persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina
STRATEN – 22 februari 2025 – Eric Jansen doorkruiste jaren geleden Gent met de camera in de hand. Hij maakte honderden foto’s van straten, stegen en beluiken. Hij nam ons spreekwoordelijk mee naar vijf bijzonderen plekken. Sommige daarvan zijn bekend, maar hebben iets bijzonder waar allicht veel mensen achteloos aan voorbij gingen. Andere zijn vrij onbekend.
We hebben het over de Koolsteeg, het beluik van het Zilverhof, de Donkersteeg met haar Paradijszak en tegenoverliggende steeg, de Luxemburgstraat met haar beluiken en de meedere steegbeluiken van de Bijlokevest.



Geboren Ledebergnaar Eric Jansen bezit twee grote mappen vol met A3-foto’s over Gentse stegen en beluiken. Ze zijn het resultaat van groepswandelingen die hij in 2017 zelf uistippelde en organiseerde, en die onder de auspiciën stonden van het toenmalige ‘MIAT’, nu het ‘Industriemuseum‘.


x
Die grote foto’s werden gebruikt voor zowel een expo in stadsbibliotheek in 2018, als in een expo in het ‘LDC De Knoop’ in Ledeberg. Eric heeft ze bewaard in mappen. Die mappen komen bovenop een berg gewone formaat foto’s die hij maakte, en van welke we in deze blog al dankbaar gebruik maakten, o.a. bij het creëren van een vijfdelige reeks over straten in januari, te beginnen met de “Waterwijk”.
De Blogman bladerde deze week, samen met Eric, door de grote mappen. Een aantal foto’s daarin weerhielden de aandacht. Hij poseert ermee op de koer van zijn huidige woning (buiten Gent).
1. Koolsteeg

Wie kent de Koolsteeg? Het is een zijstraat van zowel de Burgstraat als van de Rabotstraat/ Sint-Elisabethplein. Eigenlijk is het een steegje dat krom de verbinding maakt tussen de twee en dan nog een soort van appendixje heeft. Dat geeft uit op de achterkant van het domein van het klooster van ‘Ongeschoeide Karmelieten’. Wat hogerop hadden de ‘Arme Claren Coletienen’ hun klooster.
Bij de rechter straatwand horen twee beluiken. Die zijn toegankelijk langs een poort.







2. Zilverhofbeluik
Zéker weten dat menigéén al argeloos voorbij de smalle toegang is gewandeld… Die toegang ter grootte van een deuropening, is de toegang tot een beluik bij de straat genaamd ‘Zilverhof’ – een straat tussen het Prinsenhof en de Academiebrug – en dit, ter hoogte van de Varkensstraat. Vroeger heette de straat de Korte Zilverstraat.
Over de buurt van het Prinsenhof is al heel wat verschenen op deze blog, zoals bv.: fotoverslagen over de jaarlijkse rommelmarkt aldaar, maar zeker ook bijdragen over de historiek, zoals bv. de kroniek van de verhuizing van de Vlaamse graven van Gravensteen naar Prinsenhof(kasteel).





3. Donkersteeg (Paradijszak)

Ook mensen van vér buiten Gent kennen vaak de Donkersteeg, omwille van het koffiehuis ‘Mokabon‘. Het straatje ligt tussen Goudenleeuwplein en Korenmarkt.
Weinigen weten dat het daar voorheen ‘rue du Paradis‘ heette. Dit is belangrijk om te begrijpen waarom een zijsteeg ‘Paradijszak’ wordt genoemd. Het is een doodlopende steeg onder een overwelfde gang met rondboogpoortje.
Pal daartegenover, aan de overkant van de Donkersteeg, is een hekken dat toegang verleent tot een achterafstraatje. Enkel wie er iets te zoeken heeft, kan er binnenwandelen.
Het moet deel zijn van een heel oude stratenstructuur, die tot achter het Borluuthuis liep? Volgens ‘Inventaris Onroerend Erfgoed‘ bevat dit straatje oude kernen die zouden opklimmen tot de de 11de eeuw. Onze gelegenheidsfotograaf, Eric, toont het hekken op de A3-foto.




4. Luxemburgstraat

Deze vrij onbekende straat ligt in de buurt van Ramen, voorheen gekend als de plek waar de belastingdienst gevestigd was. “…naar het einde van de straat toe voorzien van twee steegbeluiken die aanvankelijk uitliepen op de Houtlei” dixit ‘Inventaris Onroerend Erfgoed‘. “De linker straatwand is voornamelijk bebouwd met oude en verbouwde achterbouwen en opslagplaatsen behorende bij de Burgstraat.”
Lees ook op deze blog: ‘Twaalfkameren, Poel, Ramen, Pussemier, Posteerne …‘




5. Bijlokevest
Langs de straat Bijlokevest bevindt zich een tweezijdig bebouwd steegbeluik, met brede open toegang op straat. De naam van de straat verwijst naar het nabijgelegen Bijlokehospitaal. Er zijn nog beluiken aan de overzijde van de straat:
a. Steegbeluik ‘Cité Delacroix’
b. Steegbeluik ‘Cité Evrard’, van de straat gescheiden door drie gemetselde bogen
c. Steegbeluik ‘Cité Muyskens’
d. Parallelsteegbeluik ‘Cité Muyskens’











Lees ook op deze blog:
STRATEN – Klooster Clarissen was dominant aanwezig in Sint-Lievenspoortbuurt
STRATEN – Twaalfkameren, Poel, Ramen, Pussemier, Posteerne …
Lees ook op deze blog:
