Numero Acht

GENTSE ZOMER 2022 29 april 2022 In deze achtste editie – getiteld ‘Numero Acht’ – hebben we het over: Floraliën, beluik Zilverhof en Lange Boomgaardstraat, sociale woningen Biezenstuk, steeg Grijze Zustersstraat, meer 

Familie Van Rysselberghedreef – Het is zo ver! Van vrijdag 29 april tot en met zondag 8 mei 2022 vindt de 36e editie van de Floraliën plaats – dit keer weer zoals vanouds in het Citadelpark: ICC, de Floraliënhal en het Kuipke. Tickets Lees ook op deze blog: Hoera, daar zijn de Floraliën weer!

Kraanlei – Ontdek ook de expo ‘Floraliën in het Huis van Alijn’ over de symboliek achter bloemen en planten uit ons dagelijks leven. Ook van vrijdag 29 april tot en met 8 mei te zien.
Sint-Veerleplein, hoek Kraanlei – Dit hoekhuis uit de 17de eeuw staat in de stellingen. Dit ziet er dramatisch uit, vooral omdat er een groen bord tegen de gevel  ‘Schoringswerken‘ staat. De ramen zijn nu ook dichtgemetseld.
Het huis kreeg een paar jaar geleden een auto door de voordeur. Daarna stond het lange tijd in een soort “voorlopige reparatiestatus”. HeeFt de huidige toestand daar mee te maken?
Sint-Veerleplein, kant van de Vleeshuisbrug, bij Kleine Vismarkt – De toeristen hebben blijkbaar Gent opnieuw ontdekt. Ze stapten dinsdag in grote getale op en uit de bootjes.
Zilverhof, beluik – Eén van de grootste revelaties van de week! Haast onzichtbaar vanop de straat… Zo smal is de deuropeningen naar een koer waar zich een beluik bevindt.
Zelfs na jarenlang rondlopen, hadden we dit nog niet ontdekt.

Biezenstuk, Brugsepoort – Vreemd opschrift op een venstertje: “Gezegend door sukkels, Dutsen we samen” (pic uitklikbaar)
Drongensesteenweg, Brugsepoort – In eetcafé ‘Woest’ komt op zondag heel veel schoon jong volk binnen om te brunchen: buurtbewoners.

Biezenstuk, Brugsepoort – Voortgang der werken – De bouw van sociale woningen tussen deze straat en de Rooigemlaan begint al aardig vorm te krijgen.

Grijze Zustersstraat, Brugsepoort – Tweede ontdekking van de week: er is een steegje bij de Rooigemlaan, t.g.o. het zwembad – naar een parkje dat toegang geeft tot het Biezenstuk.
Dat dit steeg ‘Grijzezustersstraat’ heet, is ook bijzonder. Denk aan de Zwartezustersstraat in het centrum.

Sint-Bernadettewijk, Sint-Amandsberg – Op zondag vond een rommelmarkt plaats in de wijk, temidden van de gekraakte huizen die wachten op de sloop. Bekijk het hier op deze blog
Brugsesteenweg, kant Kasteeldreef, Mariakerke – Wat ook al een tijd geleden was (omwille van COVID-19): de organisatie van de rommelmarkt en festiviteiten rond ‘Zomerliefkermis‘. De feesten bleven van vrijdagavond tot maandag aanhouden.
Bekijk ons videoverslag van de rommelmarkt

Antwerpsesteenweg, Sint-Amandsberg – Aan het WZC Heiveld vond vorige zaterdag opnieuw – na een lange COVID-19-pauze – een rommelmarkt plaats.

Vlaanderenstraat Floreren in de horeca – Restaurant Thai Wok Orchidee

Schepenenvijverstraat, kant Brabantdam – Opschrift op de muur aan de ingang van de straat: ‘Delicatessen‘. In combinatie met de reputatie van de straat, is dit wel hilarisch. Eigenlijk slaat de slogan op de zaak om de hoek.
Lees op deze blog: Lichtekooien van de Zuid

Lange Boomgaardstraat – De straat ligt tussen de Keizer Karelstraat en de Brabantdam. We vonden daar een goed verborgen beluik. En waarempel: eentje met zicht op Sint-Baafskathedraal!

Antwerpsesteenweg, Sint-Amandsberg – Op ‘Campo Santo‘ zagen we het graf van enkele telgen van de familie Picha. Alberic en Julien. Er bestond in Gent een firma met deze ongewone familienaam: ‘F&J Picha Frères’.
Ze waren een Compagnie générale belge des travaux en ciment et fer’.
Het bedrijf zou de vijvers in het Citadelpark en de eerste kuip van zwembad Van Eyck hebben aangelegd. Deze ondernemers huisden in de Ham. Het gebouw huisvest nu o.a. een filmclub.
We vermeldden ze vier jaar geleden al in deze rubriek.

Antwerpsesteenweg, Sint-Amandsberg – Deze woning – aan het eind van een korte oprijlaan – vormt een geheel van wee huizen, die ergens aansluiten met elkaar, en ergens weer niet…
Opzij staat nog een apart woninkje of berginghuis? Vreemd. Overblijfselen van een bloemistenwoning?
Kouter – Vorige vrijdag werd met de nodige luister de ‘Lupinus Flower‘ sculptuur van Arne Quinze op de Kouter ingehuldigd. Het is een initiatief van ‘Coutre‘ en de organisaite van de Floraliën. Er bougeert duidelijk wat op de Kouter. Vorige week werd de ‘Blauwe Kiosk’ geherintroduceerd
De foto is Francine Vernack
Kramersplein – hoek Overpoortstraat – Net als tijdens de vorige editie draagt ook ‘Liberas‘ – Het Liberaal Archief – haar steentje bij aan de feestelijkheden rond de Floraliën. Ze houdt zij een tentoonstelling over ‘Paradijselijke orchideeën’
Het betreft botanische tekeningen uit de historische bibliotheek van de Floraliën.
En dit tot 27 mei 2022.
Kouter – De markt ‘Gentse Lente‘. Deze lentebeurs in de Handelsbeurs en op het plein vond vorig weekend plaats, en was volgens de organisatoren de max. Dixit: “Pure sfeer op het plein en voor het eerst met concerten in onze zaal.” De foto is van de organisatoren.
Bij Sint-Jacobs – Rond de kerk hielden de commerçanten gedurende een lang vorig weekend allerlei acties om publiek te lokken,  onder het motto ‘48 uren rond Sint-Jacobs‘. Ook kattenadoptiecafé ‘Dreamcatchers‘ deed mee.

Lees meer op deze blog:Terug naar hoofdpagina

Naar Facebook