FICTIE & CURSIEF – ARTIKELOVERZICHT 2016-2017-2018-2019-2020


header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

Blaarmeersen - Fuut

FICTIE & CURSIEF – ARTIKELOVERZICHT 2016-2017-2018-2019-2020

 

cursief

Vandamme en de Blogman: ter hoogte van Caffè Rosario…

Gevaarlijke verkeersspot in de Cataloniëstraat aangekaart. Verhaal van 1. Geert Vandamme: Richel vloert fietster in de Cataloniëstraat. 2. de Blogman: Een probleemrichel in de stad.

 

Vandamme & de Blogman in en naast de Kuip

Verhaal van 1. Geert Vandamme over Corona en de tram in de Kuip. Vervolgens: 2. de Blogman over bedenkingen in de lentewind.

 

 

Tierenteyn. “Sire, die kwestie is erg ingewikkeld!”

Stel dat koning Boudewijn naar Gent was gekomen voor een bezoek aan Tierenteyn… Zodat men hem had kunnen uitleggen hoe ingewikkeld de familiekwestie was…

 

Jo Veldeman ‘cursief’: Café Bombazijn aan de Blandijn. Anarchie!

De wilde jaren 1970. Er waren een paar politie-invallen… En er stond ‘Wanita’ en ‘Pria’ op de wc-deuren… dat zou de zedenverwildering in de hand werken.

 

Gekronkeld: Het been, Gaga, Gentbrugge, Villa Voortman

Je me suis dit: FDP, tu ne vas pas crever ici“. Joris, gaga in Gentbrugge. Dirk, “doe voort, man”.

 

 

Beleid in Gent: vier van de pijnpunten in 2019

De facebookpagina van een groep die zich ‘Het Gentse Regime’ noemt, lijstte bij de start van dit nieuwe jaar een aantal aanklachten op tegen het Gentse stadsbestuur…

 

 

Gevraagd: Kerkstoelen voor het Karel Waeriplein

Cursief’ verhaal over het “kunstwerk-met-de-kerkstoelen” aan het plein ‘Bij Sint-Jacobs’. Door: de Blogman.

 

 

Anoniem Gent

Johan Anthonis schreef ‘cursief‘ over anoniem Gent. “De karakterkopen van weleer zijn uit het straatbeeld verdwenen” stelt hij vast. Iedereen en alles is nu anoniem geworden. In een tweede bijdrage schreef hij over ‘talent’.

 

Studenten: ken je geschiedenis! 2019 = 40, 50, 70 j geleden dat…

Leer over het studentenprotest in Gent van 40, 50 en 70 jaar geleden. Lees in een cursiefje hieronder hoe het er aan toe ging tijdens het studentenprotest in 1979.

 

Over ‘nekkers’ en over Senegalezen in Gent

Verhaal van 1. Geert Vandamme over het Senegalese dorp in het Citadelpark ten tijde van Expo 1913. Vervolgens: 2. van de Blogman over het woord ‘nekker’ en zijn omstreden opvolger.

 

Tram 1; Werken en communicatie

Geert Vandamme pende over de onderbreking van het traject van Tram 1 bij de Burgstraat. In het bijzonder: over de communicatie van vervoersmaatschappij De Lijn.

 

Gentse volksfiguren uit vergoane tijden

Erwin Storme diepte herinneringen op aan markante volksfiguren in het stadsbeeld tijdens zijn jonge jaren. In de rubriek ‘Gentse Zomer/ Klein nieuws uit Gentse straten’.

 

Slot van Laarne & Prinsenhoffeesten

Van de Blogman, jouw scribent: over kleine avonturen bij het Slot van Laarne vorig jaar, en over de Prinsenhoffeesten van twee decennia geleden.

 

 

Studio Skoop & Patershol

Eddy D’Haenens en Erwin Storme over Studio Skoop en over het Patershol in “de tijd van toen”.

 

 

Die ochtend in de krantenwinkel: Humor!

In de Calcoenschen Haene! Gentse straten aan de hand van humor! Bv.: Weet wat te doen aan de Visserij als je jeuk krijgt van sociale media posts met dt-fouten…  En veel meer.

