GENTSE WINTER 2019-2020 – Het Huis van Alain? Sjarel Pathé?

Vorige editie – EXTRA: 165 keer Klein Nieuws
Huidige editie – 05 – Het Huis van Alain? Sjarel Pathé?

GENTSE WINTER 2019-2020 30 oktober 2019 Klein nieuws uit Gent. Cover: Sint-Baafsplein,afgelopen zaterdag. Een muzikant, gehuld in iets-wat-van-ver lijkt op een “beefeater” kostuum. Die koninklijke lijfwachten stonden in voor de bewaking van gevangenen in de Londense Tower en de Britse kroonjuwelen die er bewaard werden.


Dansen op een graf” heeft iets lugubers in onze cultuur. Feesten hoort al helemaal niet bij een dodenherdenking. Afgelopen weekend opende het Huis van Alijn een tentoonstelling in de kapel onder de nam ‘Het ‘Feest van de Dood’. Net zoals in bv. de Filipino’s vieren Mexicanen, rond deze periode van het jaar, feest op de graven van hun overleden dierbaren. De rouwenden – noem het “feestvierders” – kleden zich kleurrijk aan om de slechte geesten weg te jagen. Het bijgeloof is er groot. Lees daarover in onze Engelstalige bijlage uit 2016: Folk beliefs in The Philippines

Het ‘Feest van de Dood’ loopt nog tot 3 november. In de kapel van het Huis van Alijn.

Het Huis van wie? van Alain? Neen. “De familie Alijn stichtte in 1363 het godshuis als zoenoffer na een twist met dodelijke afloop tussen de families Alijn en Rijms. Graaf Lodewijk van Male besliste dat de familie Rijms een som van 200 pond parisi aan de familie Alijn moest betalen. Hij werd mede-initiatiefnemer en beschermheer van het hospitaal.” Bron: WikipediaRosse buurt. Vlaanderenstraat. Links van de Vanderdoncktdoorgang naar de rosse buurt staat een dubbelgebouw dat ooit de eerste cinema van Gent was: van PathéHet deel dichter bij de doorgang ofte “Glazenstraatje” was een handelszaak waar foto- en cinematografisch materiaal werd verkocht. Boven de etalage bleef nog een opschrift van de winkel bewaard. Met dank aan Jos Billen om ons daarop te wijzen. De Vanderdoncktdoorgang was sinds midden van de 19e eeuw een winkelgalerij naar Parijs’ en Brussel’s voorbeeld. Ze maakt de verbinding tussen de Vlaanderenstraat en de Brabantdam.

Vlaanderenstraat – winkel tussen Cinema Pathé en Vanderdoncktdoorgang
Vlaanderenstraat – toen nog Rue de Flandre – minstens een eeuw geleden, misschien een kleine anderhalve – pic via Jos Billen

Sjarel Pathé? Neen, Karel Pathé, zijnde Charles. Cinema Pathé in België was een filiaal van de Franse cinemagroep Gaumont-Pathé“De Franse gebroeders Pathé waren in de 19e eeuw pioniers en begin 20e eeuw belangrijke spelers in de ontluikende filmindustrie. Émile Pathé (1860-1937) en vooral Charles Pathé (1863-1957) bouwden een zakenimperium uit waardoor Charles de bijnaam “de Napoleon van de filmindustrie” kreeg.” Bron: WikipediaWoodrow Wilsonplein. De spanten van het koopcentrum – het ‘Urbiscomplex’ – beter bekend als “de Zuid” – zijn afkomstig van het afgebroken ‘Coliseon’. Dit gebouw aan de Kuiperskaai werd afgebroken om het winkelcentrum te bouwen. “… voormalige feestzaal “Grand Palais Valentino”, uit eind 19de eeuw, in 1911 volledig vernieuwd in art-nouveaustijl naar ontwerp van architect Geo Henderick.” Bron: Inventaris Onroerend Erfgoed  Het gebouw werd tijdens de Duitse bezetting “Wintergarten” genoemd, gezien soldaten daar tijdens koude dagen hun vertier konden vinden. ‘Coliseon’ of ‘coliseum’ is een ander woord voor ‘colosseum’: een amfitheater. 

