STRATEN – De Kirkstroate, de cholera en het kapelletje


header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

STRATEN – 19 februari 2025Door de zogenaamde ‘blauwe dood’ kwamen er kapelletjes tegen de gevels. Zo ook in de Kirkstroate.

De cholera-epidemie van 1866 was, met 43.400 slachtoffers, de zwaarste. In Europa werden toen zo’n 1 miljoen choleradoden geteld.

Volgens een document van hogeschool ‘Odisee‘ – toen nog ‘KaHo’ ofte ‘Katholieke Hogeschool Sint-Lieven’ – zou 1/45 Gentenaars in 1866 bezweken zijn onder de ziekte.

Document bekomen via Eric Jansen – pic uitklikbaar

“Cholera is een bacteriële infectieziekte met een incubatietijd van enkele dagen. De ziekte wordt vooral door besmet drinkwater verspreid. Voor drinkwater was men tot in de late negentiende eeuw meestal op (vaak vervuilde) waterputten en waterlopen aangewezen. De belangrijkste symptomen van cholera zijn hevig braken, zware diarree en een blauwe huidskleur. Om die reden werd de ziekte ook de ‘blauwe dood’ genoemd.” Dixit ‘Queteletcenter UGent‘.

De cholera was voor de 19de eeuw wat de pest was in de middeleeuwen.

Deel van de verdwenen Kerkstraat – pic Stad Gent

Ook de Kerkstraat ofte Kirkstroate werd ongemeen hard getroffen door cholera. Die straat bestaat niet meer. Ze onstsproot bij de Bargiekaai, aan de huidige Guldenvliesstraat, en ze liep verder daar waar nu de sociale blokken zijn aan de Aloïs Joosstraat, en verder door de Wondelgemse meersen.

“’t és iene van de Kirkstroate” was een predicaat die werd gegeven aan een ongemanierd persoon, een gemeen persoon…
Gezien de Kirkstroate bij uitstek als negatief voorbeeld gold, zegt dat veel over hoe de bewoners daar bekeken werden door de rest van Gent…

Guldenvliesstraat – achterkant Odisee – buurt Bargiekaai – pic Eric Jansen

De meeste van de gevelkapelletjes kwamen er na de grote cholera-epidemieën in de 19de eeuw. Uit een document van ‘Odisee’ blijkt dat in de (verdwenen) beluiken aan de Kerkstraat, twee kapelletjes gewijd waren/ zijn aan Maria. Eén kapelletje uit 1866 is bewaard gebleven. Het hangt tegen een achtergevel van de school.
De school staat overigens op het oude industrieterrein van de ‘Gebroeders De Smet’ ofte ‘La Louisiane’

De straat en haar beluiken zijn afgebroken. De laatste beluiken verdwenen rond 1970.

Guldenvliesstraat – verdwenen beluik – pic via Eric Jansen
Guldenvliesstraat – -pic google street view

De  uitvergrote foto is uit ‘Google Street View’ en toont het kapelletje aan de Guldenvliesstraat tegen een achtergevel van de hogeschool ‘Odisee’.

Lees ook op deze blog:

STAD – Als ge “van de Kerkstroate” waart, waart ge achterlijk

VOLK – De jaren 1800: stéénrijk of straatarm

 

Terug naar hoofdpagina

 

Naar Facebook

Lees ook op deze blog:

STRATEN – ARTIKELOVERZICHT 2025