GENTSE WINTER 2019-2020 – Herfstige hoesten

Illustratie bij de huidige editie van onze “klein nieuws” rubriek ‘Gentse Winter’. Graaf van Vlaanderenplein: dakloze in bushok. Met koude die straks zijn intrede doet, zullen veel “herfstige hoesten” volgen voor de daklozen.

Graaf van Vlaanderenplein

GENTSE WINTER 2019-202014 oktober 2019Vorige zondag was er groot jolijt op de Korenmarkt. Omstanders konden genieten van een oergezellige, ouderwetse clowneske acrobatie. Méér klein nieuws…


Weifelende senioren

Emile Braunplein, Stadshal. Weifelende senioren. Welke kant te gaan? Zou de man een Amerikaan zijn? Of een op zijn zondags geklede Hollander?

Clown-acrobaat

Zondagnamiddag op de Korenmarkt: ouderwets gezellige clowneske acrobatie. Plezant volksvermaak! Geamuseerde blikken alom!


Museum Expo 1913

Jos Billen – auteur van de site gent1913.eu – heeft een aanvraag lopen bij het stadsbestuur om een museum te starten in het Citadelpark, volledig gewijd aan Expo 1913. Hij kreeg al belangstelling van de gazetten en van AVS.

Stationsklok

Gent-Sint-Pieters.
Na de blikseminslag op dinsdag 1 oktober ’s ochtends staat de wijzer van de torenklok nog steeds op half acht: tijdstip van de inslag. Afgelopen zondagavond zijn we bijna twéé weken verder: klok stil! Vorige woensdag werden de informatieborden hersteld.

80 jaar eerder 

Gent-Sint-Pieters. Ca. 80 jaar geleden werden – net als vandaag – grote werken uitgevoerd aan het station. Lees op deze blog waarover  toen werd geklaagd

“Ouderwetse” paarden

Paarden en oldtimers worden vanaf het nieuwe jaar uit de stad gebannen. Oldtimers stinken. Paardenkoetsen zijn ouderwets. Zo oordeelde “De Botermarkt”. Hier krijgt een paard nog de kost, vooraleer het de kost van iemand anders wordt?

“Oogstfeest”

Oogstfeest op zondagnamiddag. Tuin Sint-Pietersabdij. Vorige zondag. Geen vers geoogste stads-landbouwproducten. Que?


DKW Junior

DKW Junior op de  parking van Brantano aan de Brusselse-steenweg in Gentbrugge

2e hands store

2e hands store. Café Vooruit. Op zondag. Vooral aanwezig: jonge twintigers.

Dodenherdenking

Op 1 november worden alle begraafplaatsen omgetoverd tot bloemenvelden. Bekijk onze recente fotoreportage uit Ledeberg.

Het Havenhuis

Het Havenhuis. Eeuwenlang gonsden de Graslei en de Korenlei in hartje Gent van de havenbedrijvigheid. Toen de haven zich eind 19de eeuw uit het centrum van Gent richting het noorden van de stad verplaatsten, kwam daar stilaan een einde aan. En daarmee verdween de haven uit het zicht. Maar nu brengt de ‘North Sea Port’ een klein stukje van die geschiedenis terug in het middeleeuwse hart van Gent. Zij herstelden het Havenhuis, ook wel gekend als het Huis van de Vrije Schippers, in haar eerdere glorie door middel van een grootscheepse restauratie. Bezoek het exclusief via Gandante!

De Handelsbeurs

Waar de Handelsbeurs zich nu bevindt, lag in de middeleeuwen het Gildenhof. Dit was een vlakte met schietbanen voor schietoefeningen en toernooien. Later werd op die vlakte een heus Gildenhuis opgetrokken, dat op haar beurt in de 19de eeuw het fraaie Posthotel werd, naar verluidt het mooiste hotel van de stad, en vervolgens de Handelsbeurs. Rond de jaren ’80 viel het gebouw door jarenlange leegstand ten prooi aan verkrotting, maar godzijdank kreeg het rond 2000 een broodnodige restauratie. Gandante kan u hier nu exclusief in rondleiden.

Bloembak-bootje

“Bootje varen” aan de Oudevest. Of: bootje met varen?

Champagnebar

De Champagnebar in Klein Turkije gaat dicht. Vorig weekend was het laatste weekend.

Legerdienst 

Het Gents Manneke Pies aan de Kraanlei staat enkele weken in een leger-kostuumpje. Naar aanleiding van de de expo over de legerdienst van toen vanaf 19 oktober in het Huis van Alijn. De twee Meiskes Pies die hem flankeren, mogen in hun blootje blijven staan. pic Wesley Servaes

“den John”

John Massis wordt volgend jaar 80 jaar! Tenminste, mocht hij nog geleefd hebben. Lees het volledige levensverhaal van deze krachtpatser op deze blog aan de hand van facebook-getuigenissen.


Houten achtergevel

Jan Brouckaerdshuis: de laatste houten achtergevel in Gent, aan de Lieve bij de Oude Vismijn – pic Wim Provoost – Gids in Gent.

Ledebergstraat & tram

Ledebergstraat, Ledeberg – Patrick Vandewalle, oprichter van het theatergezelschap Exces zit in een rolstoel en woont in die lange, smalle straat. Omdat de doorgang van tram 4 naar haar eind-bestemming ‘Moscou’ wegens verzakkingen van de tramrails niet langer kan, keert de tram in de Ledebergstraat. De kering zorgt voor veel geluidshinder Van kwart voor zes tot middernacht… Deze situatie kan nog drie jaar aanhouden.

Upkot

Kortrijksepoortstraat op de hoek met de Kanunnikstraat blinkt Upkot in al zijn deftigheid en moderniteit. “Op kot zitten”, heeft een nieuwe dimensie gekregen.

Niet content

Johan Anthonis is niet meer content in Gent. Hij schreef een cursiefje op deze blog om aan te klagen dat de stad anoniem geworden is. “In zijn tijd” was dit anders. Zie hem op de foto back-in-time.

Krantenkiosk

Krantenkiosk aan het Sint-Pieters-station. Wie herinnert zich dit nog? pic Dirk Claus

Roofmoord op pastoor

In 1959 werd Ledeberg opgeschrikt door een roofmoord op de pastoor. De twee daders waren gevlucht met een gestolen auto. Na veel speurwerk werden ze gevat. Lees getuigenissen op 
facebookgroep ‘Ge zijt van Ledeberg als’

Ad valvas muur

De muurschildering aan de Sint-Pietersnieuwstraat, schuin tegenover de Vooruit, rechts van de oude drukkerij Vooruit, is als een ad valvas bord. Zo nu en dan verschijnt er een verse boodschap op…


 

Lees meer op deze blog:

GENTSE WINTER 2019-2020 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2019 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER 2018-2019 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2018 – ARTIKELOVERZICHT
STAD – ARTIKELOVERZICHT 2019
STRATEN – ARTIKELOVERZICHT 2019
VOLK – ARTIKELOVERZICHT 2019
EVENT – ARTIKELOVERZICHT 2019
OUDE GENTSE ENTREPRENEURS – ARTIKELOVERZICHT 2019

 

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook