GENTSE ZOMER 2018 – Russin: “Gentenaars warmste volk”

header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

Huidige editie

GENTSE ZOMER 2018 – 03 oktober 2018  

 

Videomagazine ‘GENTSE ZOMER 2018’ – 24 – Russin: “Gentenaars, warmste volk”

ENTREPRENEUR – De volgende Open Bedrijvendag vindt plaats op zondag 7 oktober. Twee jaar geleden rond deze tijd brachten we een verhaal over Oost-Vlaamse starters van weleer.  Herlees het verhaal: ‘Ze zijn zo creatief, meneer’.
Groentenmarkt – Belleman Jean is sedert de afgelopen zomer 25 jaar in dienst!
Baliepleintje – Meersstraat – Paul Fredericqstraat – Buurtfeest en rommelmarkt afgelopen zaterdag. 
pic Frank De Pourcq

Ham – Gevonden op Google Livres: Picha frères et Cie, compagnie générale belge des travaux en ciment et fer à Gand. 91 et 93, rue du Jambon. Société de construction de murs à double paroi avec remplissage intérieur élastique pour canaux, tunnels, fortificafions et autres travaux d’art. 1910. De broers beschikten sinds 1880 over een patent…
Minnemeers – Het Industriemuseum – voorheen MIAT – heropende de deuren tijdens het afgelopen weekend. Bekijk onze videoreportage
Hoornstraat – Ketchup burgerbar is er al tien jaar. In het Groot Spijker aan de Graslei houdt het restaurant ‘Belga Queen’ er mee op en wordt vervangen door een… hamburgerrestaurant. Ze zijn in de opmars. Er is ook Ellis op de Korenmarkt. Ketchup was de early innovator.
Reep – Bisdomkaai – september 2018

Reep – Bisdomkaai – zomer 2017
Sint-Pietersplein – Afgelopen woensdag stond het plein en Overpoort op stelten. De Student kick-off vond plaats. Bekijk ons videoverslag

VOLK – Karel Sabbe, tandarts met praktijk achter het Sint-Pietersstation, is een ultrarunner met records op zijn naam. Vorige zomer liep hij the Appalachian Trail. De Appalachen is een bergketen in het oosten van de Verenigde Staten. In anderhalve maand vraten zijn schoenzolen 3.500 km, wat hem een wereldrecord opleverde. Bekijk het op facebook


STAD – In de 3D-Citygame-Ghent wordt Katrien van ‘Katrienspekken’ ofte Elsa Guyssens, ten tonele gevoerd.
Lees in het Archief: “Gij allen die hoest, wendt u zonder uitstel… ”
VOLK – Een bekende docent van de Academie – thans KASK – is heengegaan: Rony Coeckaerts. Zijn maat Sleppe alias Marc Vanslembrouck heeft hem ooit getekend. Hier poseerden ze met het portret voor het Galgenhuisje. Rony maakte vele reizen naar China met zijn Chinese echtgenote. Pic Het Nieuwsblad

 

VOLK – Yan Gevuld, auteur van het stripalbum De Rechtvaardige Rechters reageerde op een melding in de vorige editie van deze rubriek. Hij schrijft: “Het album was destijds mijn eerste uitgave onder eigen beheer, sindsdien volgden er nog negen. (…) Elke week hing ik een dubbele pagina op in twee praatcafé’s in Wetteren – de ene ondertussen ter ziele, de andere Café Klein Ledeberg.”

Sint-Bernadettewijk – In de wijk kampen verschillende woningen met serieuze vochtproblemen, waardoor de bewoners ziek worden. Dat bleek deze week uit een reportage van het verkiezingsprogramma “Iedereen kiest” op Eén. Ergens wordt geponeerd dat de Vlaamse overheid met onvoldoende middelen over de brug komt, terwijl de stad fors bijlegt. 

.Campo Santo, Sint-Amandsberg – Lezer .Werner Bockstaele vertelde ons het .volgende over dit standbeeld van een oorlogsheld uit WOI: “Het standbeeld stelt Jules Vandekerkhove voor, student-oorlogsvrijwilliger. Hij was student aan de universiteit van Gent, faculteit Wetenschappen. Op 17 april 1918 bestormde hij de vijandelijke stellingen. Een kogel doorboorde zijn hart. Volgens het grafopschrift sneuvelde hij in Langemark 1 dag na zijn benoeming tot onderluitenant en 2 dagen na zijn 24ste verjaardag.”
Lees ook op deze blog: “Echte oorlog is niet als in de videospelletjes”

BLOG De hiernaast getoonde persblog.be bijdragen werden door de online krant DeWereldMorgen ge-selecteerd voor publicatie op haar cover. Klik op een bewegende pagina voor het overeenkomstige verhaal op persblog.be of bekijk deze en andere bijdragen rechtstreeks op DWM Communitypagina’s.