Kuiperskaai – Coliseum – pic inventaris Onroerend Erfgoed.be
Winkelcentrum – spanten
Urbiscomplex aan “de Zuid”

Woodrow & Wilson? Ja! De Amerikaanse president Woodrow Wilson (1856-1924) kreeg de familienaam van zijn vader en de voornaam ‘Woodrow‘afkomstig van de familienaam van zijn moeder. Die hebben hun kind dus een dubbele familienaam meegegeven door een voornaam te maken van de familienaam van de moeder.Tram 7Misschien. Het is niet nieuw. Geruime tijd al bestuderen Stad Gent en de Vervoersmaatschappij De Lijn de aanleg van een tramlijn die de bussen moet vervangen. Het betreft: de huidige bussen 70 die tussen Dampoort – Zuid- Gent-St.Pieters en tot in Sint-Denijs-Westrem rijden. Op de foto: de Anwerpsesteenweg, bij Potuit… tram 7.

Tram7. Antwerpsesteenweg vlakbij de Potuit – pic Dirk Claus

De oude tram 7. “Tramlijn 7 was een tramlijn in de Belgische stad Gent die van 1913 tot 1964 reed. Vanaf dan werd ze vervangen door een busdienst. Vanaf 13 maart 1913 verbond tram 7 de Stapelplaats aan het Handelsdok met de Sterre.” Bron: WikipediaDesign Museum, Jan Breydelstraat. Achterkant: Drabstraat. Er werden plannen aangekondigd voor het bouwen van een nieuwe vleugel van Design Museum. Maar goed, ze zijn daar gewoon van te wachten. Het eerste ontwerp voor de museumvleugel in de Drabstraat dateert uit 1992. Bron: Het Nieuwsblad

Jan Breydelstraat – Hotel De Coninck – Design Museum – De tekening is van Gaston De Smet

Hotel Deconinck? Het Design Museum heet ook Hotel De Coninck. Het is één van de 18e eeuws stadspaleizen, zoals we er een aantal besproken hebben in ons gelijknamig dossierHet is van 1755. Praal stond toen centraal. Loods 23Voorhavenlaan, Muide. Het gedoodverfde pilootproject voor de Gentse versie van de “Londense docks” liet op zich wachten. Het project werd dertig jaar geleden al beschouwd als de koploper van de havenvernieuwing, maar de “Oude Dokken” achter de Koopvaardijlaan haalden het bijna in. Ware het niet dat Loods 22 tien jaar geleden al werd opgeleverd.  Bron: hln.be  

Loods 23 – pic loods23.beOude paardenkracht. Ons artikel ‘Paardenkoetsen. Adieu‘ was een mega-succes qua leescijfers op de blog (google analytics), als qua lezersreacties. De beslissing van het stadsbestuur werd van tal van commentaren voorzien op de sociale media. Een voorbeeld op de facebookgroep ‘Dat és mijn Gent‘. VD William: “De juiste uitleg van het stadsbestuur zou moeten zijn ….”De nieuwe bestuursploeg kiest expliciet voor FIETSEN, BAKFIETSEN en PEDELECS en daar passen paard en kar niet bij” en iemands broodwinning afnemen is voor hen ook geen probleem…. die man zal wel een andere job vinden.”

Eigenaars van oldtimers – ‘oude paardenkracht’ ofte PK’s – betalen een dagpas van €35 om de stad binnen te mogen. De normen voor de LEZ zijn van kracht vanaf 1 januari 2020. persblog.be kiekt al jarenlang oude auto’s in de stad. Straks wordt ons dossier een archiefstuk. Ontdek

Peugeot 301 in de Antwerpsesteenweg – uit: ons dossier oldtimers

 

Maria aan de Ham. Vorige week. Op een flank van de inrijpoort van de voormalige firma F&J Picha Frères staat een piepklein Mariabeeld met kind op de top van de zuil met een pancarte in de hand, luidend: “I used to be interesting”. En wie is Picha? ‘Compagnie générale belge des travaux en ciment et fer’. We vermeldden Picha reeds vermeld in een editie van onze rubriek Gentse Zomer in  oktober 2018 Het bedrijf zou de vijvers in het Citadelpark en de eerste kuip van zwembad Van Eyck hebben aangelegd. Het gebouw huisvest nu o.a. een filmclub.

F&J Picha Frères – mariabeeld met kind

 

Het verhaal op deze blog over café ’t Heilig Hart tegenover de gelijknamige kerk in Sint-Amandsberg weekte vele tongen los op facebook… Muriel M.: “Ik ben genoemd naar Georgette haar dochter. Als kind stond ik in een hoekje te dansen aan de deur van het toilet.(…) Toen de kerkdienst de zondag gedaan was, ging ik samen (als klein kind bij Georgette en daarna als puber bij Annie en Arpad) met mijn mé naar de café ene gaan drinken. Waar is een tijd… Mijn pé is zelfs doodgevallen in het café, tijdens het kaarten.”

Café ’t Heilig Hart. Louis Schuermanstraat, Sint-Amandsberg – pic Annie Rogiest


 

Sint-Annakerk. Perscommunicatie Stad Gent: “Het college van burgemeester en schepenen heeft beslist om, voor de monumentale Sint-Annakerk, met het Consortium Markthal [Groep Delhaize] verder te onderhandelen om mogelijks met deze groep finaal een verkoopovereenkomst af te sluiten.”

Volgens de organisatoren van SOS Sint-Anna: “Er zal nog maar tien procent van de oorspronkelijke kerk te bekijken zijn. De zijkapellen verdwijnen en het orgel zal niet eens meer bespeelbaar zijn. De kerk is een unieke parel, maar er is geen aandacht voor de historische waarde. We zullen nu rechtstreeks contact opnemen met Delhaize om onze zorgen te uiten.” Kunstenaar Leo Copers stond zaterdag een uur lang met een kap over het hoofd. Een stil protest.

Afgelopen zaterdag: kunstenaar Leo Copers, gemaskeerd voor de kerkdeur

De voorstanders van het project, bv. Harko Vande Loock, historicus en zoon van de laatste koster van de kerk: “Maandenlang zat er een vergeten violist aan de kerk, die eiste dat ze de kerk aan hem moesten geven. Hij riep vanalles over ‘de fantastische concertakoestiek’, onjuist en compleet verzonnen. Na 10 maand is het hem beu en loopt hij scheldend weg. Nu grijpt een ander zijn kans. De Stad heeft een jarenlang doordacht en zorgvuldig herbestemmingstraject doorlopen voor de Sint-Annakerk. Het monument zal prachtig gerestaureerd worden, onderhouden én publiek toegankelijk. Ik zou niet weten wat daar tegen kan zijn.”

Sint-Annakerk. Harko Vande Loock staat vooraan in de kerk

 Sinterklaas komt naar de Krook op 17 november om 15uWie doof is, krijgt lekkers, dankzij “tolkpieten”. Wat niet wegneemt dat wie Oost-Indisch doof is voor regels en wetten, niet flink aan de oren kan getrokken worden, indien nodig. Maar er is ook een waarschuwing voor de Sinten! Wie zich aan deze Sint spiegelt, riskeert dan weer een bolwassing, Afijn, de commentaren hebben we er zelf bij verzonnen.

Heilig-Hartplein, Sint-Amandsberg 2018 – pic Mi LuisjeMaar eerst Halloween. De tekenfilm The skeleton dance ofte Danse Macabre uit 1929 behoort tot de pioniersjaren van de tekenfilm. Lees ook in de Engelse bijlage 2016 van deze blog: History of animated film

Volgende editie – 06 – ‘Busje komt zo’
Een paar jaar geleden in de Sint-Pietersnieuwstraat. Student die skelet ontvoert…? Het was toen nochtans geen Halloween!


 

Lees meer op deze blog:

GENTSE WINTER 2019-2020 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2019 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER 2018-2019 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2018 – ARTIKELOVERZICHT
STAD – ARTIKELOVERZICHT 2019
STRATEN – ARTIKELOVERZICHT 2019
VOLK – ARTIKELOVERZICHT 2019
EVENT – ARTIKELOVERZICHT 2019
OUDE GENTSE ENTREPRENEURS – ARTIKELOVERZICHT 2019

 

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook