werk van Frank , met veel interessante links , o.a. naar de fenomenale transculturele Tina De Gendt . 1983 : de Ghanese Golf in Gent . Ik was aangenaam verrast toen ik op de Sint-Antoniuskaai ineens tientallen lachende en wiebelende Afrikanen zag . Ik kwam net terug van de Comoren en was nogal in cultuurshock . Na twee jaar op een tropisch eiland viel het vooral op dat iedereen hier bezorgd en gejaagd rondloopt . En een kamertje in Gent kostte meer dan mijn villa op een klip in de Indische Oceaan . Gelukkig startte Dia uit Senegal het eerste Afrikaans café in de Raes-Van Gaeverenstraat. Dia opende later de succesrijke ‘Diarama’ aan de Brugse Poort dat nog later de Rwandese ‘Ruzizi’ werd . Nu moet je voor Afrikaanse cafés en winkels o.a. in de Dampoortstraat zijn. 1983 was ook het jaar van “Culturen als Buren” , de eerste Vlaamse campagne rond migratie en racisme. Gent is ondertussen groener en veel kleurrijker geworden; helaas vinden sommigen dat een blok aan hun been.”

 

Griendeplein, bij Rabot – Michel Noppe: “Nog eentje uit de de oude doos“. Daniel De Baets: “Aan het begin van de Wondelgemstraat, waar vroeger de bussen stopten (jaren 50-60).” Didi Des: “Aan de hoek van Filips van Cleeflaan!” Dit, in facebookgroep ‘Gent in oude foto’s en afbeeldingen
 – pic via Michel Noppe
Woodrow Wilsonplein, “de Zuid” – Het reizend standbeeld ‘Stille strijd‘ staat sinds dinsdag aan “de Zuid“. Het vraagt aandacht voor het mentaal welzijn bij jongeren, en is een troostplek voor nabestaanden die iemand verloren aan zelfdoding. – pic Francine Vernack
In de vorige editie van deze rubriek toonden we het beeld toen we het voor het eerst zagen in Oostende tijdens het voorjaar.

 

Keizerpark, Oud-Gentbrugge – Een kunstzinnige blik… – pic Francine Vernack

 

Veldstraat – hoek Bennesteeg – Roger Caufrier postte op facebookgroep ‘Gent in oude foto’s en afbeeldingen‘ een interessante vergelijking van de winkelbebouwing op de huidige hoek en de oude kleerwinkel ‘Au coin de rue’. Wat een verschil! Lezer Luc Leys: “Dit was ëen van de grootste en befaamdste kledingwinkels van Gent.” – pic via Roger Caufrier, uit ‘Gent-Geprent‘.
– pic via Roger Caufrier, uit google street view

 

Hondelee, Zwijnaarde – “Zeer lange kronkelende straat doorheen het gehucht Hondelee, een van de oudst bekende gehuchten van Zwijnaarde, gelegen in de alluviale Scheldevlakte.” “Een typisch geheel vormen drie boerenarbeidershuisjes (…) met voortuinen en links voor de stallingen (…) een bakstenen kapelletje onder zadeldak, daterend uit laatste kwart 19de eeuw. Spitsboogdeur met geajoureerde houten waaier en interieur met gepolychromeerd Mariabeeldje.” Dixit & pic: ‘Inventaris Onroerend Erfgoed

Hondelle, kapelletje
Hondelee
Koningin Astridlaan – Gedicht van Guido Lauwaert. Hij schreef ooit het boek ‘Avenue Claus’, over de adressen waar de familie Claus heeft bewoond. Lees erover op deze blog: ‘De Gentse straten van Claus & Co
 (pic uitklikbaar)

 

Oude Houtlei – Het was prille voorjaar 2017 en we schreven er al over in deze rubriek… Het sociaal restaurant ‘Parnassus‘ zit in de kloosterkerk van het Franciscanenklooster. Dit levert een ongeëvenaard decor op. Het is erg bijzonder om te lunchen tussen de heiligenbeelden, biechtstoelen en bij de indrukwekkende preekstoel.

 

Lezer Ann Driessen complimenteert … Het compliment stond onder onze facebookpost over ‘La Nouvelle Orléans‘: Vlakbij de nieuwe brandweerplek, aan de Nieuwe Vaart, stonden grote Gentse industriëlen van hun tijd aan de wieg van ‘La Nouvelle Orléans’. Octave Brasseur leidde vanaf 1896 het bedrijf. Zijn zoon Robert nam de fakkel over in 1903. Hij was actief in het verenigingsleven en in maatschappijen met een sociale doelstelling. In 1972 werd het bedrijf opgekocht door UCO. De Stad werd eigenaar in 1990. Sindsdien staat het leeg.

 

Emile Braunplein, Stadshal – Vandaag zaterdag vond het ‘Indisch Feest‘ of ‘Happy Diwali‘ plaats. Het betreft het feest voor het “licht”. Voor die reden werden meer dan duizend kaarsen ontstoken.
Naast zang en dans werden ook Indische gerechten geserveerd.

 

 

  • 'Gentse Zomer 2016'

Terug naar hoofdpagina

Naar Facebook