BOEK – Scribent kreeg een vermelding op de website van de VVMA: Vereniging van Vlaamse Misdaadauteurs. Dit, voor zijn roman ‘Brussels Calling’, die overigens beschikbaar is in de Gentse stadsbibliotheek.
STAD – Een jaar geleden rond deze tijd waren de meningen verdeeld over de kunstwerken op de Korenmarkt… Een lezer van een facebookgroep concludeerde toen: “Er ontbreekt enkel nog wat parmaham rond die zuilen en ’t spel is compleet!” Hij verwees daarmee uiteraard naar de Gandaham die kunstenaar Jan Fabre liet aanbrengen op de zuilen van de Ugent-aula aan de Voldersstraat ter gelegenheid van Over The Edges van die andere Jan in het jaar 2000.
Bargiebrug, Brugse Poort – Op de brug die vorig jaar een knip (van het circulatieplan) kreeg, werd deze week “gefeest”. Buurtbewoners zijn opvallend positief over de verkeersluwe Bevrijdingslaan. Ze lieten dit merken door op de brug post te vatten. Naar verluidt, was het wel zo dat de inwoners met een migratie-achtergrond niet deelnamen aan de manifestatie. Het bericht komt van hln.be

STRATEN – Twee jaren geleden maakten we tijdens het ochtendgloren een foto van de Vrijdagmarkt waarop enkel een in het rood geklede moslima te zien was. Het is kenschetsend voor een tijd waarbij we in de voorbije jaren steeds meer vluchtelingen over de vloer kregen in de stad. We waren al lang gewoon aan de outfit van de Turkse Belgen. Stilaan zijn we ook gewoon aan die van de nieuwkomers uit het Midden-Oosten en Oost-Afrika. Nieuwkomers, die toch een andere moslima-modestijl introduceren: kleurrijker, modieuzer…
STAD – Vorig weekend stonden we in het duister te wachten aan een buskot op het Zuid. Een Hollands echtpaar, met een Afgaanse en Russische achtergrond, dat Gent had bezocht, was niet enkel onder de indruk van de gebouwen. De Hollandse Russin zei ons over de inwoners van Gent dat het open en warmhartige mensen zijn, méér dan wat ze elders in België hebben meegemaakt. Laat ons dit vooral zo houden na de verkiezingen! Het is een grote troef van alle Gentenaars.

STAD Hoe zit het nu met die Rechters? We vroegen het aan Géraar van de Comptoir, notoir middenstander en Gent-kenner bij uitstek. Lees ook op deze blog: ‘Rechtvaardige Rechters’ in Orval?

 

Burgstraat – Langemunt – Beide hebben Gekroonde hoofden.

Burgstraat – ’t Gouden Hooft met gekroonde hoofden op de gevel

Burgstraat –Ribbenrestaurant De Gekroonde Hoofden wordt in de volksmond vaak benoemd met haar oorspronkelijke naam: “Het Gouden Hooft”. De hoofden die op de gevel prijken zijn: Boudewijn van Constantinopel, Willem van Dampierre, Gewijde van Dampierre, Robrecht van Bethune, Lodewijk van Nevers, Lodewijk van Male, Filips de Stoute, Jan zonder Vrees, Filips de Goede, Karel de Stoute, Maximiliaan van Oostenrijk, Filips de Schone, Karel V en Filips II.

Langemunt – De Hazewind, met gekroonde hoofden op de gevel

LangemuntAan de Langemunt staat een ander renaissancehuis, genaamd ‘De Hazewind’, en wat specifiek is: op de gevel zijn gekroonde hoofden aangebracht. Dus als je nog eens langs de winkel Tamaris passeert, kijk eens omhoog. Zie op de eerste rij: Filips de Stoute, Jan Zonder Vrees, Filips de Goede en Karel de Stoute. Zie op de tweede rij: Maximiliaan van Oostenrijk, Filips de Schone, Karel V en Filips II.

Botermarkt – Corneel van het Bureel klaagt sommige politiekers aan die hele en halve quatsch schrijven op facebook nu de verkiezingen aanbreken.

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook

Volgende editie

 

 

 

 

Lees ook op deze blog:

GENTSE ZOMER in 2018 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2017-2018 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2016_2017 in ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2016-2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2016 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2016 – ARTIKELOVERZICHT