 

Blaarmeersen

De Blogman associeert de winterse Blaarmeersen met het spotten van meerkoeten. Maar je loopt er ook anderen, en vooral jezelf tegen het lijf.

 

 

Reis naar Molenbeek, da’s ook het buitenland

“Ik had ook naar Molenbeek kunnen gaan, dat is ook het buitenlanden minder ver.” Deze uitspraak is van Didier Reynders in 2012. De Blogman: Mijn kennismaking met Molenbeek… “De Jean van Meulebeik”

 

fictie – PAPERBACK

‘Brussels Calling’

‘Brussels Calling’ is een roman over het zakenleven en de pers in het begin van de jaren negentig. Een medewerker in een Brussels communicatiebureau komt in aanraking met malafide zakenpraktijken en met sjoemelende journalisten.

 

‘Brussels Calling’ is beschikbaar in de Gentse Stadsbibliotheek

 

Alle fictie is van de hand van Frank Depreitere ofte de Blogman

fictie – MANUSCRIPTEN

Hoe zou het nog met Herwig Braeckevelt zijn?

Na een echtelijke ruzie trekt de vrouw van ‘Herwig De Grote Schrijver’ in bij Jeroen en zijn eega. Als Herwig opbelt op zoek naar zijn weggelopen vrouw, gedraagt Jeroen zich als een idioot.

 

Onheil

Het was uiteinde-lijk de publieke getuigenis van acteur Stefaan De Gand over zijn vrouw, ongeboren kind en achtergebleven kind, die scribent ertoe bracht deze paragrafen te poneren.

 

Saint-Amour met Herwig Braeckevelt

Sint-Pietersnieuwstraat - VooruitTer gelegenheid van Saint-Amour diepen we een manuscript op uit één van onze vele lades. Vijf jaar geleden penden we ‘Volop bezig met geen boek te schrijven’, een fictief verhaal over Herwig Braeckevelt, de alias van Herman Brusselmans.

 

Een zaterdag in Gentbrugge

4 Brusselsesteenweg - Chinees restaurant - Gentbrugge- (1)

Philip brengt een zaterdag door met zijn vijfjarig zoontje. Hij is Gentenaar en werkt voor ‘Het Communicatiebureau’. Hij piekert over een latente bedreiging voor het bureau, die zich steeds weer manifesteert via de krantenverslaggeving.

 

Zakenlunch in het Kasteel van Zwijnaarde

0 SAM_7470Tijdens mijn dertig jarige loop-baan kroop ik onder meer hoog in kantoortorens. Ik kan wel stellen dat het gedurende mijn hele loopbaan ‘Openbedrijvendag’ was. Lees een passage uit mijn boek…

 

 

‘Van de Vijfhoek naar de Kuip’

pic flickr.com‘Van de Vijfhoek naar de Kuip’ is een verhaal over een jongeling die avonturen beleeft in het Brussel van 1980 en uiteindelijk in Gent belandt.

 

 

Kortverhaal ‘Aftellen’

NaamloosDrie hoog, aan de Abt Florbertus-straat, tussen de Sint-Amandsstraat en het Sint-Pietersplein, parallel met Blandijn en Rozier, zat een student op zijn kamertje voor het venster van de dakkapel te pennen. Zijn allereerste kortverhaal: ‘Aftellen’.

 

‘Voor Oldtimers, enig respijt’

1 Buick Skylark 1965 - Korte MeerEen gedicht over oldtimers: Door Gentse straten hoestend en proestend/ voor elk rood licht hoorbaar verder roestend/ Soms liters verzuipende, brommende heren/ die d’eigenste straat met roet komen beren/ …

 

Terug naar hoofdpagina

Naar Facebook

Lees ook op deze blog:

 

STAD – ARTIKELOVERZICHT 2019-2020
STRATEN – ARTIKELOVERZICHT 2019-2020
VOLK – ARTIKELOVERZICHT 2019-2020
EVENT – ARTIKELOVERZICHT 2019-2020
OUDE GENTSE ENTREPRENEURS – ARTIKELOVERZICHT 2019-2020