FICTIE & CURSIEF – ARTIKELOVERZICHT 2016-2017-2018-2019


header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

Blaarmeersen - Fuut

FICTIE & CURSIEF – ARTIKELOVERZICHT 2016-2017-2018-2019

 

cursief

Anoniem Gent

Johan Anthonis schreef ‘cursief‘ over anoniem Gent. “De karakterkopen van weleer zijn uit het straatbeeld verdwenen” stelt hij vast. Iedereen en alles is nu anoniem geworden. In een tweede bijdrage schreef hij over ‘talent’.

 

Studenten: ken je geschiedenis! 2019 = 40, 50, 70 j geleden dat…

Leer over het studentenprotest in Gent van 40, 50 en 70 jaar geleden. Lees in een cursiefje hieronder hoe het er aan toe ging tijdens het studentenprotest in 1979.

 

Over ‘nekkers’ en over Senegalezen in Gent

Verhaal van 1. Geert Vandamme over het Senegalese dorp in het Citadelpark ten tijde van Expo 1913. Vervolgens: 2. van de Blogman over het woord ‘nekker’ en zijn omstreden opvolger.

 

Tram 1; Werken en communicatie

Geert Vandamme pende over de onderbreking van het traject van Tram 1 bij de Burgstraat. In het bijzonder: over de communicatie van vervoersmaatschappij De Lijn.

 

Gentse volksfiguren uit vergoane tijden

Erwin Storme diepte herinneringen op aan markante volksfiguren in het stadsbeeld tijdens zijn jonge jaren. In de rubriek ‘Gentse Zomer/ Klein nieuws uit Gentse straten’.

 

Slot van Laarne & Prinsenhoffeesten

Van de Blogman, jouw scribent: over kleine avonturen bij het Slot van Laarne vorig jaar, en over de Prinsenhoffeesten van twee decennia geleden.

 

 

Studio Skoop & Patershol

Eddy D’Haenens en Erwin Storme over Studio Skoop en over het Patershol in “de tijd van toen”.

 

 

Blaarmeersen

De Blogman associeert de winterse Blaarmeersen met het spotten van meerkoeten. Maar je loopt er ook anderen, en vooral jezelf tegen het lijf.

 

 

fictie – PAPERBACK

‘Brussels Calling’

‘Brussels Calling’ is een roman over het zakenleven en de pers in het begin van de jaren negentig. Een medewerker in een Brussels communicatiebureau komt in aanraking met malafide zakenpraktijken en met sjoemelende journalisten.

 

‘Brussels Calling’ is beschikbaar in de Gentse Stadsbibliotheek

 

Alle fictie is van de hand van Frank Depreitere ofte de Blogman

fictie – MANUSCRIPTEN

Hoe zou het nog met Herwig Braeckevelt zijn?

Na een echtelijke ruzie trekt de vrouw van ‘Herwig De Grote Schrijver’ in bij Jeroen en zijn eega. Als Herwig opbelt op zoek naar zijn weggelopen vrouw, gedraagt Jeroen zich als een idioot.

 

Onheil

Het was uiteinde-lijk de publieke getuigenis van acteur Stefaan De Gand over zijn vrouw, ongeboren kind en achtergebleven kind, die scribent ertoe bracht deze paragrafen te poneren.

 

Saint-Amour met Herwig Braeckevelt

Sint-Pietersnieuwstraat - VooruitTer gelegenheid van Saint-Amour diepen we een manuscript op uit één van onze vele lades. Vijf jaar geleden penden we ‘Volop bezig met geen boek te schrijven’, een fictief verhaal over Herwig Braeckevelt, de alias van Herman Brusselmans.

 

Een zaterdag in Gentbrugge

4 Brusselsesteenweg - Chinees restaurant - Gentbrugge- (1)

Philip brengt een zaterdag door met zijn vijfjarig zoontje. Hij is Gentenaar en werkt voor ‘Het Communicatiebureau’. Hij piekert over een latente bedreiging voor het bureau, die zich steeds weer manifesteert via de krantenverslaggeving.

 

Zakenlunch in het Kasteel van Zwijnaarde

0 SAM_7470Tijdens mijn dertig jarige loop-baan kroop ik onder meer hoog in kantoortorens. Ik kan wel stellen dat het gedurende mijn hele loopbaan ‘Openbedrijvendag’ was. Lees een passage uit mijn boek…

 

 

‘Van de Vijfhoek naar de Kuip’

pic flickr.com‘Van de Vijfhoek naar de Kuip’ is een verhaal over een jongeling die avonturen beleeft in het Brussel van 1980 en uiteindelijk in Gent belandt.

 

 

Kortverhaal ‘Aftellen’

NaamloosDrie hoog, aan de Abt Florbertus-straat, tussen de Sint-Amandsstraat en het Sint-Pietersplein, parallel met Blandijn en Rozier, zat een student op zijn kamertje voor het venster van de dakkapel te pennen. Zijn allereerste kortverhaal: ‘Aftellen’.

 

‘Voor Oldtimers, enig respijt’

1 Buick Skylark 1965 - Korte MeerEen gedicht over oldtimers: Door Gentse straten hoestend en proestend/ voor elk rood licht hoorbaar verder roestend/ Soms liters verzuipende, brommende heren/ die d’eigenste straat met roet komen beren/ …

 

Terug naar hoofdpagina

Naar Facebook

Lees ook op deze blog:

GENTSE ZOMER in 2019 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER 2018-2019 – ARTIKELOVERZICHT
STAD – ARTIKELOVERZICHT 2019
STRATEN – ARTIKELOVERZICHT 2019
VOLK – ARTIKELOVERZICHT 2019
EVENT – ARTIKELOVERZICHT 2019
OUDE GENTSE ENTREPRENEURS – ARTIKELOVERZICHT 2019